Chromatografia powinowactwa Affinity Chromatography - AC

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Regulacja aktywności enzymów
Immobilizacja biokatalizatorów
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
WODA KRÓLEWSKA Zapraszam ;).
Enzymologia-2 Oczyszczanie enzymów.
Aktywność katalityczna enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Derywatyzacja enzymatyczna w elektroforezie kapilarnej
Próba syntezy multimerycznej formy aktywnego analogu lamininy YIGSR
Wpływ szybkości przepływu próbki Analiza wód naturalnych
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Zastosowanie programu SYBYL do wygładzania przybliżonych modeli białkowych SEKWENCJA AMINOKWASOWA MODELOWANIE METODĄ DYNAMIKI MONTE CARLO NA TRÓJWYMIAROWEJ.
Pobranie próbki i jej przygotowanie jest bardzo ważnym, często najważniejszym i najtrudniejszym etapem analizy i może decydować o poprawności jej wyniku.
Obraz tworzenia się asocjatów pomiędzy konkanawaliną A i porfirynami w roztworach i w materiałach zol-żelowych Katarzyna Polska, Stanisław Radzki Wydział.
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Chemia Stosowana w Drzewnictwie III 2006/07
Reakcje utlenienia i redukcji
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Żele i przemiana zol-żel
Mieszanina a związki chemiczne
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Nauka przez obserwacje
CHROMATOGRAFIA KOLUMNOWA
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Środowiska i Biotechnologii Kierunek: Inżynieria środowiska Praca dyplomowa inżynierska Adsorpcja barwników.
ENZYMY.
Zarządzanie środowiskiem
Aldehydy.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
Skala ph.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Fenole.
Substancje o znaczeniu biologicznym
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Klej klei?! Tak, ale jak?.
Kryształy – rodzaje wiązań krystalicznych
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
Wstęp Węgle aktywne są efektywnymi sorbentami do usuwania szerokiego spektrum gazowych zanieczyszczeń, w tym par związków organicznych i nieorganicznych.
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Synteza Heksanitrostilbenu (HNS) Agnieszka Wizner Bogumiła Łapińska Agnieszka Naporowska Rafał Bogusz Maciej Wiatrowski Opiekun pracy: dr inż. Paweł MaksimowskiZakład.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
ADSORPCJA - DESORPCJA M. Kamiński 2017.
Powtórka chemia.
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
CHROMATOGRAFIA Pojęcia podstawowe Parametry chromatograficzne
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Zapis prezentacji:

Chromatografia powinowactwa Affinity Chromatography - AC prof. M. Kamiński 2017 Zasady chromatografii powinowactwa Chromatografia powinowactwa polega na wykorzystywaniu specyficznych reakcji chemicznych pomiędzy reaktywnymi chemicznie ligandami związanymi z powierzchnią adsorbentu, a określonymi składnikami roztworu rozdzielanego, o określonej, nietypowej strukturze molekularnej. Wykorzystuje zdolność białek do swoistych wiązań: enzymów z ich substratami receptorów z ligandami przeciwciał z antygenami Specyficzną odmianą jest tzw. chromatografia metalo-powinowactwa, zwłaszcza Ni -powinowactwa

Zasady chromatografii powinowactwa Sorpcja wyłącznie określonych struktur molekularnych, na zasadzie „zamek – klucz”; Sorbowane są tylko te struktury molekularne, które „pasują” do struktury „matrycy” sorpcyjnej Następnie ma miejsce przepłukanie złoża „buforem, w celu usunięcia składników mieszaniny z przestrzeni międzyziarnowej oraz z przestrzeni porów wewnątrz-ziarnowych. Kolejno odszczepienie „analitu”, bez zmiany struktury molekularnej „matrycy” i jej przygotowanie do kolejnego związania na zasadzie powinowactwa Specyficzne wiązanie makromolekuł, np. przeciw-ciał Specyficzne wiązanie małych molekuł, np. do immobilizowanych przeciw-ciał

Chromatografia powinowactwa - zastosowanie do izolowania i oczyszczania substancji biologicznie aktywnych. Jest typem chromatografii adsorpcyjnej, w której wykorzystuje się wzajemne powinowactwo dwóch substancji. Ze względu na swoje właściwości, metoda ta pozwala znacznie uprościć procedurę izolowania wybranej substancji, przy jednoczesnym zachowaniu jej biologicznej aktywności. Jako metoda szybka i skuteczna, chromatografia powinowactwa znalazła bardzo szerokie zastosowanie, jednak jak każda z metod posiada zarówno wady jak i zalety stosowania [2]. Zalety metody chromatografii powinowactwa - metoda ta nie jest obciążona ograniczeniem w stosunku do objętości nanoszonej na kolumnę próbki -w metodzie tej istnieje możliwość silnego zatężania izolowanej próbki, a ponadto chromatografia ta charakteryzuje się bardzo wysoką specyficznością - ponadto istnieje możliwość uzyskania czystej postaci molekuły, które bardzo często nie mogą być izolowane z wykorzystaniem innych metod - wyizolowany materiał charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem czystości i to pomimo zastosowania tylko jednego kroku preparatywnego w całej procedurze [2]. Wady chromatografii powinowactwa - trudności z uzyskaniem niektórych specyficznych ligandów - częsta konieczność przygotowania złoża we własnym zakresie - niska trwałość niektórych ligandów [2].

