Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
LODÓWKI.
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_01_Drzewa Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 4.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w LISTOPADZIE? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Zapraszamy na naszą stronę. Zależy nam na kontakcie z Wami. Czytajcie, komentujcie i dyskutujcie na forum. Nic o Was bez Was Zapraszamy na naszą stronę.
HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
Marta Farmaceutką. Nazywam si ę Marta Zieli ń ska. Ucz ę szczam do VI klasy Publicznej Szkoły Podstawowej nr 8 w Opolu. Ju ż od dawna my ś l ę nad zawodem,
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Menu – PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia turecka.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
NADLEŚNICTWO RYTEL.
Przyprawy.
Zasady zdrowego odżywiania
Coś co przeszkadza? Masz jakiś problem…?
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Najlepsze zioła lecznicze na grypę i przeziębienie
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Drzewa, krzewy i rośliny
          Rysunek OLA MaRECKA 2A.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
To naprawdę bardzo proste!
Moje zainteresowanie Skorpiony
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
To naprawdę bardzo proste!
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B

12 marca 2013r. Potrzebujemy: Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek); Doniczki; Odpowiednia ziemia (mieszanka torfu i piasku; Kamyczki na drenaż; Woda do podlania;

Wszystko przygotowane – zaczynam !

Na dno doniczki wsypuję warstwę drenażu

Następnie wsypuję ziemię i wysiewam nasionka

Delikatnie podlewam zasadzone roślinki

Żeby szybciej wyrosły ….

24 marca 2013r. Widać już efekty mojej pracy

Pamiętam o: Systematycznym podlewaniu; Odpowiednim nasłonecznieniu;

Do dalszej prezentacji wybrałam 3 moim zdaniem najładniejsze rośliny Bazylię; Oregano czyli lebiodkę Tymianek

28 marca 2013r. bazylia 

28.03.2013r. tymianek

28.03.2013r. oregano

21.04.2013r. bazylia

21.04.2013r. tymianek

21.04.2013r. oregano

A oto końcowe efekty 7 maja 2013r. 7 maja 2013r.

Bazylia

Bazylia Bazylia, czyli Ocimum basilicum, określana jest mianem „ziele królewskie”. Istnieje wiele odmian bazylii – o czerwonych liściach, zielonych czy też z nakrapianymi białymi plamkami. Kwiaty kształtem przypominają kłosy i w zależności od odmiany mogą być czerwone, białe lub fioletowe. Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świeża bazylia, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią?

Tymianek

Tymianek Ziele (łodygi i liście) tymianku zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, wykrztuśnym i rozkurczowym. Dzięki niemu cała roślina przyjemnie pachnie. W kuchni wykorzystuje się świeże jak i suszone zioło. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje się do odwarów mięsnych, sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się czosnkiem, cebulą lub pietruszką. Olejek tymiankowy jest stosowany do produkcji win i likierów. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę.

Oregano czyli Lebiodka

Oregano W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego.  Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

Dziękuję za uwagę ! Marta  2013r.