Przyprawy
Majeranek Charakteryzuje się silnym, specyficznym aromatem o korzennej nucie i lekko szczypiącym smaku, podobnym nieco do tymianku, tylko delikatniejszym i słodszym.
Rozmaryn Ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Używany do aromatyzowania potraw, zbierany jest tuż przed okresem kwitnienia.
Cząber Posiada on charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy, nawet nieco słonawy smak. Doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem.
Estragon Charakteryzuje się specyficznym słabym, słodkawym zapachem przypominający anyżek i korzenno-ziołowym, przez zielarzy określanym jako wytrawny, smakiem.
Bazylia Posiada słodkawy i chłodząco-orzeźwiający smak. Dzięki obecności lotnych olejków, ma specyficzny, balsamiczny, delikatny, ale wyrazisty zapach.
Liście laurowe Liście laurowe mają przyjemny, dość typowy korzenny zapach i nieco gorzkawy, ostry, specyficzny smak.
Ziele angielskie Ziele angielskie ma zapach prawie tak ostry jak pieprz, przypominający goździki, z lekkim odcieniem gałki muszkatołowej, wg znawców ma też zbliżoną woń do cynamonu. Smak ma bardzo ostry.
Dziękujemy za uwagę Wykonanie: Sylwia Czapla Natalia Gach