WODA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Advertisements

Składniki odżywcze.
Szymon Gruszczyński Dominki Szady Mateusz Konciak Norman Kominiarczyk.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Rodzaje środków czystości
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Skład i budowa atmosfery
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
POLARYZACJA ŚWIATŁA Jeśli światło przepuścimy przez polaryzator, to większość drgań zostanie wygaszona, ponieważ ten przepuszcza jedynie idealnie równoległe.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Czy niemetale są użyteczne?
Własności elektryczne materii
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Półacetale – hemiacetale i acetale
MIESZANINY SUBSTANCJI
Izabela Trzybińska kl. VI A
MARS CZERWONA PLANETA.
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Jak oddychamy?.
Obieg wody w przyrodzie
Zasady zdrowego odżywiania
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ŚWIATOWY DZIEŃ WODY
Kwasy nukleinowe Elementy składowe kwasów nukleinowych:
Jak oszczędzać wodę?.
RÓŻNORODNOŚĆ ZWIERZĄT BEZKRĘGOWYCH I ŚRODOWISKO ICH ŻYCIA
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Kwasy karboksylowe.
Obieg wody w przyrodzie..
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Jak oszczędzać wodę i pieniądze ?
Naturalne źródła węglowodorów
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

WODA

Właściwości fizyczne wody : -ciecz -bezbarwna -bezwonna -zmienia swoje stany skupienia -jest polarna

Właściwości chemiczne wody: -reaguje z metalami -jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków organicznych -nie pali się -nie podtrzymuje spalania

Budowa cząsteczki wody

Woda występuje na naszej planecie w trzech stanach skupienia: Ciekłym

Stałym

Gazowym

Rodzaje wody w zależności od czystości i zastosowania: Woda surowa słona np. morska źródlana głębinowa gruntowa podskórna powierzchniowa np. rzeka opadowa np. deszczówka

Woda użytkowa destylowana przemysłowa pitna Wodociągowa

Występowanie wody w przyrodzie: Woda jest na Ziemi bardzo rozpowszechniona. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70,8% jej powierzchni, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Część wody znajduje się pod powierzchnią ziemi lub w atmosferze (chmury, para wodna). Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów.

Obieg wody w przyrodzie:

Co możesz zrobić aby oszczędzać wodę? Regularnie naprawiaj cieknące krany, uszczelki. Myjąc zęby, nalewaj wody do kubka. Używaj wodooszczędnej spłuczki. Zbieraj “deszczówkę” do podlewania roślin. Używaj ekologicznych środków czyszczących (płynów, proszków). Zmywaj naczynia w misce. Bierz prysznic zamiast kąpieli. Pierz jedynie brudne ubrania, ustawiając program na “ekonomiczny”

Białka

Związki organiczne ogrywające kluczową rolę w świecie istot żywych Są to wielocząsteczkowe biopolimery, w skład których wchodzą: węgiel, wodór, tlen, azot i często siarka Zbudowane z mniejszych podjednostek – monomerów- zwanych aminokwasami

Miejsce białek wśród innych składników chemicznych

Aminokwasy Są to podstawowe jednostki budujące białka. Zbudowane są z grupy aminowej, grupy karboksylowej, atomu wodoru oraz ze specyficznego dla każdego aminokwasu łańcucha bocznego. Wszystkie te elementy są skupione wokół węgla α W białkach powszechnie występuje 20 aminokwasów – różna liczba, rodzaj oraz kolejność ułożenia aminokwasów w białku jest przyczyną różnorodności białek występujących w przyrodzie

Formy aminokwasów Centralny węgiel połączony jest z czterema różnymi podstawnikami, co powoduje, że jest on asymetryczny. Związane jest to z dwoma możliwymi ułożeniami grup otaczających węgiel. Te dwie formy nazywa się izomerami optycznymi. Jedna z form lustrzanych nosi nazwę L-aminokwasu, druga – D- aminokwasu. W organizmach żywych występują prawie wyłącznie L-aminokwasy

Podział aminokwasów Bakterie i rośliny potrafią, w większości, same syntetyzować aminokwasy z prostych związków Ludzie i zwierzęta potrafią syntetyzować niektóre aminokwasy np. glicynę, alaninę – aminokwasy te nazywamy aminokwasami endogennymi Te aminokwasy, których nie potrafimy sami wytworzyć, które zatem musimy dostarczać z pożywieniem, noszą nazwę aminokwasów egzogennych, np. walina, lizyna Tylko pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają białka pełnowartościowe, ponieważ zbudowane są ze wszystkich niezbędnych aminokwasów wykorzystywanych przez organizm

Jak powstają białka? W wyniku połączenia cząsteczek aminokwasów powstaje białko. Aminokwasy łączą się między sobą wiązaniem peptydowym, w tworzeniu którego uczestniczy grupa karboksylowa (COOH) jednego aminokwasu i grupą aminową (NH3) kolejnego aminokwasu

Podział białek Białka złożone(proteidy) Posiadają grupę niebiałkową połączoną z łańcuchem polipeptydowym: Fosfoproteidy( do łańcucha białkowego dołączona jest reszta kwasu fosforowego) Glikoproteidy( do łańcucha białkowego dołączone są cukrowce) Metaloproteidy (do łańcucha białkowego dołączone są metale) Chromoproteidy (do łańcucha białkowego dołączone są barwniki) Białka proste A)Białka globularne – rozpuszczalne w wodzie: Albuminy Globuliny Histony B)Białka fibrylarne – włókienkowe -nierozpuszczalne w wodzie: Kolagen – białko tkanki łącznej Keratyna – białko paznokci, włosów Fibryna – powstająca w czasie krzepnięcia krwi

Funkcja białek