Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik http://cardiacrhythmnews.com/mediterranean-diet-without-low-fat-element-reduces-cardiovascular-events/
Dieta śródziemnomorska a zdarzenia sercowo-naczyniowe W Annals of Internal Medicine ogłoszono, że ograniczone dowody z randomizowanych badań kontrolnych, wskazują, że dieta śródziemnomorska bez ograniczenia spożycia tłuszczu związana jest ze zmniejszeniem częstości występowania incydentów sercowo-naczyniowych oraz raka. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy określone składniki kombinacji diety śródziemnomorskiej są bardziej ochronne niż inne.
Dieta śródziemnomorska Badania kliniczne uwzględnione w przeglądzie określały dietę śródziemnomorską jako taką, która nie ogranicza całkowitego spożycia tłuszczu i składa się z dwóch lub więcej z następujących siedmiu elementów: wysoki stosunek tłuszczów jednonienasyconych do nasyconych wysokie spożycie owoców i warzyw wysokie spożycie roślin strączkowych wysokie spożycie produktów zbożowych umiarkowane spożycie czerwonego wina umiarkowane spożycie produktów mlecznych niskie spożycie mięsa i produktów mięsnych
Dieta śródziemnomorska a zdarzenia sercowo-naczyniowe 10 349 badań dotyczących diety śródziemnomorskiej 53 spełniło wszystkie kryteria włączenia W badaniach z randomizacją – średni czas obserwacji wynosił 4,8 roku Dwa rodzaje diety śródziemnomorskiej związane były z redukcją o 29% zdarzeń sercowo-naczyniowych ale nie śmiertelności całkowitej Przegląd trzech randomizowanych badań prewencji wtórnej pokazuje, że dieta śródziemnomorska nie wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca lub zgonu sercowo-naczyniowego Dane z badań z randomizacją wskazują również, że dieta śródziemnomorska może być związana ze zmniejszeniem częstości występowania wszystkich przypadków raka, w tym raka piersi i cukrzycy typu 2
Dieta śródziemnomorska a zachorowalność na nowotwory Dane obserwacyjne wskazują, że łączna zachorowalność i śmiertelność z powodu nowotworów, w tym raka jelita grubego i raka płuc, były niższe u osób, które najbardziej przestrzegały diety śródziemnomorskiej w porównaniu z tymi z najniższym wskaźnikiem stosowania. Dane nie wykazały związku między stosowaniem diety śródziemnomorskiej i ryzykiem raka piersi.
Dieta śródziemnomorska Wytyczne z 2016 roku amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Ministerstwa Rolnictwa nadal podkreślają znaczenie ograniczenia spożycia tłuszczu mimo dowodów, że dieta śródziemnomorska, w której całkowita zawartość tłuszczu wynosi 40% spożytej energii powoduje mniej zdarzeń układu sercowo-naczyniowego niż dieta niskotłuszczowa. Należy skupić uwagę opinii publicznej na zagrożeniach związanych z przetworzonymi produktami oraz tymi zawierającymi znaczne ilości cukru, które najprawdopodobniej są głównymi winowajcami epidemii otyłości w USA.