Szkoła Podstawowa Nr 48 w Częstochowie, w roku szkolnym 2013/2014, przystąpiła do ogólnopolskiego programu adresowanego do szkół i przedszkoli w ramach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Niedaleko Koronowa, przy drodze krajowej nr 25 położona jest niezwykle malownicza miejscowość będąca polską stolicą truskawek - Buszkowo, w której od.
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM.ZIEMI KOCIEWSKIEJ
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Z ESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W Z GIERZU TO SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
TRZYMAJ FORMĘ.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 18 IM
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Podsumowanie realizacji Ogólnopolskiej Akcji Ministra Edukacji Narodowej Ćwiczyć każdy może organizowanej w ramach Roku Szkoły w Ruchu Szkoła Podstawowa.
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
w praktyce pedagogicznej
Kryteria uzyskania certyfikatu - aktywność fizyczna PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Dzień Zdrowego Śniadania
Szkoła Promująca Zdrowie
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Cel priorytetowy : Cel priorytetowy : PROMOWANIE ZDROWEGO STYLU ŻYCIA WŚRÓD UCZNIÓW SP STARE KUROWO Cele szczegółowe:  Zapewnienie warunków sprzyjających.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
U PROGU EDUKACJI Spotkanie informacyjne Pawłosiów 30 marca 2015 r.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Program Szkoła Promująca Zdrowie realizowany jest w Polsce od 1991r.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Świętokrzyskie Centrum Onkologii Założenia i metody wdrażania projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem” w roku szkolnym.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
Szkoła Sportowych Talentów
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Szkoła Promująca Zdrowie
„Szkoły Aktywne w Społeczności” SAS
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa Nr 48 w Częstochowie, w roku szkolnym 2013/2014, przystąpiła do ogólnopolskiego programu adresowanego do szkół i przedszkoli w ramach zadania realizowanego w polsko-szwajcarskim projekcie współpracy nr KIK/34. Celem programu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży, kształtowanie postaw prozdrowotnych, walce oraz zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie

Kryteria uzyskania certyfikatu: Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej z zakresu żywienia PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie

Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej Ideą Projektu jest szkoła, w której społeczność szkolna - pracownicy, uczniowie i rodzice: podejmują wspólne działania dla poprawy i utrzymania swojego zdrowia, samopoczucia poprzez zmianę zachowań żywieniowych i podniesienie aktywności fizycznej; uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć m.in. poprzez edukację żywieniową i poprawę aktywności; zachęcają innych w swoim otoczeniu, rówieśników, rodziców do podobnych działań Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej stwarza środowisko, które zwiększa możliwości młodych ludzi do podejmowania działań i dokonywania zmian w tym zakresie.

Dlaczego szkoła? Szkoła, w której uczeń przebywa przez wiele godzin nie może pozostać obojętna wobec wymogów rozwojowych dzieci i młodzieży. W szkole gdzie naturalnym procesem jest nauczanie i kształtowanie postaw istnieje szereg możliwości wdrażania zasad prawidłowego stylu życia poprzez m.in. programy edukacyjne organizacja wspólnych śniadań na terenie szkoły zwiększanie odsetka uczniów korzystających z obiadów zmienianie asortymentu sklepików szkolnych wprowadzanie różnych codziennych form aktywności fizycznej

Dlaczego szkoła? Najbardziej skuteczne programy edukacyjne z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej opierają się na środowisku szkolnym, będącym centrum działań, obejmującym także rodziny czy tez lokalną społeczność. Działania w szkole wpływają na przyszłe zdrowie i ukształtowanie nawyków całych generacji

Kryteria uzyskania certyfikatu dla szkół podstawowych z zakresu żywienia

Wspólne śniadania Kryteria Opis Dokumentacja Organizacja wspólnych II śniadań na terenie szkoły, zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej Umożliwienie uczniom spożycia II śniadania w klasie, stołówce lub w innym pomieszczeniu wspólnie z nauczycielem. Wyznaczenie miejsca do spożywania np. II śniadania, szklanki mleka (np. klasa, stołówka). Zapewnienie co najmniej 15 minutowej przerwy, na której uczniowie mogą spokojnie spożyć śniadanie. Raport raz na rok: - wyszczególnienie miejsca - % uczniów (lub jakie klasy, roczniki) mających możliwość spożycia śniadania w klasie, stołówce lub innym wyznaczonym pomieszczeniu

