Kali Orexi ~~ Smacznego :) Kuchnia Grecka Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Kuchnia grecka- to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charaktery-stycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
Tradycyjne dania oraz przepisy :) Musaka
Składniki dla 4 osób: - 500 g. kartofli ugotowanych i pokrojonych w plastry ok. 5 – 7 mm; - 500 g. siekanego mięsa wieprzowego lub jagnięcego – zastąpiłam mieloną polędwicą wołową; - 600 g. bakłażanów – pokrojonych w plastry ok. 6 – 8 mm, zgrillowanych w piekarniku lub na patelni; - 2 duże cebule – poszatkowane; - 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego; - olej do smażenia; - cynamon, kumin rzymski – sporo – mój dodatek; - sól pieprz; - 500 g. pomidorów pokrojonych w drobne części; - 3 pomidory pokrojone w plastry; - 2 jajka; - 200 g. ubitej śmietany – zastąpiłam jogurtem; - 150 g. tartego sera owczego – dałam twarde peccorino;
Horiatiki - wiejska sałatka grecka
20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek 18 dag sera feta 100 ml oliwy Składniki: 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek 18 dag sera feta 100 ml oliwy 2 łyżki octu winnego natka sól pieprz oregano Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w pół plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
HORTA STAMNAGATHI
Horta stamnagathi- pełna witamin, dietetyczna przekąska - składniki: Horta - 400 gramów cytryna - 1 sztuka sól - 1 szczypta oliwa - 4 łyżki