Chromatografia powinowactwa stosowana jest do rozdziału białek ze względu na ich duże powinowactwo do specyficznych ligandów, które związane są z nierozpuszczalnym złożem. Procedura obejmuje następujące etapy: -- kowlaencyjne przyłączenie ligandu do złoża nałożenie mieszany białek, -- przemycie kolumny w celu usunięcia niezwiązanych cząsteczek, -- elucja związanych z kolumną białek. Kilka najbardziej popularnych oddziaływań międzycząsteczkowych wykorzystywanych w chromatografii powinowactwa. Związki oczyszczane Ligandy związane ze złożem Enzymy inhibitory, koenzymy, substraty Receptory hormony, witaminy, toksyny Przeciwciała antygeny, hapteny Pektyny cukry, polisacharydy, glikoproteiny Kwasy nukleinowe nukleotydy, represory Rysunek Białka o dużym powinowactwie do liganda (związanego ze złożem) łączą się ze złożem. Natomiast białka nie wykazujące takiego powinowactwa są wypłukiwane z kolumny.

Właściwości ligandów -- co najmniej jedna grupa aktywna, która umożliwia związanie do złoża np. aminowa, amidowa, karboksylowa, hydroksylowa, tiolowa 2. -- powinowactwo do związku oczyszczanego 3. -- stabilność w warunkach reakcji wiązania do złoża Wiązanie ligandów Ligandy mogą być połączone bezpośrednio ze złożem lub poprzez „ruchome ramię” (spacer arm) w celu wyeliminowania niepożądanych oddziaływań sterycznych ligand-złoże. Poprzez ramię łączy się ligandy o niskiej masie cząsteczkowej oraz takie, do których przy bezpośrednim połączeniu dostępność będzie ograniczona. Zwykle jako ramię stosuje się nie rozgałęziony łańcuch węglowodorowy, lub poli-eterowy, na którego końcu znajduje się grupa aktywna za pomocą której łączy się ligand. Aktywacja złoża: złoże takie jak: celuloza, agaroza, sephadex, poliakrylamid i inne: aktywuje się z użyciem następujących odczynników (w nawiasach podano rodzaje wiązanych za pomocą tych odczynników ligandów): aldehyd glutarowy (białka, kwasy nukleinowe, aminy), bromek cyjanu (białka, kwasy nukleinowe, aminy), siarczan dwuwinylu (wielocukry, aminy, grupy tiolowe i fenolowe) benzochinon (białka, wielocukry, aminy) nadjodan (białka, kwasy nukleinowe, aminy) trójchloro-s-triazyna (białka, wielocukry, aminy), hydrazyna (białka, kwasy nukleinowe, aminy), epichlorohydryna (wielocukry, kwasy nukleinowe, aminy, grupy tiolowe i fenolowe).

Elucja białek z kolumny Białka związane z kolumną eluuje się odpowiednim buforem najczęściej w jedno lub pół mililitrowych frakcjach. Jako bufor elucyjny najczęściej stosuje się: - roztwór liganda np.: konkanawalina A, ma powinowactwo do glukozy; można ją oczyścić na kolumnie z kowalencyjnie połączonymi resztami glukozy; białko można uwolnić z kolumny poprzez elucję stężonym roztworem glukozy; - roztwory zawierające jony chaotropowe najczęściej 3M roztwór rodanku potasu; złoże doprowadzić do temperatury pokojowej i zrównoważyć buforem, który będzie użyty do łączenia z ligandem (bufor do łączenia); - roztwory o niskim pH np. bufor octanowy o pH 3.0, bufor glicynowy o pH 2.5-3 roztwory mocznika lub siarczanu dodecylu; W przypadku denaturacji białka podczas procesu elucji należy pamiętać, aby proces elucji przeprowadzić możliwie jak najszybciej oraz możliwie szybko usunąć czynnik denaturujący z eluowanego białka np. poprzez podwyższenie pH roztworu

Przykład „matryc” / specyficznych „ligandów” / wiązanych grup funkcyjnych

Przykład procedury immobilizacji białka na „agarozie” aktywowanej bromkiem „cyjanogenu”

Wykaz matryc / ligandów i ich struktur po immobilizacji

Przykład procedury badawczej z wykorzystaniem chromatografii powinowactwa (AC) oraz z wykonaniem kontroli analitycznej z zastosowaniem elektroforezy żelowej (GE)

Chromatografia metalo-powinowactwa z wykorzystaniem wiązania histydyny do jonu Ni+2 immobilzowanego na powierzchni porów matrycy o charakterze wymieniacza kationów Poniżej kontrola efektywności rozdzielania z zastosowaniem elektroforezy żelowej (GE)

