Nowości w hodowli KHNO „POLAN” sp. z o.o..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajobraz i jego elementy
Advertisements

Wykonały: Joanna Kazimierowicz Zuzanna Kazimierowicz.
Tworzywa sztuczne Tworzywa sztuczne Magdalena Garbera kl. II a.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Remont Szkoły Podstawowej Nr 2 wraz z budową przyszkolnej infrastruktury sportowej Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
 Pora deszczowa- sawanna ożywa, trawy tworzą zielone łany, a liście pokrywają drzewa.
1 18 ‘Smaków’ Owoców 2 Malezja (malajski Malaysia) – państwo w Azji Południowo-Wschodniej, na Półwyspie Malajskim i wyspie Borneo; obszar km²,
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Nadleśnictwo Radomsko Nadleśnictwo Radomsko powstało w 1945 rok. Obecnie zarządza gruntami Skarbu Państwa o łącznej powierzchni 17127,14 ha, podzielonymi.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Badanie zapotrzebowania na pracowników wśród.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
KONKURSY ORGANIZOWANE PRZEZ SZKOŁĘ wykorzystujące komputer i Internet.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
Mgr Agnieszka Wnuk KRĘGOSŁUP Mgr Agnieszka Wnuk
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
„Rozwój multimediów od XIX do XXI wieku” Zespół Szkół Specjalnych w Oławie ul. Broniewskiego Oława.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
W YBRANE ZAGADNIENIA POSTĘPOWANIA CYWILNEGO W SPRAWACH O OCHRONĘ WŁASNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ Prof. dr hab. Feliks Zedler Konferencja „Rynek leków a ochrona.
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
ROŚLINNOŚĆ GÓRSKA Tatry to jedyny w Polsce obszar o charakterze wysokogórskim. Dlatego roślinność tu występująca jest nieobecna w innych regionach naszego.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Opiekunka środowiskowa Czas trwania nauki: 1 rok.
„Cztery pory roku” PRZYKŁADY WEBQUESTÓW
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
„Nasze Nadleśnictwo Wyszków”. Chcąc poznać bliżej nasze Nadleśnictwo Wyszków wybraliśmy się do miejscowości Leszczydół - Nowiny. Tam dzięki Panu Leśniczemu.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Zwierzęta chronione w Polsce. Dzięcioł czarny Dzięcioł czarny należy do rodziny dzięciołowatych. Zamieszkuje Eurazję w środkowym jej terytorium. Nie występuje.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
KRÓTKA HISTORIA KSIĄŻKI
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Opracowanie Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Doświadczenia przeprowadzone w ramach konkursu Świetlik
Zwierzęta Świata Zwierzęta Świata Oliwia Białecka SP 11
WYPEŁNIANIE FORMULARZA – KRÓTKI KURS
Krajobraz śródziemnomorski
NIEDŹWIEDZIE.
Logika dla prawników Podział logiczny.
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Temat: Jesteśmy sobie potrzebni – słów kilka o bioróżnorodności.
Trening Funkcjonalno-siatkarski
:23:43 GRZYWACZ Columba palumbus.
Wyznaczanie gęstości ciała
Kąty Kąty w kole Odbicia Osie symetrii
Opracowała: Monika Grudzińska - Czerniecka
CZYM JEST BMI ?.
Drzewa, krzewy i rośliny
Hodowla roślin klasa I c
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Oko i aparat fotograficzny
Elektryczne źródła świata
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Naturalna lignoceluloza posiadająca działanie prebiotyczne
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
Zapis prezentacji:

Nowości w hodowli KHNO „POLAN” sp. z o.o.

KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA

OPALO F1 (POL B 114) średnio późna, okres wegetacji 125-130 dni główka okrągła do lekko spłaszczonej o masie 3-3,5 kg odmiana na świeży rynek, krótkie przechowanie, do kwaszenia zalecane zagęszczenie 30 tys./ha

JASPER F1(POL B 214) odmiana późna, okres wegetacji ~ 135 dni polecana na świeży rynek i przechowanie główka kulista, bardzo zwięzła o masie 3-3,5 kg tolerancyjna na wciornastki, choroby bakteryjne i grzybowe zalecane zagęszczenie 30-40 tys./ha

KAPUSTA PEKIŃSKA

POLSTAR F1 (POL B 115) średniowczesna, o okresie wegetacji około 60 dni główki zwarte, o żywym zielonym kolorze i masie 1,1kg wysoka zdrowotność roślin podczas uprawy polecana do uprawy wiosną i jesienią

(POL B 215) odmiana średniowczesna, o okresie wegetacji około 65 dni główki zwarte, o kształcie wydłużonym, średnia masa - 1,0 kg liście zielone, dokładnie okrywające główkę wysoka zdrowotność roślin podczas uprawy

FASOLA SZPARAGOWA

LUIZA (POL B 314) średniopóźna, okres wegetacji 71 dni, pokrój roślin skupiony, strąki: proste, umieszczone w środkowej i górnej części rośliny, okrągłe, mięsiste intensywnie żółte z lekkim połyskiem, dł. 13-14 cm, szer. 1,0 cm, bez włókna odporna na antraknozę i bakteriozę MTN – 230g  

FINEZJA (POL B 212) późna, okres wegetacji wynosi 82 dni pokrój roślin skupiony, bez tendencji do wylegania strąki: równodojrzewające, wysoko umieszczone w środkowej i górnej części rośliny okrągłe, ciemnozielone z połyskiem, dł.12-14 cm, szer. 0,7 cm bez włókna, o nieprzerastających nasionach odporna na antraknozę i bakteriozę silny system korzeniowy - odporność na warunki stresowe MTN – 160 g

HORTUS (POL B 915) odmiana jara posiada około 12 ząbków w główce waga główki od 30 - 45g barwa łuski okrywającej główkę – biała, barwa łuski okrywającej ząbek biało-różowa długa przydatność do spożycia polecana do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa oraz do przemysłu.