2011/2012 폴란드어 강좌 Season II (2011. 10. 08 – 2012. 06. 30)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
N a k r y c i e s t o ł u.
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
W restauracji.
Meals in Great Britain.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Racjonalne odżywianie
Autorzy: Bartosz Ratajski Damian Rzepka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
D. Zestawy drugich śniadań do modyfikacji: 1. Biała bułka z szynką, woda truskawkowa. 2. Batonik czekoladowy, paczka herbatników, sok pomarańczowy. 3.
jechać do kino teatr restauracja kawiarnia praca szkoła dom Londyn Sopot Gdynia Gdańsk Rzym.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Książeczka kucharska:
Żywienie w sporcie.
Jedz smacznie i zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
GRZYBKI.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
KUCHNIA HAWAJSKA.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Racjonalne Odżywianie
Zdrowa dieta Europejczyków
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Prawidłowe żywienie uczniów
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Czekolada.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
ŻYWIENIE.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
Zdrowe śniadanie do szkoły
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Produkty szczególnie bogate w potas:
Ich historie.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

2011/2012 폴란드어 강좌 Season II (2011. 10. 08 – 2012. 06. 30)

mleko

śmietana

jajko

ser biały

ser żółty

serek topiony

masło

margaryna

chleb

bułka

graham

bagietka

ciastko

cukierek

herbatnik

pomadka

czekolada

baton

szynka

kiełbasa

wołowina

cielęcina

wieprzowina

baranina

drób

przepiórka

kawa

herbata

kakao

woda mineralna

lemoniada

sok owocowy

coca-cola

dżem

kanapka

makaron

frytki

ziemniaki

kurczak

sznycel

sałatka

sól

pieprz

ciasto

cukier

tort

lody

ryba

pomidor

talerz głęboki

talerz płytki

talerz deserowy

szklanka

filiżanka

spodek

dzbanek

dzbanuszek

kieliszek

literatka

miska

półmisek

salaterka

waza

cukierniczka

maselniczka

kubek

nóż/widelec/łyżka/łyżeczka

sztućce

lodówka

sito

chochelka / chochla

wałek

tłuczek

tasak

mikrofalówka

toster

waga

robot (kuchenny)

patelnia

piekarnik

pokrywka

garnek

rondel

zmywarka

kuchenka

forma do pieczenia

taca

książka kucharska

przepis

deska do krojenia

otwieracz do konserw

stół

taboret

kosz

kran

zlewozmywak

ściereczka

płyn do mycia naczyń

czyścik do zmywania

czajnik

otwieracz do butelek

korkociąg