,,Pan Tadeusz” A. Mickiewicza - od tradycji do współczesności Sejm bociani (1874), Władysław Malecki
Geneza poloneza Polonez to reprezentacyjny polski taniec narodowy (dawniej dworski). Pierwowzorem poloneza był taniec pieszy pochodzenia ludowego, tańczony najpierw wśród ludu, znany w swym pierwowzorze – ”chodzony" z drugiej połowy XVI i początku XVII wieku, z czasem przyjął się na dworach magnackich. Na dworach królów polskich polonez stanowił element ceremoniału dworskiego, będąc paradą szlachty przed monarchą. Obraz Kornela Szlegela Polonez pod gołym niebem
Co to jest tradycja? Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury (takie jak: obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne), uznane przez zbiorowość za społecznie doniosłe dla jej współczesności i przyszłości.
Współczesne zasady bon-ton, przygotowanie stołu do wspólnych posiłków w kl. 5d
Droga do wsi (1872), Józef Szermentowski Wnioski: Kulinaria miały ogromne znaczenie w fabule „Pana Tadeusza”. Stanowiły one ważny element w kontekście utrzymywania staropolskiej, szlacheckiej tradycji, która była kultywowana przez mieszkańców dworku. Droga do wsi (1872), Józef Szermentowski
W XIX wieku dbano o obyczaje związane z posiłkami: Wnioski – cd. W XIX wieku dbano o obyczaje związane z posiłkami: panowała hierarchia przy stole, określone były godziny posiłków, - panowała służalczość wobec kobiet, Spożywając potrawy z serwisów z polskimi motywami rysunkowymi, bohaterowie wzmacniali swoją narodową tożsamość.
Rejtan – Upadek Polski (1866), Jan Matejko Poprzez swój najsłynniejszy utwór Adam Mickiewicz chciał utrzymać narodowego ducha Polaków i dać Polakom nadzieję na walkę o niepodległość. A kultywowanie tradycji związanej między innymi z kulinariami oraz szeroko pojętym jedzeniem było do tego idealnym środkiem. Rejtan – Upadek Polski (1866), Jan Matejko