Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik http://cardiacrhythmnews.com/mediterranean-diet-without-low-fat-element-reduces-cardiovascular-events/

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EPIDEMIOLOGIA – DEFINICJA
Advertisements

Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
NOWOTWORY ZŁOŚLIWE W POLSCE
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zdrowy styl życia.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Europejski kodeks walki z rakiem
Zdrowy styl życia.
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Leczenie pacjenta z ryzykiem sercowo-naczyniowym.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Nowa perspektywa finansowa – wyzwania i szanse dla wzmocnienia ochrony zdrowia w latach Ministerstwo Zdrowia 23 września 2015 r.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Profilaktyka chorób nowotworowych
Psychospołeczne i kardiologiczne rezultaty jogi u pacjentów z ICD. Michał Chudzik, Katarzyna Mikinka
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Dekalog zdrowego żywienia
Makrolidy a zwiększone ryzyko zaburzeń rytmu serca i NZS. Michał Chudzik
Aktualne wskaźniki właściwej terapii wysokoenergetycznej u pacjentów, którzy otrzymali implantowalne urządzenia w warunkach rzeczywistych; z izraelskiego.
NORDIC ICD – Test defibrylacji podczas implantacji ICD – nowe badania firmy Biotronik. Michał Chudzik
Praca serca i niekorzystne rezultaty u pacjentów z migotaniem przedsionków. Badania AFFIRM i AF-CHF Michał Chudzik
Kobiety i mężczyźni z niewydolnością serca odnoszą podobne korzyści z ICD Michał Chudzik
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzenie pojazdów a omdlenia wazowagalne. Poważne wypadki i szkody.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
Wzrastający wiek nie wpływa na czas zastosowania adekwatnej terapii w prewencji pierwotnej ICD/CRT-D: analiza ryzyk konkurencyjnych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
Ablacja powinna być preferowaną metodą leczenia przy lekoodpornym
Wzrost występowania niewydolności serca
Prewencja szybkich rytmów przedsionkowych (AHRE)i udarów
Aktywność fizyczna może zapobiegać
„Rzeczywiste występowanie bezobjawowego
Infekcje i śmiertelność związane z implantacją S-ICD po ekstrakcji TV-ICD Michał Chudzik
Dwu- vs jednojamowy kardiowerter defibrylator w prewencji pierwotnej nagłego zgonu sercowego – wyniki Rejestru Francuskiego Michał Chudzik Dual- vs. single-chamber.
Ryzyko wystąpienia migotania przedsionków podczas stymulacji prawej komory. Michał Chudzik
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik http://cardiacrhythmnews.com/mediterranean-diet-without-low-fat-element-reduces-cardiovascular-events/

Dieta śródziemnomorska a zdarzenia sercowo-naczyniowe W Annals of Internal Medicine ogłoszono, że ograniczone dowody z randomizowanych badań kontrolnych, wskazują, że dieta śródziemnomorska bez ograniczenia spożycia tłuszczu związana jest ze zmniejszeniem częstości występowania incydentów sercowo-naczyniowych oraz raka. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy określone składniki kombinacji diety śródziemnomorskiej są bardziej ochronne niż inne.

Dieta śródziemnomorska Badania kliniczne uwzględnione w przeglądzie określały dietę śródziemnomorską jako taką, która nie ogranicza całkowitego spożycia tłuszczu i składa się z dwóch lub więcej z następujących siedmiu elementów: wysoki stosunek tłuszczów jednonienasyconych do nasyconych wysokie spożycie owoców i warzyw wysokie spożycie roślin strączkowych wysokie spożycie produktów zbożowych umiarkowane spożycie czerwonego wina umiarkowane spożycie produktów mlecznych niskie spożycie mięsa i produktów mięsnych

Dieta śródziemnomorska a zdarzenia sercowo-naczyniowe 10 349 badań dotyczących diety śródziemnomorskiej 53 spełniło wszystkie kryteria włączenia W badaniach z randomizacją – średni czas obserwacji wynosił 4,8 roku Dwa rodzaje diety śródziemnomorskiej związane były z redukcją o 29% zdarzeń sercowo-naczyniowych ale nie śmiertelności całkowitej Przegląd trzech randomizowanych badań prewencji wtórnej pokazuje, że dieta śródziemnomorska nie wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca lub zgonu sercowo-naczyniowego Dane z badań z randomizacją wskazują również, że dieta śródziemnomorska może być związana ze zmniejszeniem częstości występowania wszystkich przypadków raka, w tym raka piersi i cukrzycy typu 2

Dieta śródziemnomorska a zachorowalność na nowotwory Dane obserwacyjne wskazują, że łączna zachorowalność i śmiertelność z powodu nowotworów, w tym raka jelita grubego i raka płuc, były niższe u osób, które najbardziej przestrzegały diety śródziemnomorskiej w porównaniu z tymi z najniższym wskaźnikiem stosowania. Dane nie wykazały związku między stosowaniem diety śródziemnomorskiej i ryzykiem raka piersi.

Dieta śródziemnomorska Wytyczne z 2016 roku amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Ministerstwa Rolnictwa nadal podkreślają znaczenie ograniczenia spożycia tłuszczu mimo dowodów, że dieta śródziemnomorska, w której całkowita zawartość tłuszczu wynosi 40% spożytej energii powoduje mniej zdarzeń układu sercowo-naczyniowego niż dieta niskotłuszczowa. Należy skupić uwagę opinii publicznej na zagrożeniach związanych z przetworzonymi produktami oraz tymi zawierającymi znaczne ilości cukru, które najprawdopodobniej są głównymi winowajcami epidemii otyłości w USA.