Karmienie piersią - Kozioł

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

/ łac. Puerperium / Połóg prawidłowy.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Zdrowe odżywianie.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ODPORNOŚĆ ORGANIZMU..
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Karmienie piersią.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Zdrowe odżywianie.
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
ŻYWIENIE NIEMOWLĄT.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowy tryb życia.
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Poznajemy składniki pokarmu.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Zapewnia dziecku właściwy rozwój już od pierwszych chwil jego życia. Karmienie piersią jest bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Otóż, pierwsze miesiące życia dziecka to okres bardzo intensywnego wzrostu. Zmiany w organizmie dziecka już nigdy nie będą zachodziły w tak szybkim tempie. W związku z tym, to właśnie na tym etapie życia maluszka zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały jest największe. Karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób żywienia noworodków i niemowląt.

Mleko kobiece powstaje w gruczołach piersiowych kobiety, a dokładnie w pęcherzykach mlecznych. Pęcherzyki mleczne zbudowane są z komórek zwanych laktocytami, te z kolei mają zdolność do pobierania składników odżywczych wprost z krwi matki. Mleko to syntezowania i wydzielana biologicznie substancjia o dużych walorach odżywczych. Zdolność organizmu kobiety do wytwarzania pokarmu jest w dużej mierze regulowana hormonalnie. W tym procesie bierze udział wiele hormonów, nazywanych wspólnie kompleksem laktogennym. W którego skład wchodzą: progesteron, insulina oraz IGF-I, glikokortykosteroidy (kortyzol), prolaktyna, estrogeny, hormon wzrostu i oksytocyna.

prolaktyna jest wydzielana z przedniego płata przysadki mózgowej pod wpływem ssania piersi. Proces ten pobudza pęcherzyki mleczne do syntezy składników pokarmu oksytocyna jest wydzielana z tylnego płata przysadki mózgowej na skutek ssania piersi, ale też pod wpływem dotyku, płaczu i myśli o dziecku. Proces ten pobudza pęcherzyki mleczne, dzięki czemu mleko zaczyna wypływać z piersi i staje się łatwo osiągalne dla ssącego pierś malucha.

Mleko matki ma w swoim składzie wszystko to, co dziecko potrzebuje najbardziej, by mogło się prawidłowo rozwijać. - Woda – jej ilość zmienia się przez cały okres laktacji - Białko, głównie kazeina, białka serwatkowe i alfalaktoglbulina. Białka zawarte w mleku matki są łatwiej przyswajalne (nawet w 100%), niż te które zawiera mleko modyfikowane

- Tłuszcze – podobnie jak w przypadku wody, ich zawartość w mleku zmienia się wraz z długością karmienia, a poza tym, u każdej kobiety jest trochę inna. - Węglowodany – głównym cukrem w mleku mamy jest laktoza, choć prócz niej występuje w nim ponad 100 innych cukrów. Są tu, między innymi, oligosacharydy, które wspomagają florę jelitową i mają działanie przeciwinfekcyjne oraz prebiotyczne. -Składniki mineralne i mikroelementy – mleko mamy to prawdziwa skarbnica pierwiastków śladowych takich, jak na przykład magnez, żelazo, potas, mangan, chrom, jod, cynk, czy miedź. Są one lepiej przyswajalne, niż te z mleka modyfikowanego. Żelazo – w mleku matki nie ma go wiele, ale jego przyswajalność to nawet 70%, podczas gdy mleko sztuczne przyswajane jest w zaledwie 10%.

- Witaminy – zdrowa i prawidłowo odżywiająca się kobieta, w swoim mleku jest w stanie dostarczyć dziecku praktycznie wszystkich witamin. Do tych, które i tak należy suplementować w trakcie karmienia, zalicza się obecnie witaminy D3 i K. - Elementy aktywne – immunoglobuliny dają maluchowi najlepszą ochronę przed wirusami, bakteriami, czy grzybami. Poza tym, w mleku matki występują hormony, glikany, nukleotydy, komórki krwi, czy komórki macierzyste – tych składników nie ma w mleku modyfikowanym - Enzymy – do tej pory, w kobiecym mleku odkryto ich ponad 80. Wyróżniamy tu, między innymi, enzymy trawiące białka (amylaza), trawiące tłuszcze (lipaza), enzymy utleniające i antyoksydanty (laktoperoksydaza, lizozym, laktoferyna).

content/uploads/2014/09/Porownanie- skladu.jpg?resize=724%2C1024 zdjęcie pochodzi z portatu Blisko Dziecka - pani Agieszki Skoczylas

SIARA – colostrum, żółta przypominająca bardziej śmietanę substancja odżywcza bogaty w białka, składniki odżywcze, przeciwciała, które chroni przed m.in zakażeniem bakterią e-coli, salmonellą, witaminy, komórki macierzyste. jest jej mało bo więcej nie trzeba. Ilość jaka jest w piersiach mamy absolutnie wystarcza do zaspokojenie głodu dziecka. Dzięki swojemu składowi stymuluje proces oddania pierwszej kupki – smółki.