Wspólne śniadania Śniadania są organizowane w szkołach na bazie kanapek przynoszonych przez uczniów z domu i napoju zazwyczaj dostarczanego zazwyczaj przez szkołę. Praktykowanie ich od kilku lat wykazuje pozytywne efekty. Wspólne śniadania pozwalają na: poprawę jakości życia, poprawę samopoczucia i stanu zdrowia, eliminowanie niewłaściwych przyzwyczajeń, nauczanie zasad racjonalnego żywienia, kształtowanie zachowań prozdrowotnych, stymulację rozwoju społecznego, rozwijanie wartości humanitarnych (wzajemnej pomocy i zrozumienia), - stwarzają możliwość: gromadzenia przez nauczycieli istotnych wiadomości o wychowankach, mobilizowania rodziców do troski o żywienie dzieci 8

Obiady szkolne Kryteria Opis Dokumentacja Zapewnienie obiadów szkolnych zgodnych z zaleceniami/normami (jeśli są prowadzone) Jadłospisy/ posiłki zgodne z zaleceniami IŻŻ Prowadzenie monitoringu ilości uczniów korzystających z posiłków szkolnych/ ewentualnie zwiększanie odsetka uczniów korzystających z obiadów (jeśli są prowadzone) Raport raz na rok: - 10 dniowy jadłospis z dowolnie wybranej dekady każdego z semestrów (jeden dekadowy jadłospis na semestr) - % uczniów korzystających z obiadów

Obiady szkolne Posiłki powinny być spożywane regularnie 4-5 razy dziennie, a przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Nieregularność posiłków może spowodować nie tylko pewne niedobory składników odżywczych, ale także stanowi ryzyko zmniejszenia wydatku energetycznego organizmu. Osoby spożywające posiłki nieregularnie narażone są na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na wzrost masy ciała. Uczniowie przebywający w szkole do 6 godzin powinni zjeść co najmniej jeden posiłek – II śniadanie lub ciepłe danie, natomiast przebywający ponad 6 godzin powinni spożyć dwa posiłki w tym czasie. Udowodniono, że dzieci spożywające posiłek w szkole lepiej wykonują niektóre zadania związane z koncentracją i pamięcią od dzieci, które tego posiłku nie spożywają i osiągają lepsze wyniki w takich przedmiotach, jak geografia czy matematyka. 10

Sklepiki szkolne Kryteria Opis Dokumentacja Zmiana asortymentu w sklepikach szkolnych, automatach z napojami i żywnością sprzedawaną na terenie szkoły na prozdrowotne Zmiana asortymentu sklepiku szkolnego, wprowadzenie produktów prozdrowotnych (np. owoce, warzywa, kanapki z pieczywa razowego, nabiał, soki 100% niesłodzone) Raport raz na rok: - lista produktów wycofanych ze sprzedaży - lista produktów prozdrowotnych wprowadzonych do sprzedaży

Reklamy żywności Kryteria Opis Dokumentacja Ograniczenie wpływu reklamy żywności i napojów na terenie szkoły Usuwanie reklamy żywności niezalecanej w żywieniu dzieci (np. reklamy słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów) Raport raz na rok: - informacja czy na terenie szkoły znajduje się reklama żywności niezalecanej w żywieniu dzieci - informacja dotycząca czy usunięto reklamę

