Przyprawy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Piernikowe zapachy.
Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
 Pora deszczowa- sawanna ożywa, trawy tworzą zielone łany, a liście pokrywają drzewa.
WIOSNA Wiosna zawitała do naszego przedszkola. W ogródku zakwitły pierwsze kwiaty, a dzieci zasadziły zioła. W założeniu ziołowych ogródków pomogły nauczycielki,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
KLASA 1B Gimnazjum nr 54. NASZE ŚREDNIE W tym trymestrze paskowe średnie uzyskali: Dawid Papazjan Katarzyna Zrobek Alicja Seliga Jagoda Borek Leonard.
„Na lipę” Autor wiersza: Jan Kochanowski Autorzy prezentacji: Łukasz Skierkowski i Witold Danisz.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Słodkie jest wspomnienie trudów poniesionych. Cyceron.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Algorytmy Informatyka Zakres rozszerzony
HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.
Oferujemy : Godz. pracy – 2015/2016 Sylwia Borowczyk Poniedziałek8-12 Wtorek8-12 Środa12-16 Czwartek8-12 Piątek9-13.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
Słodkie jest wspomnienie trudów poniesionych. Cyceron.
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdańsku.
Sprzedaż Irlandzkiej whisky na świecie rośnie znacznie dynamiczniej vs. kategoria! Irlandzka whiskey jest najdynamiczniej rozwijającą się kategorią alkoholu.
Anna Sus & Agnieszka Plata IIe. 29 WRZESIEŃ  chmura kłębiasto- warstwowa (stratocumulus ),  Chmury te występują w postaci kłębów o wyraźnie ciemniejszej.
Język HTML Justyna Rychel. Język HTML jest obecnie szeroko wykorzystywany do tworzenia stron internetowych. Skrót pochodzi od angielskiego „HyperText.
Autor: Julia Prochowska
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Dnia r. w naszej świetlicy odbyły się zajęcia pt
Przyprawy ciasteczek korzennych
ZWIERZĘTA POZNAŃSKIEGO ZOO
ORGANIZACJA.
Domy Świata Ludzie mieszkają w różnych zakątkach naszej planety. W zależności od miejsca zamieszkania każdy dom jest inny.
Autorzy: Joanna Iwaszko Dominik Kliś
Aperol Aperol to znany na całym świecie aperitif o unikalnym słodko – gorzkim smaku Jest połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i.
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Nowy rok szkolny rozpoczął się wyjątkowo ciekawie
Boże Narodzenie w USA.
Intense.
Cukrzyca typu 1.
BIBLIOTEKA SZKOLNA Zespołu Szkół w Zawoi Wilcznej
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w dniu 22 marca 2018 r
Moje zainteresowanie Skorpiony
Poznajemy skarby Jesieni-dynia
Gastronomia i turystyka na Malcie
„Gdy ci smutno gdy ci źle, w mydełkach Bubbleblow umyj się!”
Dlaczego warto przeczytać lekturę pt. AKADEMIA PANA KLEKSA?
Zapis prezentacji:

Przyprawy

Majeranek Charakteryzuje się silnym, specyficznym aromatem o korzennej nucie i lekko szczypiącym smaku, podobnym nieco do tymianku, tylko delikatniejszym i słodszym.

Rozmaryn Ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Używany do aromatyzowania potraw, zbierany jest tuż przed okresem kwitnienia.

Cząber Posiada on charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy, nawet nieco słonawy smak. Doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem.

Estragon Charakteryzuje się specyficznym słabym, słodkawym zapachem przypominający anyżek i korzenno-ziołowym, przez zielarzy określanym jako wytrawny, smakiem.

Bazylia Posiada słodkawy i chłodząco-orzeźwiający smak. Dzięki obecności lotnych olejków, ma specyficzny, balsamiczny, delikatny, ale wyrazisty zapach.

Liście laurowe Liście laurowe mają przyjemny, dość typowy korzenny zapach i nieco gorzkawy, ostry, specyficzny smak.

Ziele angielskie Ziele angielskie ma zapach prawie tak ostry jak pieprz, przypominający goździki, z lekkim odcieniem gałki muszkatołowej, wg znawców ma też zbliżoną woń do cynamonu. Smak ma bardzo ostry.

Dziękujemy za uwagę Wykonanie: Sylwia Czapla Natalia Gach