SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA 7 47-400 RACIBÓRZ
Przypomnienie, czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka 31 marca „Smerfy rozpoczęły realizację kolejnej akcji „Piramida Żywienia Przedszkolaka” pod hasłem „Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu”. W pierwszym dniu najmłodsze przedszkolaki przypominały sobie informacje związane z Piramidą Żywienia Przedszkolaka, ogólnym opisem pięter i grupami żywieniowymi
Przypomnienie, czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka Wysłuchały także bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Podróż do wnętrza piramidy, po czym z kolorowych kuponów z produktami żywieniowymi utworzyły wspólną Piramidę Żywienia Przedszkolaka
Co to jest zdrowa żywność? Kolejnego dnia realizowania akcji „Smerfy” zapoznane zostały z terminem „Zdrowa żywność” oraz „Żywność ekologiczna”. Dzieci rozmawiały bowiem o jakości jedzenia i istoty jego pochodzenia. Dowiadywały się , że jedzenie wartościowe to naturalne produkty, że należy wystrzegać się pożywienia przetworzonego, w którym są stosowane konserwanty i barwniki.
Co to jest zdrowa żywność? Przedszkolaki uczyły się także jak rozpoznawać zdrową żywność w trakcie zabawy „Zdrowy koszyk” , gdzie zadaniem dzieci było grupowanie produktów we właściwych koszykach : z zieloną kokardą (produkty zdrowe ) i czerwoną kokardą (produkty niezdrowe ).
Zdrowa żywność na przykładzie jaj Kolejnego dnia akcji przedszkolaki z grupy „Smerfy” rozmawiały o zdrowej żywności na przykładzie jajek . Dzieci dowiedziały się, dlaczego jajka są tak ważne w diecie, poznając przy tym ich wartości odżywcze (100 % białka, prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu).
Zdrowa żywność na przykładzie jaj Przedszkolaki wymieniały najbardziej znane ptaki, których jaja spożywamy (kura, kaczka, gęś, przepiórka, struś). Z przyjemnością wysłuchały też bajki i dzięki Zwierzątkom ze Zdrowego Zakątka dowiedziały się skąd się biorą jajka.
Zdrowa żywność na przykładzie jaj Smerfy nauczyły się także rozpoznawać zdrowe jajka wg oznaczeń ekologicznych. Zwracały uwagę na nadrukowany na skorupce kod i dowiadywały się , jak go odszyfrować. Wybite na skorupce jajka cyfry od 0 do 3 informują o ich jakości. „0” to zdrowy chów.
Zdrowa żywność na przykładzie jaj Dzieci poznawały budowę jaja oraz dowiedziały się jak, zmienia się struktura jajka pod wpływem temperatury. Oglądały konsystencję surowego jaja, ugotowanego na miękko i na twardo. Przedszkolaki sprawdzały też świeżość jaj podczas doświadczenia z tonięciem jaja w wodzie.
Zdrowa żywność na przykładzie jaj Na zakończenie tematu przedszkolaki kolorowały i ozdabiały kolorowymi kwiatuszkami przygotowane sylwety jajek
Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw Kolejnego dnia akcji przedszkolaki dowiedziały się, dlaczego warzywa i owoce są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka, jakie są ich rodzaje i jakie zawierają witaminy.
Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw Dzieci wymieniały nazwy warzyw i owoców przyniesionych do przedszkola, dzieliły je na rodzaje (kapustne, cebulowe, liściowe), podając przykłady. Wysłuchały także wiersze Jana Brzechwy „Na straganie” oraz „Pomidor.”
Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw Następnie postanowiliśmy zrobić sok jabłkowo- marchewkowy. Dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką , jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Każde z nich wrzucało po kilka składników i z ciekawością obserwowało, jak naczynie napełnia się sokiem. Sok wykonany własnoręcznie bardzo wszystkim smakował, a w dodatku nie zawierał ani cukru, ani konserwantów.
Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw Przedszkolaki postanowiły założyć w sali swój „Zielony ogródek”. Dzieci mogły samodzielnie nasypać ziemię do doniczek, wysiać nasiona rzodkiewki, pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy oraz cebulki, a następnie podlać przygotowane sadzonki. Z wcześniejszych zajęć dzieci wiedziały, że do rozwoju roślin niezbędne są woda i słońce, więc postawiliśmy nasze doniczki w słonecznym miejscu sali , żeby słońce przyspieszyło kiełkowanie roślin.
Warsztaty kulinarne, czyli zrób to sam Ostatni dzień akcji, dzieci z grupy „Smerfy” rozpoczęły przedszkolny dzień od zebrania swoich plonów z „Zielonego ogródka” i przygotowywania samodzielnie z przyniesionych przez siebie świeżych warzyw i jajek pysznych, zdrowych i kolorowych potraw na pierwsze śniadanie, w skład których wchodziły: „Myszka z jajka” „Jajeczna łódeczka” „Wesołe kanapeczki” .
Warsztaty kulinarne, czyli zrób to sam Natomiast na drugie śniadanie „Smerfy” wyposażone w deseczkę do krojenia, nożyk i oczywiście kolorowe, pachnące owoce przygotowywały zdrową i pyszną sałatkę owocową. Zadania te sprawiły dzieciom wiele radości, wszystkim dopisywał humor i wielki apetyt. Dzieci uczyły się kultury spożywania posiłków, jedzenia zdrowych i wartościowych produktów oraz dzielenia się między sobą.
Dekalog eko- przedszkolaka Realizację akcji Smerfy zakończyły utrwaleniem informacji zawartych w „Dekalogu eko- przedszkolaka” i uroczyście obiecały , że będą od tej pory żywić się zgodnie z jego zasadami. Opracowała : Beata Wowrek - Lechowska