Promowanie zdrowego żywienia Kryteria Opis Dokumentacja Umieszczanie na terenie szkoły plakatów lub posterów promujących zdrowe żywienie i/lub Organizacja wystawy prac uczniów promującej zdrowe żywienie Wprowadzanie plakatów, posterów o prawidłowym żywieniu dostępnych dla całej społeczności szkolnej przez cały rok szkolny (na korytarzach, w poszczególnych klasach) i/lub zorganizowanie stałej wystawy prac uczniów na temat prawidłowego żywienia (trwającej cały rok szkolny) Raport raz na rok: - zdjęcia plakatów, posterów itp. z opisem miejsca i czasem ekspozycji i/lub - zdjęcia wystaw promujących zdrowe żywienie z opisem miejsca i czasem ekspozycji

Marysia Maciejak, lat 8, SP 307

Zuzia Glausiuss, lat 8, SP 33

Marysia Konrad, lat 10, SP 307

Wiedza praktyczna Raport raz na rok: Kryteria Opis Dokumentacja Rozwijanie zdolności i wiedzy kulinarnej uczniów zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia (zajęcia praktyczne) Podjęcie przynajmniej jednego z wymienionych działań: zajęcia kulinarne, wspólne przygotowywanie potraw, prowadzenie przyszkolnego ogródka, hodowla ziół (np. w klasach), zajęcia ze specjalistą Raport raz na rok: - krótki opis przeprowadzonych zajęć - zdjęcia z przeprowadzonych zajęć - % uczniów uczestniczących w zajęciach lub jakie klasy/roczniki są objęte zajęciami

Imprezy/działania edukacyjne Kryteria Opis Dokumentacja Organizacja pikników, festynów rodzinnych lub innych imprez upowszechniających zdrowy styl życia Podjęcie przynajmniej jednego z wymienionych działań: organizacja pikników, festynów lub innych imprez upowszechniających zdrowy styl życia z udziałem rodziców (co najmniej jedna taka impreza w roku szkolnym) Raport raz na rok: - krótki opis imprez - zdjęcia z imprez

Edukacja rodziców Kryteria Opis Dokumentacja Edukacja rodziców Podjęcie przynajmniej jednego z wymienionych działań: organizacja pogadanek, prelekcji, edukacja rodziców z wykorzystaniem strony internetowej szkoły lub innych form (np. ulotki rozdawane na zebraniach) Raport raz na rok: - krótki opis podjętego działania (rodzaj i ilość podjętych działań) - listy obecności rodziców

Prozdrowotne wybory Kryteria Opis Dokumentacja Organizowanie zajęć motywujących uczniów do samodzielnych prozdrowotnych wyborów Podjęcie przynajmniej jednego z przykładowych działań: warzywne wtorki, wycieczki na okoliczne stragany, konkursy, quizy z wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia, prowadzenie działu o prawidłowym żywieniu w gazetce szkolnej, warsztaty/lekcje z aktywnym udziałem dzieci lub inne Raport raz na rok: - krótki opis działań - zdjęcia z podjętych działań - % uczniów uczestniczących w zajęciach lub jakie klasy/roczniki są objęte zajęciami

Programy edukacyjne Raport raz na rok: Kryteria Opis Dokumentacja Organizowanie na terenie szkoły programów edukacyjnych Prowadzenie co najmniej jednego programu edukacyjnego, np.: Owoce w szkole, Szklanka mleka, Trzymaj Formę, Szkoła Promująca Zdrowie lub inne własne. Organizacja i wdrożenie programu. Raport raz na rok: - opis programu (w przypadku programu własnego) - zdjęcia z realizacji programu - % uczniów uczestniczących w programie lub jakie klasy/roczniki są objęte zajęciami

To zdrowa klasa!!!

Aktywizacja rodziców

Przy współpracy rodziców powstała Zdrowcia! Na podstawie PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanej przez IŻŻ

Poznajemy nowe warzywa i owoce

Znaleźliśmy mnóstwo nowych rodzajów Szpinak? Fajny! Może spróbuję! Znaleźliśmy mnóstwo nowych rodzajów Mama! Ugotujesz mi brokuły? Cukinia!? PYCHA!!

Przez żołądek… i wiedzę… do zdrowia!

Dokumentacja podsumowująca działania placówki zgodnie z kryteriami - do wypełnienia przez liderów PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie 29