BIOAUTOGRAFIA TLC – ZASTOSOWANIE W OCENIE WŁAŚCIWOŚCI ANTYBAKTERYJNYCH EKSTRAKTÓW ROŚLINNYCH Skorek M1, Jesionek W2, Majer-Dziedzic B3, Sajewicz M1, Kowalska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sposoby określania odczynu roztworów
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Czynniki kształtujące odczyn i przewodność elektrolityczną właściwą ekstraktów wodnych kory sosny zwyczajnej Justyna Kudelska Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy.
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
Źródła energii odnawialnej
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Obraz tworzenia się asocjatów pomiędzy konkanawaliną A i porfirynami w roztworach i w materiałach zol-żelowych Katarzyna Polska, Stanisław Radzki Wydział.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
CHROMATOGRAFIA CIENKOWARSTWOWA
CHROMATOGRAFIA KOLUMNOWA
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
BIOLOGICZNIE AKTYWNY SUPLEMENT DIETY
Około 85% populacji pije codziennie kawę, herbatę, colę lub napoje energetyzujące w celu utrzymania energii na poziomie odpowiednim do wykonania wszystkich.
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Odporność organizmu.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sok z czerwonego buraka
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Wydział Biologii i Biotechnologii
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Skala ph.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Owoce i warzywa.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Biotechnologia a medycyna
Odmiany alotropowe węgla
Warzywa i owoce
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
- życiodajna Substancja
ROZKŁAD WYBRANYCH ZWIĄZKÓW FARMACEUTYCZNYCH W PROCESIE UV BEZ I Z DODATKIEM TiO 2 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Instytut.
Celem naszych badań było porównanie zawartości kwasów fenolowych i flawonoidów w dwudziestu gatunkach szałwii (Salvia L.): S. amplexicaulis, S. atropatana,
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Sposoby konserwowania żywności
Choroba prostaty a dieta
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Metateza polimeryzacyjna norbornenu
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
Środki smakowo- zapachowe
WARSZTATY BIOLOGICZNE
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Zapis prezentacji:

BIOAUTOGRAFIA TLC – ZASTOSOWANIE W OCENIE WŁAŚCIWOŚCI ANTYBAKTERYJNYCH EKSTRAKTÓW ROŚLINNYCH Skorek M1, Jesionek W2, Majer-Dziedzic B3, Sajewicz M1, Kowalska T1, Choma I2 1Zakład Chemii Ogólnej i Chromatografii, Instytut Chemii, Uniwersytet Śląski w Katowicach 2Zakład Metod Chromatograficznych, Wydział Chemii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie 3Zakład Mikrobiologii Weterynaryjnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wprowadzenie Ekstrakty roślinne zawierają polifenole, stanowiące system odpornościowy roślin. Ekstrakty te są powszechnie stosowane w farmakologii i kosmetyce, gdyż wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne itp. Z tego też względu ekstrakty roślinne są stosowane w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń (np. chorób serca, czy żylaków). Bogatym źródłem polifenoli są ciemne owoce, np. borówki, winogrona, granaty, czarny bez oraz takie napoje, jak zielona herbata, czerwone wino, kawa itp. Obecnie oprócz badania właściwości chemicznych i fizycznych substancji powszechnie wykonuje się też analizy biologiczne, np. techniką bioautografii. Bioautografia służy przede wszystkim do określania właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych analizowanych substancji, a także do śledzenia procesów biochemicznych i określania czynników wpływających na wzrost bakterii. Znane są trzy wersja bioautografii, tj. poprzez kontakt, zanurzenie i w sposób bezpośredni [1,2]. Bioautografia Obecnie popularną metodą badania właściwości antybakteryjnych jest