Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kryteria wyboru żywności
Advertisements

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Norbert Konieczkowicz
[Aleksander Dziedzic]
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Opracowała Anna Bełoniak
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Źródło informacji o produkcie
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Odżywiaj się zdrowo 1.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie. Zadbaj o to, co jesz! Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.

Co to jest żywność? Żywność to każda substancja oraz produkt, który może być zjedzony przez człowieka. Do żywności nie zalicza się: pasz dla zwierząt, żywych zwierząt, roślin przed zbiorami, kosmetyków, produktów leczniczych, tytoniu i wyrobów tytoniowych.

Sprzedaż żywności Produkty mogą być sprzedawane: Bez opakowania (luzem), W opakowaniu.

Sprzedaż produktów bez opakowania Możliwość degustacji produktu, Ograniczona dostępność oceny produktu przed zakupem, Ochrona środowiska (redukcja opakowań i siatek foliowych), Możliwość zanieczyszczenia produktu, Brak informacji o produkcie. Przykłady: owoce i warzywa, cukierki, pieczywo.

Sprzedaż produktów w opakowaniu Możliwość zbadania barwy, zapachu, konsystencji, Reklamowanie swojej marki przez producenta, Wygodne w użyciu, Trwałość zachowana przez dłuższy czas, Zamieszenie niezbędnych informacji na etykiecie. Przykłady: porcjowane mięso, masło, sery, mleko w kartoniku.

Obowiązkowe informacje na etykiecie: Nazwa produktu, Dane producenta, Składniki, Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, Zawartość netto lub liczba sztuk środka spożywczego, Warunki przechowywania, Oznaczenie partii produkcyjnej.

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI Termin umieszczany dla produktów trwałych, które zachowują swoje właściwości będąc dobrze przechowywane. Produkty te MOŻNA SPOŻYWAĆ PO PRZEKROCZENIU DATY TRAWŁOŚCI. TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA Znajduje się na produktach, które są nietrwałe (łatwo się psują). Po tym terminie NIE MOŻNA SPOŻYWAĆ TYCH PRODUKTÓW!!!

„Najlepiej spożyć przed” DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚĆI TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA „Należy spożyć do” NIE PRZEKRACZAMY TEJ DATY! „Najlepiej spożyć przed” DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚĆI A GDZIE POJAWIŁA SIĘ DATA NA OWOCACH I WARZYWACH?

Istnieją również produkty, na których nie jest umieszczona data spożycia produktu. Są to przede wszystkim owoce i warzywa sprzedawane luzem, czy także niepakowane pieczywo.

Do oceny takich produktów pomagają nam nasze zmysły- zwłaszcza zmysł wzroku i powonienia. Warzywa, owoce, a także inne produkty zbożowe możemy określić na podstawie ich zapachu i barwy. Dotykając możemy sprawdzić, czy żywność nie uległa już nadmiernemu zmięknięciu. Pamiętaj! Produkty zepsute oddzielaj od produktów nie porażonych żadną pleśnią, aby nie nastąpiło zakażenie zdatnej do spożycia żywności.

Składniki produktu Producent ma obowiązek umieszczenia wszelkich składników, które znajdują się w wyprodukowanym asortymencie.

Czy wszystkie E są sztuczne i nam szkodzą? Substancje dodatkowe są to takie substancje, które nie są spożywane same jako żywność w normalnych warunkach. Dodatki te stosuje producent w uzasadnionym celu technologicznym. Każda substancja jest określona poprzez uchwalone rozporządzenia wraz z przydzielonym numerem E oraz dawką, jaka może być dodana do środka spożywczego, aby chronić zdrowie konsumenta.

Czy wszystkie E są sztuczne i nam szkodzą? Oto niektóre przykłady, jakie kryją się pod symbolami E: E 330- kwas cytrynowy E 296- kwas jabłkowy E 300- kwas askorbinowy (witamina C) E 620- kwas glutaminowy Czy wiesz, w jakich produktach się one znajdują?