Oczyszczanie przeciwciał metodą chromatografii powinowactwa Przykład procedury postępowania z wykorzystaniem chromatografii powinowactwa Oczyszczanie przeciwciał metodą chromatografii powinowactwa Procedura oczyszczania przeciwciał metodą chromatografii powinowactwa obejmuje następujące etapy: -- Aktywacja złoża -- Przyłączenie ligandu (w tym wypadku specyficznego do przeciwciał antygenu) do powierzchni aktywnej kolumny -- Opłukanie niezwiązanego z kolumną ligandu i wysycenie pozostałych aktywnych miejsc na kolumnie -- Zrównoważenie kolumny, naniesienie surowicy i inkubacja kolumny z surowicą -- Od-płukanie niezwiązanych cząsteczek -- Elucja swoistych przeciwciał Aktywacja złoża, wiązanie ligandu i wysycanie pozostałych aktywnych miejsc w kolumnie W kolumnie z odpowiednim złożem (np. agaroza, sephadex, ...) łączy się ligand poprzez grupy ~SH. Białko powinno zawierać więcej niż 50% wolnych grup SH. Jeśli jest mniej należy białko „zredukować” (np. MET) w celu zwiększenia zawartości wolnych grup SH. 2. Przyłączanie ligandu do zaktywowanego złoża (inkubacja złoża z rozpuszczonym l igandem) 3. Wysycanie pozostałych aktywnych miejsc na złożu (inkubacja kolumny z etanoloaminą lub innymi aminami takimi jak: lizyna, glukozamina aby usunąć z kolumny pozostałe grupy aktywne nie połączone z ligandem). Połączone z ligandem złoże przechowuje się w obecności 0,02% azydku sodu lub mertiolatu w temperaturze 4°C.

W kolumnie z odpowiednim złożem (np. agaroza, sephadex, W kolumnie z odpowiednim złożem (np. agaroza, sephadex, ...) łączy się ligand poprzez grupy ~SH. Białko powinno zawierać więcej niż 50% wolnych grup SH. Jeśli jest mniej należy białko zredukować (np. MET) w celu zwiększenia zawartości wolnych grup SH. Wybrane złoże doprowadzić do temperatury pokojowej i zrównoważyć buforem, który będzie użyty do łączenia z ligandem (bufor do łączenia). Nanieść roztwór ligandu w buforze do łączenia. Używać około 1ml roztworu na 1ml żelu. Pozostawić niewielką ilość roztworu do pomiaru ilości białka. Inkubacja 15 minut w temperaturze pokojowej z delikatnym mieszaniem zawartości kolumny. Po czym inkubacja godzinę bez mieszania. Przemyć kolumnę buforem użytym do łączenia ligandu (około 3 objętościami kolumny). Wyciek z kolumny i ostatnie płukanie zachować do pomiaru białka. Zmierzyć ilość białka z punktu nr 2 (w celu sprawdzenia efektywności wiązania ligandu), 4 i 5 przy długości fali 280 nm. Nanieś bufor do wysycania kolumny na każdy 1 ml kolumny 1 ml buforu. 15 minut delikatnie mieszać zawartość kolumny w temperaturze pokojowej a następnie inkubować jeszcze godzinę w temperaturze pokojowej bez mieszania. Przemyć kolumnę buforem do przemywania (około 6 objętości kolumny) a następnie buforem do przechowywania kolumny (około 2 objętości kolumny). Przechować kolumnę związaną z ligandem w buforze do przechowywania kolumny w objętości około 2 ml buforu ponad złoże w temperaturze 4°C.

Elucja białek z kolumny Białka związane z kolumną eluuje się odpowiednim buforem najczęściej w jedno lub pół-mililitrowych frakcjach. Jako bufor elucyjny najczęściej stosuje się roztwór liganda np.: konkanawalina A, ma powinowactwo do glukozy. Można ją oczyścić na kolumnie z kowalencyjnie połączonymi resztami glukozy. Białko można uwolnić z kolumny poprzez elucję stężonym roztworem glukozy. Roztwory zawierające jony chaotropowe najczęściej 3M roztwór rodanku potasu - Wybrane złoże doprowadzić do temperatury pokojowej i zrównoważyć buforem, który będzie użyty do łączenia z ligandem (bufor do łączenia). Roztwory o niskim pH np. bufor octanowy o pH 3.0, bufor glicynowy o pH 2.5-3 (Oczyszczanie przeciwciał metodą chromatografii powinowactwa) - roztwory mocznika lub siarczanu dodecylu. W przypadku denaturacji białka podczas procesu elucji należy pamiętać, aby proces elucji przeprowadzić możliwie jak najszybciej oraz możliwie szybko usunąć czynnik denaturujący z eluowanego białka np. poprzez podwyższenie pH roztworu Oczyszczanie przeciwciał metodą chromatografii powinowactwa lub poprzez dializę.