bioautografia bezpośrednia. W przypadku tej metody płytkę pokrytą żelem krzemionkowym z nakroplonymi próbkami (w ilości 10 µl) zanurza się w zawiesinie odpowiednio dobranych mikroorganizmów Bacillus subtilis, a następnie inkubuje w wilgotnym powietrzu (17h w 37°C). W rezultacie płytka chromatograficzna zostaje nasączona składnikami odżywczymi, co umożliwia wzrost mikroorganizmów bezpośrednio na jej powierzchni. W miejscach, gdzie znajdują się substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, tworzą się widoczne strefy zahamowania wzrostu drobnoustrojów. Następnie płytkę spryskuje się kontrastem w celu dokonania wizualizacji stref zahamowania wzrostu[2-4]. Uwidocznienie stref odbywa się dzięki zastosowaniu formazanu błękitu triazolowego (MTT). W wyniku działania mitochondrialnego enzymu dehydrogenazy obecnego w żywych komórkach bakteryjnych, sól tetrazolowa przekształcana jest do purpurowego formazanu. W rezultacie na bioautogramach pojawiają się nieodbarwione plamki na purpurowym tle. Metodą bioautografii zostały przebadane właściwości antybakteryjne ekstraktów roślinnych, stosowanych do produkcji kosmetyków, tj. właściwości ekstraktów czerwonego wina, nasion i skórek winogron, ekstraktu z soku i skórek granatu, ekstraktu soku żurawinowego, soków z owoców malin oraz soku i naparu z borówki czarnej. Wyniki eksperymentu zostały przedstawione w postaci bioautogramów. Wyniki Tabela uwidacznia aktywność antybakteryjną poszczególnych produktów. Płytki po wysuszeniu fotografowano w skali 1:1 z zachowaniem rzeczywistej barwy, przy użyciu urządzenia TLC Visualizer (Camag). Powierzchnię plamek na wydrukach bioautogramów zmierzono przy użyciu planimetru. Średnie powierzchnie [cm2] strefy zahamowanie wzrostu drobnoustrojów przedstawia tabela. Bioautogram – zdjęcia Rodzaj próbki Powierzchnia strefy zahamowanie wzrostu bakterii [cm2] Ekstrakt ze skórek czerwonych winogron 1% (roztwór metanolowy) Producent/Dystrybutor: Natur Vit Chem 1,48 (roztwór wodny) 1,33 Ekstrakt z nasion winogron 1% (roztwór etanolowy 96%) Producent/Dystrybutor: Zrób sobie krem Kosmetyki Naturalne 0,68 0,67 Ekstrakt z czerwonego wina 1% (roztwór etanolowo-wodny 33%) 0,65 Ekstrakt soku z żurawiny 1% Bioautogram – zdjęcia Rodzaj próbki Powierzchnia strefy zahamowanie wzrostu bakterii [cm2] Napar z borówki czarnej (8 g suszu w 200 ml wody) Producent/Dystrybutor: Karwon Gostyń 0,62 Sok domowy z borówki czarnej (25 % roztwór wodny) Producent/Dystrybutor: sok domowy, słodzony pasteryzowany 0,48 Ekstrakt z soku borówki czarnej 1% (roztwór wodny) Producent/Dystrybutor: Zrób sobie krem Kosmetyki Naturalne 0,37 Ekstrakt z soku granatu 1% 0,75 Ekstrakt ze skórki granatu 1% 0,73 Sok malinowy MalinaVital Producent/Dystrybutor: Olefarm – sok 100%, bez cukru, pasteryzowany 8,15 Sok domowy malinowy 0,33 Wnioski Wśród wszystkich próbek, największą aktywnością antybakteryjną wyróżnia się sok malinowy (bez cukru, pasteryzowany). Aktywności nie wykazywały ekstrakt soku żurawinowego oraz roztwór etanolowy ekstraktu z czerwonego wina. Wśród ekstraktów z winorośli największą strefę zahamowania wzrostu bakterii wykazują ekstrakty ze skórek czerwonych winogron, najmniejszą ekstrakty z czerwonego wina. Spośród substratów do zastosowań kosmetycznych działanie antyoksydacyjne wykazywały również ekstrakt z soku i skórki granatu (porównywalne pola zahamowania wzrostu). Ekstrakty o silnym działaniu antybakteryjnym zastosowane w kosmetykach mogą obniżać dodatek sztucznych konserwantów lub wykluczyć ich dodawanie do tego typu wyrobów. Bibliografia: [1] Choma I.M., Grzelak E. M. J. Chromatogr. A 2011, 1218, 2684-2691. [2] Grzelak E.M., Jesionek W., Majer-Dziedzic B. et al.: JAOAC 2013, 96, 1167-1174. [3] Tyihak E., Moricz A.M., Ott P.G. Med. Chem. 2012, 8, 75-84. [4] Tyihák E., Botz L., Nagy S. et al.: In “Proc. Intern. Symp. on Planar Separations, Planar Chromatography“ (Nyiredy Sz. Ed.), Budakalász 2001, 3.