Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Norbert Konieczkowicz
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Potrawy Irlandzkie.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
Chyba wiem, co jem?.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Choroba prostaty a dieta
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Zasady zdrowego żywienia
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe

Potrawy, które spożywamy na co dzień mogą okazać się bardzo niezdrowe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Tłuste i smażone kiełbaski, frytki, czipsy i słodkie bułeczki, które często jemy w przerwie w szkole mają więcej kalorii niż pożywny obiad.

Lody Lody to chyba największy "słodki śmietnik" ze wszystkich deserów. Pełno w nich chemii, ale niestety większość z nas nie jest tego świadoma. W końcu producenci nie mają obowiązku podawania całego składu danego produktu. Polepszacze smaku, sztuczne barwniki, konserwanty a nawet substancje zawarte w preparatach na wszy! Na próżno szukać w lodach prawdziwych owoców, czekolady czy bakalii.

Chipsy Chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (ok. 28-40,7 g na 100g chipsów; zwykle głównie nasycone kwasy tłuszczowe) oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów (ok. 41,6-62 g; głównie skrobia ziemniaczana; wysoki indeks glikemiczny). Zawierają także błonnik (ok. 1,7-8,7 g) i białka (ok. 3,5-6,0 g). Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Najnowsze badania naukowe informują o dużej zawartości akrylamidu w chipsach, który może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego.

Cola-Cola woda, cukier, dwutlenek węgla, barwnik: karmel E150d, regulator kwasowości: kwas fosforowy, aromaty: w tym kofeina (0.01g/100ml produktu). Pepsi i inne

Frytki Najczęściej wskazywany, negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych.

Majonez 100 g majonezu zawiera: białko – 1,9 g tłuszcze – 67,9 g węglowodany przyswajalne – 1,4 g Wartość energetyczna: 624,3 kcal / 2609,6 kJ

Koncentrat pomidorowy Porcja 100 g Białko 5,6g Węglowodany 16,7g Tłuszcz 1,5g Wartość energetyczna KJ 387 Kcal 92

Ketchup Koncentrat pomidorowy (63,9%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.

Chrzan  tarty korzeń chrzanu, ocet, olej, kwas cytrynowy, cukier, sól

Ocet wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku.

Śmietana Śmietana poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Dostępna komercyjnie śmietana może zawierać dodatkowe substancje zagęszczające jak żelatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwaśnym smaku. Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostępne odmiany śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu mogą być wytwarzane przez połączenie śmietany i mleka.

Zapiekanka typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany także po upadku PRL. Jest to rodzaj kanapki (wędlina, pieczarki, pomidory) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami. W różnych wariantach mogą się pojawiać inne składniki, jak na przykład cebula lub papryka. Przygotowywana ze świeżych produktów lub gotowa, kupiona w sklepie jako mrożonka podgrzewana w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Ze względu na krótki czas przygotowania (3-5 minut) oraz niską cenę, danie to jest popularne w barach szybkiej obsługi.

Piramida zdrowego żywienia

Źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna; http://www.google.pl/.