Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Advertisements

REALIZUJĄC PROJEKT, CHCIELIŚMY OSIĄGNĄĆ CELE: ZAKTYWIZOWANIE UCZNIÓW ZAGROŻONYCH NIEUZYSKANIEM PROMOCJI DO NASTĘPNEJ KLASY; STWORZENIE WARUNKÓW DO ROZWOJU.
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
PROJEKTY W SP 15 SZKOŁA Z KLASĄ 2.0.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
PSP IM KSIĘDZA JANA TWARDOWSKIEGO w Januszkowicach Przeciwdziałanie Wadom Postawy Ciała u Dzieci Nasze działania w ramach realizacji programu.
AUTOR: MATEUSZ WĘGRZYN DOKUMENTACJA PRZEBIEGU PROZDROWOTNEGO TURNIEJU GIMNAZJALISTÓW.
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
ZAJĘCIA SPORTOWE KLASY I-III
Z ESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W Z GIERZU TO SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Sześciolatek w szkole Patronat honorowy nad konferencją objął Burmistrz Miasta Sanoka, dr Wojciech Blecharczyk.
5 października 2013 r. zorganizowaliśmy VIII edycję Rajdu pieszego z udziałem pracowników szkoły, uczniów i rodziców. Impreza organizowana cyklicznie w.
Obszar nr 2. Wychowanie Fizyczne, alternatywne formy realizacji zajęć
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Wychowanie fizyczne w ZSOiZ w Bolesławcu
Zimowisko w czasie ferii W ramach wolontariatu projektu PO FIO Popołudnia bez nudy Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły zorganizowało od r na.
Rok szkolny 2011/2012.
Dzień Zdrowego Śniadania
ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWIE I HIGIENĘ DBAMY
W Zespole Szkół w Pałecznicy
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 4 IM. M. KOPERNIKA
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Przeprowadzenie we wszystkich klasach konwersatoriów pod hasłem „Mój przyjaciel jest inwalidą – jak kształtować postawy akceptujące niepełnosprawność?”.
Klasa III a Zespół Szkół nr 8 Tomaszów Mazowiecki.
REPORTAŻ Z IV EDYCJI PROGRAMU „ŚNIADANIE DAJE MOC” Szkoła Podstawowa Zespołu Szkół im H. Sienkiewicza w Grabowcu- klasa 2 a.
SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI 2014 – 2017 SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 im
8 LISTOPADA 2012 r. W RACIBORZU W DWUJĘZYCZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 IM. JANA BRZECHWY DLA MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ ODBYŁO SIĘ PODSUMOWANIE PROJEKTU „ŚNIADANIE.
8 listopada 2011r. ~DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA~ SZKOŁA PODSTAWOWA NR 23 W KALISZU.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
„Śniadanie daje moc” SP Gronowo
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 8 listopada 2013r. Klasa II a Opracowała: mgr Danuta Pałka.
Promocja zdrowia w 2014 roku w Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Golinie.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Broniewskiego w Kościanie rok szkolny 2011/2012.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Miniprzedsiębiorstwo II Liceum Ogólnokształcące im. K. K. Baczyńskiego W Radomsku.
EDUKACJA DLA BEZPIECZEŃSTWA ZBIÓRKA HARCERSKA UDZIELANIE PIERWSZEJ POMOCY.
Zajęcia profilaktyczne dla uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Legionowie „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Nauczyciel prowadzący zajęcia: mgr Iwona Kraśniewska.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
SZKOŁA W RUCHU AKCJA „ĆWICZYĆ KAŻDY MOŻE” ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ
DZIEŃ DZIECKA W ŚWIETLICY SZKOLNEJ „PSZCZÓŁKI”
Szkoła Promująca Zdrowie
Zapis prezentacji:

Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2 17 stycznia 2014 –dzień walki z otyłością w tym dniu w Publicznej Szkole Podstawowej nr 14 wszystkie działania skierowane były na promocję zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia.  Temat; Przeciwdziałanie otyłości poprzez aktywność fizyczną i prawidłowe odżywianie. Cele operacyjne w zakresie; Motoryczności; kształtowanie sprawności ogólnej Umiejętności; uczeń potrafi wykonać podstawowe ćwiczenia fizyczne dostosowane intensywnością i poziomem do swoich możliwości Wiadomości; uczniowie poznają zasady zdrowego odżywiania, piramidę żywienia, wiedzą jak ważnym elementem zdrowego trybu życia jest zażywanie ruchu w każdej postaci – działanie przeciw otyłości Wychowawczy; współpraca w zespole, wzajemne wspieranie uczniów, dążenie do wspólnego celu

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 Zajęcia dotyczące walki z otyłością były zorganizowane z dużym rozmachem miały charakter wielowątkowy. W pierwszej fazie zajęć uczniowie klas starszych przygotowali wystąpienie pod hasłem Zamiast chipsów jabłko proponując uczniom zjedzenie owoców zamiast chipsów czy słodkiej bułki, uczniowie z kolei uczniowie kl. II a sporządzili zdrowe kanapki

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 Następnie uczniowie kl. IV c przygotowali wystawne zdrowe owocowe sałatki, które zaprezentowano w holu głównym zainteresowanie dzieci było ogromne

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 W dbałości o propagowanie zdrowego stylu życia najmłodsi uczestnicy naszych zajęć, uczniowie nauczania wczesnoszkolnego dzielnie pokonali zwinnościowy tor przeszkód, przygotowany przez p. B. Wyżlińską

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 Istotę znaczenia aktywności fizycznej przedstawiła i przeprowadziła w części głównej zajęć p. J. Matoliniec wraz z uczennicami klas V i VI prowadziła ćwiczenia aerobiku przy muzyce dla dzieci z drugiego etapu nauczania. 

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 Zajęcia zakończył uroczysty pokaz wielobarwnych kreacji i propagowanie haseł dotyczących zdrowego trybu życia i odżywiania w holu głównym szkoły oraz…..

Edukacja zdrowotna. Obszar nr 3 Scenariusz nr 2 ……wspólny poczęstunek, oczywiście zdrową żywnością.