Zapraszam na prezentację

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Potrawy Irlandzkie.
1.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
10 zasad zdrowego odżywiania
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowe odżywianie.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Czy wiem, ile chemii jem?.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI ORAZ DODATKI I KONSERWANTY I ICH WPŁYW NA ZDROWIE
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Chemia na co dzień.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Czekolada.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Napoje energetyczne.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Barwniki Spożywcze.
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Zapraszam na prezentację Produkty sztuczne i naturalne

Napój Frugo Skład- Frugo czarne - woda - cukier - sok winogronowy, cytrynowy, z czarnych porzeczek, wiśniowy - przetarte owoce pitahaya - barwniki: Karmel E250d, aromat naturalny Karmel E250d- szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

Musztarda Dijon Skład: Woda Ziarna gorczycy(30%) Ocet winny Sól Regulator kwasowości: Kwasek cytrynowy, aromaty, konserwant E224 Konserwant E224- disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

Kabanosy drobiowe-Sokołów Skład: Mięso drobiowe - Przyprawy Mięso wieprzowe - Glutaminian sodu(E621) Tłuszcz wieprzowy - Askorbinian sodu (E301) Sól - Azotyn sodu (E250) E621- Glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane. E301- Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Uważany za nieszkodliwy. E250- szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

Domowe karmelki-Produkt naturalny Składniki: 250 ml śmietanki 18% 10 łyżek cukru 60 gram masła esencja waniliowa Śmietanę, cukier i esencję wlać do garnka i gotować na dużym ogniu ciągle mieszając. Gdy powstanie toffi, zdjąć z ognia i dodać masło. Całość mieszać, aż masa się ujednolici i będzie gładziutka. Gdy toffi troszkę przestygnie można formować cukierki. Polecamy wlanie masy do miękkich foremek na lód i wstawienie do lodówki, lub wyłożenie na płaską tackę i krojenie po ostygnięciu:)

Dziękuję za obejrzenie prezentacji. Prezentację wykonał Filip Kruk