W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH WIEM, CO JEM ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO I SYSTEMATYCZNIE UNIKAM NIEZDROWYCH PRODUKTÓW ZNAM ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KRZYŻÓWKA tłuszcze podwieczorek warzywa białka higiena konserwanty Hasło: zdrowie
FUNKCJE SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH woda – podstawowy składnik do życia, białka – materiał budulcowy, buduje i regeneruje organizm, cukry (węglowodany) – materiał energetyczny, dostarcza energii potrzebnej do poruszania, pracy narządów wewnętrznych i materiał zapasowy, tłuszcze – dostarczają energii cieplnej, potrzebnej do ogrzania organizmu, utrzymania stałej temperatury, materiał zapasowy, błonnik – funkcja regulująca i stabilizująca, witaminy i sole mineralne – funkcja regulująca.
Pamiętaj, odpowiadaj szczerze. Czy jesteś teraz głodny? Czy zjadłeś przed wyjściem do szkoły śniadanie? Czy masz w torbie lub plecaku coś do zjedzenia? Czy masz przy sobie jakiś owoc? Czy lubisz rzeczy pikantne? Czy codziennie jesz coś słodkiego? Czy lubisz warzywa? Czy często jesz ryby? Czy zwracasz uwagę na wartość kaloryczną spożywanych pokarmów?
ZDROWE ODŻYWIANIE, DŁUGIE ŻYCIE ELIMINANTKA ZDROWE ODŻYWIANIE, DŁUGIE ŻYCIE
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ SPOŻYWANYCH PRODUKTÓW. STRZEŻ SIĘ NADWAGI I OTYŁOŚCI, BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. JEDZ DUŻO PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH. PIJ MLEKO LUB JEDZ PRODUKTY MLECZNE. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. JEDZ CODZIENNIE DUŻO OWOCÓW I WARZYW. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW. ZACHOWAJ UMAR W SPOŻYCIU CUKRU I SŁODYCZY. OGRANICZAJ SÓL I OSTRE PRZYPRAWY.
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ!