Zdrowa dieta Europejczyków

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Matematyka jest wszędzie !!!
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Przeliczniki kuchenne
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Zdrowa dieta Europejczyków

Poniedziałek

Pierwsze śniadanie Jajecznica z bekonem (629kcal) Pomidory(16kcal) Dwa kawałki chleba żytniego(220kcal) 5 gram masła (25kcal) Herbata z miodem i cytryną (33kcal) Razem 926kcal

Drugie śniadanie Krucha bułka(124kcal) 40gram truskawkowego dżemu (100kcal) Snickers (497kcal) Coca-Cola (42kcal

Obiad zupa pomidorowa z makaronem (36kcal) ziemniaki (60kcal) kotlet schabowy (237 kcal) kiszona kapusta (16kcal) Kompot truskawkowy 250 ml (200kcal)

podwieczorek Serek brzoskwiniowy Danone (148kcal) pięć herbatnikow (225kcal) banan (136kcal)

Kolacja naleśniki z serem (240kcal) herbata z cytryną i miodem (33kcal)

W poniedziałek zjedliśmy 2094kcal

Wtorek

Pierwsze śniadanie dwie bułki kajzerki (240kcal) Nutella (145kcal) kakao 250 ml o (179kcal)

Drugie sniadanie jabłko (36kcal) 50grams chleba grahama (96kcal) ser Edam (288kcal) herbata z cytryną i miodem (33kcal)

obiad zupa fasolowa (72kcal) smażone jajka (180kcal) ziemniaków (60kcal) kiszona kapusta (16kcal)

podwieczorek Krem custard (92kcal) cappuccino (60kcal)

kolacja Pizza Capriciosa (243kcal) Coca-Cola (42kcal)

We wtorek zjedliśmy 1782 kcal

Środa

Pierwsze śniadanie mleko(290kcal) cornflakes (24kcal)

Drugie śniadanie rogal croissant (282kcal) Sok pomarańczowy (340kcal)

Obiad pierogi z serem (238kcal) Kompot truskawkowy 250 ml (200kcal)

podwieczorek Cheesburger (308 kcal) Coca-Cola (42kcal)

kolacja Spaghetti (240kcal)

We wtorek zjedliśmy 1964kcal

Czwartek

Pierwsze śniadanie dwie kromki chleba żytniego (220kcal) Nutella (145kcal) Sok pomarańczowy (340kcal)

Drugie śniadanie Ciasto drożdżowe ze śliwkami (178kcal) Sok pomarańczowy (340kcal)

obiad ziemniaków (60kcal) Pieczeń wieprzowa (279kcal) brokuły (27kcal)

podwieczorek popcorn (150kcal) Coca-Cola (42kcal)

Kolacja pierogi z mięsem (200kcal)   herbata z cytryną i miodem (33kcal)

We wtorek zjedlismy 2014kcal

Piątek

Pierwsze sniadanie Kruchy chleb (124kcal) masło orzechowe (573kcal) Nutella (145kcal) kakao 250 ml (179kcal)

Drugie sniadanie jablko (36kcal)

obiad ciemny ryż (359kcal) brokuły (27kcal)

podwieczorek ciastka markizy (358kcal) cappuccino (60kcal)

kolacja Kiełbasa (132kcal)

W piątek zjedliśmy 1893kcal

Sobota

Pierwsze śniadanie dwie bułki kajzerki (240kcal) dżem truskawkowy (50kcal) kakao 250 ml (179kcal)

Drugie sniadanie Jelly (316kcal) sok pomarańczowy (340kcal)

obiad zupa grzybowa (30kcal)

podwieczorek hamburger (250kcal) Coca Cola (82kcal)

kolacja hamburger (225kcal)

W sobotę zjedliśmy 1712kcal

Niedziela

Pierwsze śniadanie mleko (290kcal) cornflakes (24kcal)

Drugie śniadanie nektarynka (67kcal)

obiad rosół (175kcal)

podwieczorek makowiec (348kcal) kakao 250 ml (179kcal)

kolacja Kiełbasa (472kcal) Cebula (29kcal) Chleb (333kcal)

W niedziele zjedlismy 1927kcal

Przepisy

Jajecznica na boczku Składniki: 2 jajka Olej Boczek Przyprawy takie jak pieprz, sól Przygotowanie: Wlać olej na patelni. Jajka wbić do miski i dodać pokrojone w kostkę boczek, smażyć przez pięć minut. złoty kolor, pieczywo i inne dodatki, jak kto lubi.

Spaghetti Bolognese Przygotowanie: gotowaćcebulki w łyżce oleju, dodać mięso mielone (sól, pieprz, papryka do smaku.) mięso Pour Get wody, po wrzenia, dodać koncentrat pomidorowy. Do zagęszczania sosu, dodać mąkę przed rozrobionÄ zimną wodą. Gotujemy i przyprawione oregano i bazylii. Wcześniej rozprzestrzeniania ugotowany makaron i polać płyty do centrum sosem i posypać tartym serem. Diced cebulki w łyżce oleju, dodać mięso mielone (sól, pieprz, papryka do smaku.) mięso Pour Get wody, po wrzenia, dodać koncentrat pomidorowy. Do zagęszczania sosu, dodać mąkę przed rozrobionÄ zimną wodą. Gotujemy i przyprawione oregano i bazylii. Wcześniej rozprzestrzeniania ugotowany makaron i polać płyty do centrum sosem i posypać tartym serem. Składniki: Makaron spaghetti 1 opakowanie Lubella 45 dag mielonego np.wieprzowe Pieprz Sól czosnkowa Papryki Oregano Bazylia 20 g tartego sera Średnia cebula Koncentrat pomidorowy 2 / 3 łyżeczki 1 łyżka mąki

Zupa pomidorowa z makaronem Przygotowanie: Do przygotowanego bulionu dodać posiekaną zieleninę, zioła, liście, rośliny, a chwilę gotować warzywa były miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Krem przełożyć do miski, dodać trochę zupy, wymieszać i wlać do garnka i zagotować. Podawać z makaronem, można również posypać pietruszką Składniki: 5l rosół włoszczyzna liść laurowy koncentrat pomidorowy 2 śmietany 18%

Bibliografia http://zdrowezywienie.w.interia.pl/tabelekaloryczne.htm#C

Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji