SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
ETYKIETY WYNIKI KONTROLI. najta ń sza pó ł ka cenowa, kontrola IH
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Wielka księga potraw z miodem
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Zastosowanie matematyki w życiu codziennym
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Paweł Brycki Doświadczenia ,,Świetlik”
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Job-shadowing Alcazar de San Juan, Hiszpania 07/11/17-10/11/17
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
- Czyli drinki bezalkoholowe …
Kuchnia na wsi.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
PRZEPISÓW KULINARNYCH
opracowała Katarzyna Chojnacka KUCHNIA GÓRALSKA W tradycyjnej kuchni góralskiej króluje kapusta oraz ziemniaki, zwane grulami. Góralki z grul przyrządzały.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ 21 LISTOPADA 2017r. PĄCZKI ZIEMNIACZANE Wykonali uczniowie: Michał Białobłocki – kl.II ZSZ Patryk Gajewski – kl.I BI Pod kierunkiem – Bożeny Mróz

PĄCZKI ZIEMNIACZANE Składniki na pączki ziemniaczane 500 g ziemniaków 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 cukier wanilinowy (8 g) 2 łyżki wódki Dodatkowo: smalec do smażenia (ok. 1 kg) Wykonanie Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, dodać pokrojone na kawałki masło, dokładnie wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Do jeszcze ciepłych ziemniaków wmieszać pokruszone drożdże. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę, dodać ją do ziemniaków, wlać wódkę i wsypać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na 5 minut. Na blat oprószony mąką wyłożyć część ciasta, rozwałkować je na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać koła, przykryć je czystą ściereczką. W dużym i płaskim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC. Partiami wkładać wycięte pączki, smażyć je z każdej strony (ok. 1-2 minuty) do zrumienienia. Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pączki ziemniaczane można nadziać powidłami, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PĄCZKI ZIEMNIACZANE Przygotowaliśmy niezbędne składniki

PĄCZKI ZIEMNIACZANE Po ugotowaniu ziemniaków, przecisnęliśmy je przez praskę i dodawaliśmy kolejne składniki

PĄCZKI ZIEMNIACZANE Wałkowaliśmy ciasto

Pączki ziemniaczane Formowaliśmy kształt pączka

Pączki ziemniaczane Smażyliśmy pączki na głębokim tłuszczu

Pączki ziemniaczane A to efekt końcowy Życzymy smacznego !!!