Dodatkowa informacja dla alergików! Oprócz wymienionego składu danego produktu, na etykiecie musi znajdować się informacja o alergenach, czyli składnikach wywołujących alergię. Jest to bardzo ważna informacja dla konsumenta, który jest w stanie zapobiec niebezpiecznym reakcjom organizmu na dany środek spożywczy poprzez ograniczenie jego spożycia lub całkowite wyeliminowanie go z diety.

Do substancji alergennych należą m.in: Zboża zawierające gluten, Skorupiaki, Jaja, Ryby, Orzeszki ziemne, Soja, Mleko, Orzechy (migdały, laskowe, włoskie, pekan, pistacje i inne) Seler, Gorczyca, Sezam, Mięczaki Oraz ich produkty pochodne.

Wartość odżywcza produktu Producent podaje również informację na temat wartości odżywczej, czyli wartości jaką dostarczy konsument do organizmu zjadając dany produkt.

Wartość odżywcza produktu Informacje o wartości odżywczej mogą być podawane w różny sposób graficzny (na 100g, na sztukę..). Najważniejszą jednak informacją jest to, co tak naprawdę dostarczamy naszemu organizmowi (dużą ilość białka, tłuszczów czy węglowodanów, a także składników mineralnych oraz kalorii). Zapamiętaj! Aby Twój organizm dobrze się rozwijał potrzebuje odpowiednio zbilansowane i dostarczane składniki odżywcze. Zwracaj uwagę, czy nie przekraczasz zalecanego dziennego zapotrzebowania. Ważna jest również aktywność fizyczna, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju psychicznego oraz fizycznego.

Uwaga! Zbliżają się nowe przepisy! Parlament Europejski podpisał nowe rozporządzenie, które zmieni zasady znakowania żywności. Prawo to „wejdzie w życie”, czyli zacznie obowiązywać od 13.12.2014r, z wyjątkiem zasad znakowania wartością odżywczą (która wejdzie w życie 13.12.2016r.).

Co nowego??? Na opakowaniach pojawią się m.in. Informacje na temat: Daty zamrożenia produktu, Określeniu miejsca pochodzenia dla wieprzowiny czy drobiu, Nazewnictwa mięsa mielonego, Kluczowych procesów technologicznych jakie zostały przeprowadzone Ilości dodawanej wody do produktu, Najważniejsze jest jednak wielkość czcionki na etykiecie, a zwłaszcza wyraźne wyszczególnienie alergenów! Przepis podania alergenów dotyczyć również będzie produktów sprzedawanych luzem!

Przykłady etykiet

Przykłady etykiet

Przykłady etykiet

Zapamiętaj! Etykieta jest podstawą informacji konsumenta, Przestrzegaj zalecanego sposobu przechowywania produktów, aby zachować jak najdłużej ich przydatność do spożycia, Istotną informacją na etykiecie jest skład alergenów w żywności, Opakowanie i etykieta jest przede wszystkim jest reklamą producenta, który dba o uwagę konsumenta! Już niedługo pojawią się nowe opakowania i etykiety! Sprawdź już dziś, czy zauważyłeś jakieś zmiany na półce z produktami żywnościowymi??

Bibliografia Pietrzyk M Bibliografia Pietrzyk M. (2012): Jakie zmiany wprowadzają nowe przepisy w sprawie znakowania? Polskie Mięso, 5, 30. Zientek-Varga J. (2012):Znakowanie po nowemu. Fersh&cool market, 7-8, 22. Szymecka- Wesołowska A. (pod red.) (2013): Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz, Wyd. Wolters Kluwer Polska SA. http://www.food-info.net/pl/ 9.04.2014r. http://www.pfpz.pl/index/?id=92049debbe566ca5782a3045cf300a3c 9.04.2014r. Rozporządzenie (WE) nr 1169/2011 9.04.2014r. Wszelkie zdjęcia zamieszczone w prezentacji zostały zaczerpnięte z Internetu. inż. Iga Kołodziejczyk