Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B
12 marca 2013r. Potrzebujemy: Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek); Doniczki; Odpowiednia ziemia (mieszanka torfu i piasku; Kamyczki na drenaż; Woda do podlania;
Wszystko przygotowane – zaczynam !
Na dno doniczki wsypuję warstwę drenażu
Następnie wsypuję ziemię i wysiewam nasionka
Delikatnie podlewam zasadzone roślinki
Żeby szybciej wyrosły ….
24 marca 2013r. Widać już efekty mojej pracy
Pamiętam o: Systematycznym podlewaniu; Odpowiednim nasłonecznieniu;
Do dalszej prezentacji wybrałam 3 moim zdaniem najładniejsze rośliny Bazylię; Oregano czyli lebiodkę Tymianek
28 marca 2013r. bazylia
28.03.2013r. tymianek
28.03.2013r. oregano
21.04.2013r. bazylia
21.04.2013r. tymianek
21.04.2013r. oregano
A oto końcowe efekty 7 maja 2013r. 7 maja 2013r.
Bazylia
Bazylia Bazylia, czyli Ocimum basilicum, określana jest mianem „ziele królewskie”. Istnieje wiele odmian bazylii – o czerwonych liściach, zielonych czy też z nakrapianymi białymi plamkami. Kwiaty kształtem przypominają kłosy i w zależności od odmiany mogą być czerwone, białe lub fioletowe. Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świeża bazylia, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią?
Tymianek
Tymianek Ziele (łodygi i liście) tymianku zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, wykrztuśnym i rozkurczowym. Dzięki niemu cała roślina przyjemnie pachnie. W kuchni wykorzystuje się świeże jak i suszone zioło. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje się do odwarów mięsnych, sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się czosnkiem, cebulą lub pietruszką. Olejek tymiankowy jest stosowany do produkcji win i likierów. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę.
Oregano czyli Lebiodka
Oregano W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego. Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Dziękuję za uwagę ! Marta 2013r.