cypr
Cypr (grec. Κύπρος, tur. Kıbrıs), właściwie Republika Cypryjska – państwo położone na wyspie Cypr leżącej we wschodniej części Morza Śródziemnego u wybrzeży Turcji, Syrii i Libanu. Od 1 maja 2004 jest członkiem Unii Europejskiej.
Flaga Cypru jest białym prostokątem, w którego centrum umieszczone są: figura przypominająca kształtem wyspę Cypr oraz dwie zielone gałązki oliwne. Kolor biały i zielone gałązki oliwne to symbol pokoju między dwoma społecznościami wyspy: Grekami i Turkami. Złotawy kolor wyspy, nawiązuje do łacińskiego pochodzenia nazwy Cypr (cuprum = miedź).
Godło Cypru przedstawia gołębia i gałązki oliwne, symbolizujące pokój. Pod nimi widnieje data 1960 oznaczająca rok odzyskania niepodległości po okresie kolonizacji brytyjskiej.
Na Cyprze generalnie panują raczej nieformalne relacje międzyludzkie Na Cyprze generalnie panują raczej nieformalne relacje międzyludzkie. Cypryjczycy chętnie i często dotykają się nawzajem, a przestrzeń osobista nie jest rygorystycznie oznaczona. Życie toczy się głównie w obrębie niewielkich społeczności, których członkowie często kontaktują się między sobą, nie istnieje potrzeba formalnej etykiety. Mieszkańcy większych zachodnich krajów, którzy odwiedzają Cypr, mają często wrażenie, że w tym kraju „każdy zna każdego”.
Struktura religijna kraju w 2010 roku według Pew Research Center: prawosławie – 71,8% (790 000) islam – 25,3% (280 000) katolicyzm – 1,3% (14 000) brak religii – 1,2% (13 000) buddyzm – 0,2% (2000) inne religie – 0,2% (2000)
KOŚCIÓŁ ŚW. ŁAZARZA Został zbudowany pod koniec XI wieku i spoczęło w nim ciało Łazarza. Wejście do kościoła jest bezpłatne. W okolicy znajduje się bazar warzywny i sporo małych sklepików.
PLAŻA GUBERNATORA Jadąc z Chirokitia do Limassol można odwiedzić Plażę Gubernatora (Governor’s Beach). Słynie z charakterystycznego czarnego piasku, który na tle białych skał wygląda dość nietypowo. Tak przynajmniej mówią przewodniki.
PAFOS Pafos znajduje się na południowo-zachodnim wybrzeżu wyspy. Miasto założono pod koniec IV wieku p.n.e. , a w 1980 roku zostało wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Kuchnia cypryjska łączy w sobie wpływy greckie, tureckie i brytyjskie Kuchnia cypryjska łączy w sobie wpływy greckie, tureckie i brytyjskie. Jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Mieszkańcy wyspy jedzą niewielkie śniadanie i skromny lunch w ciągu dnia aby wieczorem zasiąść do prawdziwej uczty, złożonej z wielu smakowitych dań i znakomitego wina.
Mięso podawane jako danie główne jest grilowane w specjalnie do tego celu wybudowanym piecu, zwanym kleftikos. Wcześniej jest marynowane z dodatkiem licznych aromatycznych ziół, głównie kolendry i kozieradki, świetnie pasujących do kurczaka, jagnięciny i wieprzowiny. Mięso je się z przepysznym, miejscowym chlebem lub ziemniakami w rozmaitej postaci (frytki sprowadzili na wyspę Brytyjczycy).
Typowy dla Cypru jest ser halloumi, wytwarzany z mleka owczego i koziego. Może być grillowany, smażony, podawany na świeżo z plastrami melona lub jako dodatek do sałatek. Do najsmaczniejszych należy połączenie sera halloumi z papryką, czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorami i ogórkami, przyprawione znakomitą, miejscową oliwą.
KONIEC Wykonał: Mateusz Pisula IIaT