Nowa metoda pakowania żywych karpi podczas sprzedaży detalicznej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

Czyli jak działają nasze mięśnie w stanie nieważkości
Ryby i ich środowisko.
Projekt i opracowanie :
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
System zbiórki odpadów w Pszczynie Pszczyna. województwo śląskie, powiat pszczyński gmina miejsko-wiejska mieszkańców powierzchnia 174 km2 (17.
„Dotacje na innowacje”
Pełowartościowa pasza dla ryb Granum
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI RESUSCYTACYJNE BASIC LIFE SUPPORT
ELEKTROWNIE.
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Fizjologia i zachowanie świń
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
Przygotował Wiktor Staszewski
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
A. Krężel, fizyka morza - wykład 11
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Tworzywa sztuczne.
Naturalne źródła energii w krajach Unii Europejskiej.
Aleksander Gabryś, Manager, Ernst&Young Warszawa, 3 czerwca 2013 roku
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
JAK SEGREGOWAĆ ODPADY? „Rewolucja śmieciowa”
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
1.
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
1. Wysiłek a układ krążenia
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POUFNA PRZESYŁKA Koperty, torby, saszety oraz worki plombowane wielokrotnego zastosowania.
BIOLOGIA Efekt cieplarniany.
Historia foliowej torebki
Ziemia – planeta ludzi.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Uwarunkowania prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej ryb
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Walory aktywności fizycznej:
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Energia wodna hydroelektrownie Filip Lamański Cezary Wiśniewski
Metabolizm i produkty przemiany materii
Gospodarka odpadami w Sopocie. Wariant 1 – zaproponowano metodę powierzchniową:  jeżeli odpady komunalne są zbierane w sposób selektywny, to opłata będzie.
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
– „W naszym powiecie ochrona środowiska, pełni typowo administracyjną funkcję jeżeli chodzi o ochronę środowiska to zajmujemy się wszelkiego rodzaju.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Przygotowała: Małgorzata Plucińska
Jak długo rozkładają się odpady?
Grupa ERGIS WYNIKI GRUPY ERGIS PO I PÓŁROCZU 2015 R.
ODŁOWY RYB W DOLINIE BARYCZY.
Program wspierania termomodernizacji Oferta specjalna.
ZIEMIA NASZĄ MATKĄ -CHROŃMY JĄ
Procedury udzielania pierwszej pomocy
NOWA, OPATENTOWANA TECHNOLOGIA USUWANIA CZĘŚCI PŁYWAJĄCYCH.
Obwodnica Ostrowa Wielkopolskiego PARTNERSTWO SAMORZĄDOWO - RZĄDOWE Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Powiat Ostrowski.
pwd. Katarzyna Ambrożkiewicz C. Podaj dokładny adres z nazwą miejscowości A. Ilość osób poszkodowanych i stan poszkodowanego B. Nazwisko i telefon.
Recykling. Definicja Recykling, (ang. recycling) – jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych.
Program ochrony powietrza dla województwa małopolskiego Piotr Łyczko Kierownik Zespołu Ochrony Powietrza Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Ruch to zdrowie ! „Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać”
- życiodajna Substancja
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
Woda to cudowna substancja
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Plan Gospodarki Odpadami dla Województwa Pomorskiego 2022 – cele i wyzwania w zakresie selektywnego zbierania odpadów. Realizacja „Planu inwestycyjnego”
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
1.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
Zapis prezentacji:

Nowa metoda pakowania żywych karpi podczas sprzedaży detalicznej Henryk Białowąs Polska Akademia Nauk Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej w Gołyszu

15 grudnia 2009 r. ukazał się komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej. Jednym z nowych zaleceń odnośnie sprzedaży żywych ryb jest sposób ich pakowania. Zalecaną metodą pakowania żywych karpi jest umieszczenie ich w pojemniku, wiaderku, ewentualnie w reklamówce napełnionymi odpowiednią ilością wody z dostępem powietrza.

Przepisy krajowe i unijne nie zabraniają sprzedaży detalicznej żywych ryb oficjalne stanowisko Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW z 2007 roku w sprawie przepisów mających zastosowanie podczas sprzedaży detalicznej żywych karpi Należy zaznaczyć, że w przepisach nie określono szczegółowo warunków i sposobu, w jakich powinny być one transportowane (przenoszone) przez klientów detalicznych

Wady sprzedaży w wiaderkach: Uniemożliwienie przyjęcia naturalnej pozycji przez ryby Uniemożliwienie swobodnego ruchu Ograniczona ilość tlenu w wodzie W przypadku zamknięcia wiaderka ograniczona ilość powietrza Wzrost kosztów sprzedaży detalicznej Co najmniej dwukrotny wzrost masy ryb z opakowaniem

Wady opakowania: Ograniczona ilość tlenu w wodzie Podatność na uszkodzenia mechaniczne Co najmniej dwukrotny wzrost masy ryb z opakowaniem

Zmiany nasycenia wody tlenem w wiaderkach z żywymi karpiami Zmiany nasycenia wody tlenem w wiaderkach z żywymi karpiami. Stosunek masy ryb do objętości wody wynosił około 1:2. Linią kropkowaną zaznaczono krytyczny poziom nasycenia wody tlenem

Zalecana metoda pakowania żywych karpi do pojemników, wiaderek, ewentualnie reklamówek napełnionych odpowiednią ilością wody z dostępem powietrza dobrze pełni swoją rolę tylko do momentu obniżenia nasycenia wody tlenem do poziomu krytycznego, czyli biorąc pod uwagę realia sprzedaży detalicznej (ilość nalewanej wody i poziom nasycenia jej tlenem) przez kilkanaście - kilkadziesiąt minut. Po tym czasie ryby duszą się i sną.

Zmiany odczynu pH tkanki mięśniowej u karpi przetrzymywanych w workach foliowych bez wody niezwiązanych i związanych oraz w wiaderkach z wodą w temperaturze 1-5ºC. Stosunek masy ryb do objętości wody wynosił około 1:2.

Zmiany poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w surowicy krwi u karpi przetrzymywanych w workach foliowych bez wody niezwiązanych i związanych oraz w wiaderkach z wodą w temperaturze 1-5ºC

Wnioski z przeprowadzonych badań: Przetrzymywanie ryb w workach bez wody zawiązanych spowodowało znaczne obniżenie odczynu tkanki mięśniowej, co wskazuje na duży udział procesów beztlenowych w metabolizmie. Zawiązanie worków zamknęło swobodny dostęp powietrza i uniemożliwiło wymianę gazową przez skórę i wilgotne skrzela Nieznaczne zmiany pH u karpi przetrzymywanych w workach bez wody niezwiązanych i wiaderkach z wodą sugerują, że procesy beztlenowe jeszcze się nie rozpoczęły bądź miały charakter marginalny Nie stwierdzono istotnych różnic między tymi metodami pakowania w badanym zakresie czasowym

Ryby posiadają zdolność oddychania przez skórę. U karpia jej udział wynosi około 30% całości wymiany gazowej. U karpi sprzedawanych w workach niezwiązanych część skóry z dolnej i bocznych części ciała styka się z folią, co uniemożliwia wymianę gazową w tych miejscach. Wniosek: Należy odsunąć folię od skóry tych części ciała tak by i przez nią mogła być prowadzona wymiana gazowa. Jak to zrobić?

Karp w torbie foliowej

Karp w torbie foliowej wyposażonej w doświadczalną konstrukcję nazwaną koszykiem

Zmiany odczynu pH tkanki mięśniowej u karpi przetrzymywanych w workach foliowych i workach foliowych z koszykiem w temperaturze 11-15ºC

Zmiany poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w surowicy krwi u karpi przetrzymywanych w workach foliowych i workach foliowych z koszykiem w temperaturze 11-15ºC

Wnioski z drugiego doświadczenia: Zmiany odczynu pH tkanki mięśniowej u karpi przetrzymywanych w workach z koszykiem miały mniejszy zakres, co sugeruje większy udział procesów tlenowych w metabolizmie Niższy poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, w surowicy krwi u karpi przetrzymywanych w torbach z koszykami wskazuje na mniejszą siłę stresu jakiemu zostały poddane karpie w przypadku tego opakowania

Zalety koszyka: Karp oddycha praktycznie całą powierzchnią ciała Koszyk stanowi dodatkową ochronę ryb przed urazami mechanicznymi Koszyk dodatkowo wzmacnia opakowanie Koszyk nie powoduje kilkukrotnego wzrostu masy ryb wraz z opakowaniem tak jak w przypadku wiaderek i toreb foliowych z wodą nie wymaga atestu na kontakt z żywnością

Mankamentem konstrukcji doświadczalnej jest stosunkowo duży „rozmiar” koszyka, mogący powodować wysoki koszt transportu i składowania. Konsultacje ze specjalistami z zakresu produkcji opakowań z tworzyw sztucznych zaowocowały powstaniem koszyka wykonanego z folii typu PET. Ma on postać korytka o ścianach bocznych i dnie wyposażonych w ożebrowanie odsuwające ciało karpia od ścian i dna.

Nowe opakowanie dla żywego karpia - koszyk z folii PET

Zmiany odczynu pH tkanki mięśniowej u karpi przetrzymywanych w torbach foliowych oraz torbach foliowych wyposażonych w koszyki PET w temperaturze 11-15ºC

Zmiany poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w surowicy krwi u karpi przetrzymywanych w torbach foliowych oraz torbach foliowych wyposażonych w koszyki PET w temperaturze 11-15ºC

Wnioski z trzeciego doświadczenia: Mniejszy zakres zmian odczynu pH tkanki mięśniowej u karpi przetrzymywanych w workach z koszykami PET sugeruje większy udział procesów tlenowych w metabolizmie Niższy poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, w surowicy krwi u karpi przetrzymywanych w torbach z koszykami PET wskazuje na mniejszą siłę stresu jakiemu zostały poddane karpie w tym opakowaniu

Zalety koszyka z folii PET: Karpie utrzymują pozycję pionową – dzięki temu nie skaczą, co także ułatwi ważenie podczas sprzedaży detalicznej Niski koszt produkcji Niewielka objętość koszyków podczas transportu i składowania, po włożeniu jeden w drugi

Dziękuję za uwagę Prezentacja przygotowana w ramach projektu: NOWA METODA PAKOWANIA ŻYWYCH KARPI PRZY SPRZEDAŻY DETALICZNEJ realizowanego przez: - Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu - Towarzystwo Promocji Ryb PAN KARP