MLEKO PRZEJŚCIOWE – w pierwszym tygodniu między 3 a piątym dniem pojawia się mleko lekko pomarańczowe, luźniejsze w swojej konsystencji od siary. MLEKO DOJRZAŁE – take „docelowe” mleko, które pojawia się w okolicach 11 dnia od urodzenia się dziecka. Zdrowa kobieta nie produkuje małowartościowego mleka na żadnym etapie na tym tez nie. Może mieć wodnisty wygląd, niebieski, żółtawy, pomarańczowawy. Wygląd nie świadczy o jego wartości. Mleko dojrzałe jest o wiele bardziej treściwe i kaloryczne od siary a ta kaloryczność rośnie na koniec każdego karmienia.

- idealnie zaspokaja potrzeby żywieniowe - naturalny pokarm jest lekkostrawny, znacznie rzadziej niż mleko modyfikowane powoduje u dziecka wzdęcia i kolki - zmniejsza ryzyko występowania alergii u niemowląt ponieważ mleko matki nie wywołuje reakcji nadwrażliwości - zwieksza odporność na infekcje - noworodek nie produkuje własnych przeciwciał odpornościowych (proces ten rozpoczyna się dopiero ok. 3 miesiąca życia). Mleko matki zawiera imunoglobiny chyli przeciwciała odpornościowe

- chroni przed chorobami w wieku dorosłym - sprzyja rozwojowi intelektualnemu dziecka - zapobiega wadom zgryzu i wymowy - tworzy silną więź uczuciową między matką a dzieckiem za sprawą oksytocyny - hormonu miłości - zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej

- przyspieszony proces inwolucji macicy - szybsze dochodzenie do masy ciała sprzed ciąży - zmniejszenie ryzyka krwotoku poporodowego - poprawa mineralizacji kości do poziomu sprzed ciąży, stąd mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy w okresie pomenopauzalnym - zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka sutka i jajnika w okresie pomenopauzalnym - powstawanie więzi między matką a dzieckiem - wygoda – nie ma konieczności przygotowywania mleka i sprzętu do jego podawania -czynnik ekonomiczny – "własne" mleko kobiety, nie wymaga nakładów finansowych

Zgodnie o obecnymi wytycznymi, mleko matki powinno być jedynym pokarmem przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Po tym czasie można zacząć stopniowe rozszerzanie diety malucha, ale nie musi to oznaczać rezygnacji z karmienia piersią. Światowa Organizacja zdrowia zaleca kontynuowanie częściowego karmienia piersią jeszcze do drugiego roku życia dziecka. Dzięki unikalnej budowie poszczególnych składników, pokarm matki jest w naturalny sposób przystosowany do rozwijającego się układu trawiennego niemowląt i łatwo przez niego przyswajalny. W związku z szybszym trawieniem, dzieci karmione naturalnym mlekiem częściej odczuwają głód. Ponadto mleko kobiece ma odpowiednią temperaturę, jest jałowe, świeże i łatwo dostępne w każdej sytuacji. Karmiąc dziecko piersią nawiązujesz z nim niepowtarzalną, emocjonalną więź, a maluszek ma poczucie bezpieczeństwa.

Przede wszystkim, dieta matki karmiącej powinna być dobrze zbilansowana, urozmaicona i lekka. Choć, tak naprawdę, nie ma czegoś takiego jak dieta karmiących. Matki powinny, po prostu, odżywiać się „z głową”. Karmiąca mama, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe swoje i dziecka absolutnie nie powinna jeść za dwoje. Zamiast ilości, zdecydowanie istotniejsza jest jakoś pożywienia Matka karmiąca powinna unikać: - żywności wysoko przetworzonej, ze sztucznymi dodatkami, barwnikami, czy konserwantami - alkoholu - kawy - herbaty

Choć karmienie piersią poleca się wszystkim, zdarzają się przypadki, w których są do niego przeciwskazania (w takich sytuacjach zaleca się czasowe, lub stałe karmienie mlekiem modyfikowanym): - dziecko choruje na galaktozemię i potrzebuje pokarmu bez galaktozy - matka jest zarażona wirusem HIV - matka przyjmuje substancje odurzające drogą dożylną, pokarmową lub przez drogi oddechowe - dziecko jest ciężko chore i opieka matki jest niemożliwa (np. podczas sepy) - przyjmowanie cytotoksycznej chemioterapii - występowanie u matki czynnej gruźlicy - spożywanie przez matkę dużych dawek alkoholu.

Angelina Jolie Anna Lewandowska Pink Miranda Kerr Gisele Bündchen

PREZENTACJĘ PRZYGOTOWAŁA: MAGDALENA KOZIOŁ