Czyli zasady prawidłowego odżywiania! Jak jeść by zdrowo żyć? Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Co to jest zdrowe odżywianie? Zdrowie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele.
Porady zdrowego żywienia. Dzień zaczynamy od obfitego, ciepłego śniadania składającego się głównie z węglowodanów. Rezygnujemy z produktów bogatych w tłuszcze i cukry. Przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 3 godziny. Zaleca się ograniczenie soli w pokarmach. Zmiana białego pieczywa na ciemne. Picie dużej ilości wody.
Produkty zalecane. soczewica, fasolka, groch, ryż brązowy chleb z otrębami, makaron razowy, makaron al dente ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał zielone warzywa, pomidory, czosnek, brzoskwinie, grejpfruty, napary z ziół, inne produkty bogate w błonnik.
Produkty przeciwwskazane ziemniaki (poza młodymi), biała mąka, kukurydza, biały ryż, białe pieczywo, cukier, cukierki, ciasta, słodzone konfitury, miód, banany, winogrona, suszone owoce, frytki, piwo.
W zdrowym odżywianiu kieruję się zasadą 4xU: Umiarkowanie Uregulowanie Urozmaicenie Utrzymanie w cieple
Uregulowanie Pamiętaj o regularnych porach posiłków, to pozwala przygotować się naszym narządom trawiennym, jedz często, a mniej. Rano jemy dużo, a z biegiem czasu zmniejszamy porcje. Lepiej zjeść 5 małych posiłków co 2 godziny, niż nie jeść przez większość dnia, a potem najeść się na wieczór.
Urozmaicenie Jedz i warzywa, i kasze, i płatki pełnoziarniste, i pieczywo, mięso, ryby, dobrej jakości tłuszcze (olej lniany na zimno, oliwa z oliwek, masło extra). Jedz zielone warzywa: sałaty liściowe, świeże zioła, kiełki, brukselka, brokuły, szpinak. Próbuj nowości. Jeśli jeszcze nie znasz, polecam cieciorkę, soczewicę, pastę z awokado, pesto, oliwki, kapary, suszone pomidory itd. Jedz zupy, są pożywne, łatwo strawne i pełne wartości odżywczych. Jedz zupy, krem – z dyni, z marchwi, z brokuł czy porowo-serową. Warto jeść suszone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki), różne pestki (dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane), migdały, orzechy. Mają bardzo dużo makro- i mikroelementów, a także witamin. Są bogate w błonnik, a to poprawia wypróżnianie.
Utrzymanie w cieple Tak jak samochód jeździ sprawniej na ciepłym silniku, tak nasz organizm lepiej funkcjonuje z ciepłym żołądkiem. Często masz zimne ręce lub stopy? Jest ci zazwyczaj chłodno? Jedz potrawy, które będą Cię rozgrzewać. Produkty wychładzające - surowe, kwaśne, zimne, np. jogurty, koktajle mleczno-owocowe, dżemy; surówki; cytrusy. Cierpisz na zgagę, nie śpisz po nocach, jest Ci często gorąco? Ogranicz mięso, ostre przyprawy (pieprz czarny i cayenne, curry, gałka muszkatałowa, cynamon, chili, ostra papryka), świeży czosnek i imbir; częściej wychodź na świeże powietrze, pracuj też ze stresem.
Pracę wykonał: Robert Mikołajczyk 1TI Bibliografia: http://sztukaodzywiania.pl/component/content/article/1-artykuy/26-by-jedzenie-przynosilo-zdrowie http://dieta-montignaca.zawsze.net/etap_pierwszy.html http://www.iamkrewki.pl/gfx/piramida.jpg