„DIFFERENT TASTES MEET IN THE SAME EUROPEAN WORLD” PARTNERSKI PROJEKT SZKÓŁ COMENIUS
TURCJA
Konya to piękne miasto na Wyżynie Anatolijskiej, u podnóża gór Taurus Konya to piękne miasto na Wyżynie Anatolijskiej, u podnóża gór Taurus. Założyli je Frygowie w VII w. p.n.e. pod nazwą Iconium. Podobnie jak inne miasta Turcji, przechodziło wiele obcych okupacji, aż do XI w., kiedy to zostało stolicą państwa Seldżuckiego. Dzięki temu możemy tu znaleźć najstarsze i najbardziej reprezentacyjne zabytki kultury seldżuckiej Konya
Muzeum Mevlany wielkiego tureckiego myśliciela i mistyka, założyciela zakonu tańczących Derwiszy, w konyi
Wirujący Derwisze – zakon muzułmański powstały w XIII wieku w Turcji Wirujący Derwisze – zakon muzułmański powstały w XIII wieku w Turcji. Inspiracją do powstania zakonu była mistyczna poezja Rumiego. Charakterystyczną cechą uczestników tego zakonu jest medytacja w ruchu w postaci szeregu figur "tanecznych", z których najbardziej widowiskowym jest umiejętność szybkiego wirowania.
Jezioro Beyhesir jest drugim co do wielkości w Turcji Jezioro Beyhesir jest drugim co do wielkości w Turcji. Ma powierzchnię 650 km kw.i jest bogate w różnorodne gatunki ryb i ptaków.
Beyşehir to spore miasto w okręgu Konyi Beyşehir to spore miasto w okręgu Konyi. Położone jest na południowo-wschodnim wybrzeżu jeziora o tej samej nazwie, a od zachodu i południowego-zachodu otaczają je Góry Taurus W Beyşehir znajduje Wielki Meczet, nazywany Meczetem Eşrefoğlu, jest wart zobaczenia jako arcydzieło architektoniczne okresu przejściowego między stylem seldżuckim a osmańskim. Został zbudowany w latach 1296- 1299 Meczet- przed wejściem do niego należy zdjąć buty, kobiety muszą założyć nakrycia by przykryć włosy.
Nasreddin Hodża to legendarny mędrzec i filozof z Anatolii, bohater niezliczonych legend i opowiadań . Staruszek na osiołku siedzący tyłem do kierunku jazdy. Słynął z mądrości i zdolności do filozofowania, które łączył z niebywałym poczuciem humoru. Znany i lubiany nie tylko w Turcji, ale i innych krajach będących pod wpływem Imperium Osmańskiego. Rok 1996 został ogłoszony przez UNESCO rokiem Nasreddina Hodży.
Doğanhisar leży w Centralnej Anatolii, w azjatyckiej części Turcji.
Szkoła partnerska w Doganhisar.
TRADYCYJNE STROJE TURECKIE
Poznawanie smaku nowych potraw stanowi kwintesencję zwiedzania, poznawania lokalnej kultury. W Turcji trudno się zakochać nie zakochując się jednocześnie w tureckim jedzeniu. Kuchnia tego regionu jest wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a jednocześnie na tyle bliska, by każdy smakosz znalazł tu coś dla siebie. Tureckie smaki
Bakława to pyszny deser turecki Bakława to pyszny deser turecki. Przygotowuje się go z ciasta półfrancuskiego - zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) - przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje sie zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.
PITA(tur. Pide) - okrągłe, pszenne, płaskie placki, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami.
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Prezentacja została wykonana w oparciu o materiały przywiezione z wizyty w Turcji. Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie.” Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną