Desery krajów Erasmus+

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Program „Mój własny chleb!”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Desery krajów Erasmus+ Zapowiada się słodka prezentacja 

Spis treści Desery chorwackie : Owocowe Tiramisu Fritule, frita, czyli chorwackie mini pączki Desery hiszpańskie : La Mućka Figi w szkarłacie Desery litewskie : Piernik litewski z bakaliami Ciasto marchewkowe

Desery polskie : Ciasto z rabarbarem Babka wielkanocna Desery portugalskie : Letni deser z porzeczkami i malinami Ananas – czyli grillowany owoc Desery tureckie : Kruche ciasteczka z owocami Pieczona chałwa z nutką pomarańczy Desery włoskie : Panna cotta Tiramisu

Desery chorwackie

Owocowe Tiramisu Składniki : 220 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac) 500 g malin (u mnie mrożone) 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy pół opakowania podłużnych biszkoptów 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć. Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe!

Gotowe 

Fritule, frita, czyli chorwackie mini pączki Składniki : 1 kg mąki 4 żółtka jaj 0,5 litra mleka 125 ml rumu 2 torebki cukru waniliowego + 4 łyżki cukru 6 dag drożdży sól skórka z cytryny 1 szklanka rodzynek cukier puder lub rozpuszczona czekolada

Sposób przyrządzenia Należy namoczyć rodzynki w rumie na kilka godzin. Drożdże rozprowadzić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Poczekać aż zaczną rosnąć. Do miski przesiać mąkę. Dodać wszystkie składniki, a na koniec wlać resztę ciepłego mleka i mleko z drożdżami. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dosyć zbite. Olej rozgrzać na głębokiej patelni i wykładać na niego fritule. Formować je dwiema łyżkami lub rękami. Nie trzeba podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie klei się do rąk. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął tłuszcz. Posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Gotowe 

Desery hiszpańskie

La Mućka Składniki : 2 czerwone galaretki 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150g krówek mlecznych 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 5 szklanki śmietanki kremówki 30 % cukier na karmel do dekoracji

Sposób przyrządzenia Rozpuścić galaretkę w połowie porcji przewidzianej na opakowaniu, zostawić do ostygnięcia. Zrobić budyń zostawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę miksować i powoli małym strumykiem wlewać mleko skondensowane. Tak przygotowaną piankę rozlać do 6 pucharków i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Do małego garnka wlać 2 łyżki mleka, 1 łyżkę masła i krówki, wcześniej najlepiej je połamać. Rozpuścić krówki na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Później gdy troszkę przestygną dodać je do budyniu i zmiksować. Ubić 0.5 szklanki zimnej śmietanki na sztywno, dodać do budyniu i wszystko razem zmiksować. Wylać na zastygniętą piankę. Poczekać, aż zastygnie i udekorować według uznania. Jeść najlepiej na zimno.

Gotowe 

Figi w szkarłacie składniki : 8 dojrzałych fig 100 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malagi) 10 dag powideł śliwkowych 4 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia Figi umyj i osusz, 6 przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca. Dwie figi przetnij na połówki. Owoce zalej winem, dodaj cukier, gotuj 5 minut. Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej. Na talerzyku ułóż figi wyjęte z wina, polej je ciepłym sosem. Możesz podawać z lodami lub posypać bakaliami. Uwaga: szkarłatne figi znakomicie komponują się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim.

Gotowe 

Desery litewskie

Piernik litewski z bakaliami Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g mieszanych bakalii

Sposób przyrządzenia Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru. Dodać bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą.

Gotowe 

Ciasto marchewkowe Składniki : 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich pół łyżeczki soli Polewa: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru) 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą. ( przepis na polewę w slajdzie poprzednim)

Gotowe 

Desery polskie

Ciasto z rabarbarem Składniki: około pół kg rabarbaru kostka masła szklanka cukru 3 jaja cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w kawałki. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jaju. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto można albo od razu wymieszać z kawałkami rabarbaru albo najpierw wylać Ciasto do formy, a potem układać rabarbar (na przykład dookoła). Ciasto z rabarbarem piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Gotowe 

Babka wielkanocna Składniki: Na ciasto : 3,5 szklanki mąki 5 dag drożdży świeżych pół szklanki cukru 6 żółtek plus jedno jajko szklanka ciepłego mleka skórka otarta z 2 cytryn pół kostki rozpuszczonego masła pół szklanki rodzynek pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Na lukier: 1/4 szklanki soku pomarańczowego 40 dag cukru pudru

Sposób przyrządzania Drożdże wymieszaj z połową szklanki mleka, odstaw na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem na gładki krem. Do przesianej mąki dodaj masę jajeczną, drożdże, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Następnie, podnosząc ciasto od spodu miski, wlej masło. Wyrabiaj, aż masa wchłonie tłuszcz. Dodaj opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrób. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi swoją objętość. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 40 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzyj lukier. Polej nim ostudzoną babkę.

Gotowe 

Desery portugalskie

Letni deser z porzeczkami i malinami Składniki : 2 galaretki pomarańczowe 2 serki homogenizowane z kawałkami czekolady po 150g /Danio/ po 1 szklance jagód i malin, 2 kiwi 1/2l śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny

Sposób przyrządzenia Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i rozlać do pucharków. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i pozostawić na ok.20 minut. Serki przełożyć do miseczki , zmiksować, wlać żelatynę , energicznie zamieszać i nałożyć w równych ilościach na stężała galaretka. Jeśli żelatyna będzie za sztywna, trzeba ją bardzo delikatnie podgrzać, aby nabrała płynnej konsystencji. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Nałożyć na zatężały serek. Deser udekorować jagódkami, malinkami i cząstkami kiwi.

Gotowe 

Ananas – czyli grillowany owoc Składniki : owoc ananasa 4 łyżeczki wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały. Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty. Gotowego ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę.

Gotowe 

Desery tureckie

Kruche ciasteczka z owocami Składniki : 3 szklanki mąki kostka masła ( w temperaturze pokojowej) łyżka jogurtu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru otarta skórka z cytryny (opcjonalnie) dowolne owoce u mnie śliwki cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia Masło, jogurt, skórkę z cytryny i cukier puder wkładamy do miski i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Owoce myjemy i dzielimy na części. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na części wielkości mandarynki, każdą część wałkujemy na placek grubości 5mm, na placek kładziemy owoc i zwijamy w szerokość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasteczka się lekko zarumienią. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe 

Pieczona chałwa z nutką pomarańczy Składniki : 150g chałwy sezamowej bez dodatków duża pomarańcza szczypta cynamonu

Sposób przyrządzania Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy i ścierany górną warstwę skórki, bez białej części. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy chałwę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do małych kokilek, u mnie 3 sztuki, posypujemy cynamonem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałwę podajemy lekko ciepłą lub zupełnie zimną.

Gotowe 

Desery włoskie

Panna cotta Składniki : 250 ml śmietanki kremówki (czyli duża szklanka); 250 ml mleka 3,2%; 90-100 g cukru pudru czyli prawie szklanka; 4 łyżeczki żelatyny; laska wanilii (starajcie się nie zastępować jej cukrem waniliowym – podczas chłodzenia ziarenka wanilii opadają na dno naczynia, dzięki czemu po wyjęciu deseru na jego powierzchni tworzą się prześliczne, waniliowe wzory).

Sposób przyrządzania Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody (pół filiżanki). Zagotuj mleko z cukrem, zdejmij z ognia, a następnie wlej rozpuszczoną żelatynę. W rondelku podgrzej (na niedużym ogniu) śmietanę z laską wanilii (wcześniej przekrój ją wzdłuż i nożem wyjmij ziarenka waniliowe – do śmietanki wrzuć i ziarenka, i waniliową laskę) Gdy śmietanka zacznie mrugać, wlej ją do mleka i ubijaj całość trzepaczką lub mikserem (nie trzeba tworzyć piany). Wcześniej wyjmij z rondla laskę wanilii. Tak przygotowany płyn przelej do niedużych, ładnych foremek (mogą być filiżanki. Grunt, żeby naczynie rozszerzało się ku brzegom – ułatwi to wyjęcie deseru).Naczynia mogą być zwilżone wewnątrz zimną wodą – po schłodzeniu woda najszybciej zacznie się rozpuszczać, co ułatwi wyjęcie panna cotty z naczynia.

Wstawiamy deser do lodówki Wstawiamy deser do lodówki. Na wszelki wypadek zakryj go folią spożywczą, aby panna cotta nie naciągnęła obcych zapachów z lodówki. Odczekaj 6-8 godzin. Deser powinien solidnie stężeć. Czasami dzieje się to szybciej, czasem trzeba trochę dłużej czekać. Aby wyjąć panna cottę z formy, na chwilę wstawiamy foremki do gorącej wody. Dosłownie na 30 sekund. Wycieramy boki foremek i wykładamy deser (odwracamy naczynie do góry nogami) najlepiej od razu na talerzyk. Panna cottę podaje się tradycyjnie ze świeżymi truskawkami, a na wierzch kładzie listek melisy cytrynowej lub mięty. Jeśli nie masz truskawek, użyj bądź sosu truskawkowego ze sklepu bądź konfitur truskawkowych lub jeżynowych. Można też ewentualnie zrobić sos waniliowy.

Gotowe 

Tiramisu Składniki : 4 żółtka 4 łyżki cukru 500 g serka mascarpone skórka starta z 1 cytryny 400 ml zimnego espresso 40 ml brandy 150 g - 200 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao

Sposób przyrządzania Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Gotowe 

Źródła Używałam : Google Grafika ( do kopiowania zdjęć flag) Przepisy miałam z książek kucharskich , własnego doświadczenia czy pomocy rodziców i dziadka oraz babci.

Dziękuję za obejrzenie prezentacji  Julia Faliszek klasa VIa