Potrawy w Polsce 1
Prezentację opracowano w ramach realizacji projektu: ,,Współpraca europejska bez barier językowych w kierunku rozwoju nowoczesnych technologii” 2017-1-PL01-KA101-036847 w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus + Opisy opracowano na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska http://thefad.pl/english-newsletter/the-best-dishes-of-traditional-polish-cuisine/
GOŁĄBKI Gołąbki – polska kapusta faszerowana. Nazwa ,,gołąbki” odnosi się do małych gołębi, gdy potrawa przypomina je kształtem i rozmiarem. Liście kapusty są najpierw gotowane, potem owija się nimi nadzienie z mielonej wieprzowiny, siekanej kapusty, ryżu lub kaszy. Gołąbki są zazwyczaj podawane z sosem pomidorowym. 3
PIEROGI Pierogi są uważane za polską potrawę narodową. Są to półokrągłe kluski zrobione z cienkiego, elastycznego, sklejonego ciasta, z różnego rodzaju nadzieniem. Gotowane w osolonej wodzie, pieczone lub smażone. 4
Kotlet schabowy Kotlet schabowy – to polska potrawa z mięsa wieprzowego, które jest krojone w cienkie plastry, rozbijane tłuczkiem, panierowane w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na tłuszczu. Potrawa podawana najczęściej z ziemniakami i surówką. 5
BIGOS Bigos to tradycyjna polska potrawa. Jest to rodzaj gulaszu przygotowanego z kiszonej kapusty, świeżej kapusty i różnego rodzaju mięsa, kiełbasy i dodatków takich jak suszone grzyby, jabłka, śliwki, cebula i przyprawy. 6
ŻUREK Żur to zupa jedzona tradycyjnie na Wielkanoc. Nazywana jest także barszczem białym lub zalewajką. Żurek jest tradycyjnie przyrządzany na zakwasie z dodatkiem grzybów i warzyw. Jest czasem podawany w misce zrobionej z chleba lub z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem. Receptura różni się w zależności od regionu. Photo made by KLMircea on Foter.com/CC BY-Sa 7
ROSÓŁ Rosół – to tradycyjna polska zupa z kurczaka. Jest zrobiona z mięsa i warzyw. Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich potraw, podawaną na spotkaniach rodzinnych, jak również na weselach. Photo by MadPole on Foter.com / CC BY-NC-ND 8
ZUPA GRZYBOWA Zupa grzybowa – zupa podawana w Święta Bożego Narodzenia. Przygotowana jest na bazie wywaru mięsnego z suszonymi grzybami, śmietaną i makaronem. 9
FAWORKI Faworki, mają kilka różnych nazw. Znane są jako chrust, chruścik, chruściki. Są to słodki, chrupiące ciasteczka o kształcie kokardy. Faworki są smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. W Polsce są jedzone podczas karnawału, w tłusty czwartek i ostatki. 10
BABKA Baba wielkanocna – ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Pierwszy raz przygotowana w okresie Rzeczpospolitej Obojga Narodów w XVII wieku kiedy rządził król Stanisław August Poniatowski. 11
OGÓRKI KISZONE Ogórki kiszone, ogórki kwaszone – powstają z ogórków gruntowych umieszczonych w drewnianej beczce, w garnku kamiennym lub słoju z dodatkiem gałązek i łodyg kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku zalanych wodą z solą, które podlegają kiszeniu. 12