Kali Orexi ~~ Smacznego :)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
III LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KALISZU Projekt uczennic klasy 2G SALADVITA.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Kuchnia turecka.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
PRZEPISÓW KULINARNYCH
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Kali Orexi ~~ Smacznego :) Kuchnia Grecka Kali Orexi ~~ Smacznego :)

Kuchnia grecka- to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charaktery-stycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

Tradycyjne dania oraz przepisy :) Musaka

Składniki dla 4 osób: - 500 g. kartofli ugotowanych i pokrojonych w plastry ok. 5 – 7 mm; - 500 g. siekanego mięsa wieprzowego lub jagnięcego – zastąpiłam mieloną polędwicą wołową; - 600 g. bakłażanów – pokrojonych w plastry ok. 6 – 8 mm, zgrillowanych w piekarniku lub na patelni; - 2 duże cebule – poszatkowane; - 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego; - olej do smażenia; - cynamon, kumin rzymski – sporo – mój dodatek; - sól pieprz; - 500 g. pomidorów pokrojonych w drobne części; - 3 pomidory pokrojone w plastry; - 2 jajka; - 200 g. ubitej śmietany – zastąpiłam jogurtem; - 150 g. tartego sera owczego – dałam twarde peccorino;

Horiatiki - wiejska sałatka grecka

20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek 18 dag sera feta 100 ml oliwy Składniki: 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek 18 dag sera feta 100 ml oliwy 2 łyżki octu winnego natka sól pieprz oregano Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w pół plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

HORTA STAMNAGATHI

Horta stamnagathi- pełna witamin, dietetyczna przekąska - składniki: Horta - 400 gramów cytryna - 1 sztuka sól - 1 szczypta oliwa - 4 łyżki