Odżywiamy się zdrowo.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Składniki pokarmowe -jesteśmy tym co jemy.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowe Odżywianie.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
Żelazne zasady zdrowego żywienia
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kto jest przyjacielem lasu ?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Witaminy Jakub Dorobisz.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Odżywiamy się zdrowo

Piramida Żywieniowa

ROSLINY Rośliny dostarczają nam: tlenu, pożywienia, włókien, drewna, papieru, paliw, leków, barwników, żywic, olejków eterycznych, kauczuku. Dla ok. 40% ludności świata drewno jest podstawowym źródłem energii. Kształtują nasze środowisko życia (ekosystem) oddziałując na warunki klimatyczne, zmniejszając zanieczyszczenia powietrza i hałas. Rośliny wiążą dwutlenek węgla (ważny gaz cieplarniany). Wpływają także na nasze środowisko kulturowe ze względu na walory estetyczne, krajobrazowe, znaczenie religijne.

Do roślin należą: Warzywa Owoce Zboża Grzyby Zioła

W A R Z Y

Warzywa Warzywa –to rośliny zielne, których różne organy (łodygi, korzenie, liście, kwiatostany, a nawet owoce) używane są jako pokarm. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

OWOCE

Owoce Owoc − to organ powstający z zalążni słupka, zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych, wtedy powstające z nich owoce tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (malina, truskawka). Natomiast z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan powstają owocostany (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas). Typowo wykształcony owoc składa się z owocni i z nasion. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste mogą być roznoszone przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm , owoce suche rozprzestrzeniane są m.in. przez wiatr wodę lub zwierzęta.

ZBOŻA

Zboża lub rośliny zbożowe – rośliny uprawne z rodziny traw Zboża lub rośliny zbożowe – rośliny uprawne z rodziny traw. Ich owoce o wysokiej zawartości skrobi są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych np.: mąki, kasze, oleje, syropy, pastewnych i przemysłowych piwowarstwo, młynarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka.

Rodzaje zbóż Pszenica Żyto Owies Jęczmień Kukurydza Proso Gryka Pszenżyto

G R Z Y B

GRZYBY Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów. Grzybów używa się do różnych potraw

Produkty pochodzenia zwierzęcego zwierzęcego, jak sama nazwa wskazuje, to produkty uzyskiwane od zwierząt. Pokarmy zwierzęce są bogate w białko i tłuszcze oraz inne wysokoenergetyczne składniki

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Mięso Mięso zawiera dużo pełnowartościowego białka Dla większości ludzi w Europie jest jednym z ważnych składników pożywienia, dostarczającym znaczącej części białka. Było ono składnikiem ludzkiej diety od czasów prehistorycznych, a dokładniej od momentu, gdy jego spożywanie stało się opłacalne (dostarczając dużej ilości energii w stosunkowo krótkim czasie oraz białka) lub łatwiej dostępne, niż pokarm roślinny.

NABIAŁ Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka, wapnia, łatwo przyswajalnego tłuszczu, cukru mlekowego – laktozy oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny – witaminy B2. Nie zawierają praktycznie witaminy C i błonnika pokarmowego. Żelazo występuje jedynie w niewielkiej ilości.

RYBY Ryby i przetwory rybne zawierają białko bogate w niezbędne aminokwasy (lizyna, metionina, cystyna, treonina i tryptofan), mikro i makroelementy (wapń, fosfor, fluor, jod), tłuszcze będące cennym źródłem energii, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Podstawowa różnica między tłuszczem rybnym a innymi tłuszczami zwierzęcymi lub roślinnymi polega głównie na wyjątkowo korzystnym składzie kwasów tłuszczowych,. Tłuszcze rybne są praktycznie jedynym źródłem tych kwasów.

PREZENTACJĘ WYKONALI: Julia Brewka Patrycja Morella Andrzej Pilguj Mateusz Iwan Adam Banasik Szkoła Podstawowa w Bukwałdzie maj 2013