Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Nasza siedziba ul. Bernardyńska 6/8, 85-029 Bydgoszcz, tel. 52 374-95-63, wrib.utp.edu.pl OFERTA DYDAKTYCZNA 2017/2018 Zielarstwo i fitoterapia – studia I (inżynier) NOWOŚĆ Nanobioinżynieria – studia I stopnia (inżynier) Architektura krajobrazu – studia I stopnia (inżynier) Biotechnologia – studia I (inżynier) i II stopnia (magister inżynier) Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I (inżynier) i II stopnia (magister inżynier) Rolnictwo – studia I (inżynier) i II stopnia (magister inżynier)
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Zielarstwo i fitoterapia kierunek zielarstwo i fitoterapia realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich studiach inżynierskich. Specjalności: „Technologia roślinnych substancji bioaktywnych” – przygotowująca do prowadzenia produkcji roślin zielarskich, suszarnictwa i przechowywania. „Zastosowanie roślin leczniczych” – przygotowuje ekspertów od właściwości roślin leczniczych i ich zastosowania w lecznictwie, żywieniu i dietetyce.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Zielarstwo i fitoterapia kierunek przygotowuje absolwentów do: prowadzenia produkcji zielarskiej w tym: uprawy roślin leczniczych i przyprawowych, suszenia oraz przechowywania, standaryzacji i oceny jakości surowców zielarskich, pracy na stanowisku technologa roślinnych substancji bioaktywnych mających zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce, prowadzenia działalności lub podjęcia pracy w firmach zajmujących się obrotem, konfekcjonowaniem i sprzedażą produktów leczniczych pochodzenia krajowego oraz importowanych surowców zielarskich, prowadzenia sklepów zielarsko-medycznch zajmujących się sprzedażą suplementów diety i preparatów ziołowych, pracy w zakresie produkcji, doradztwa, popularyzacji, nauczania i pracy badawczej związanej z roślinami leczniczymi, działalności związanej z zastosowaniem roślin leczniczych w technologii kosmetycznej, przygotowanie do egzaminu na rzeczoznawcę produkcji ekologicznej, absolwenci nabywają kwalifikacje zawodowe konieczne do prowadzenia działalności rolniczej i tym samym daje uprawnienia do przejęcia gospodarstwa rolnego w ramach działania „Renty strukturalne”(Dz.U. nr 109, poz. 750, Rozporządzenie MRiRW z 19.06.2007; §7 ust. 2 pkt.3), w ramach zajęć z podstaw rozwoju zrównoważonego studenci otrzymują dyplom ukończenia kursu Uniwersytetu Bałtyckiego z Uppsali w Szwecji.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Nanobioinżynieria Jest to unikatowy kierunek w Polsce (realizowany na stacjonarnych 3,5-letnich studiach inżynierskich). Prognozuje się, że w najbliższych dekadach nanotechnologia będzie priorytetowym kierunkiem badań naukowych i dźwignią rozwoju gospodarki w skali globalnej. Na tym kierunku zostaniesz przygotowany do sprawnego poruszania się na styku nowoczesnych rozwiązań technologicznych i metod biologii eksperymentalnej. Twoim atutem będzie umiejętność praktycznego wykorzystywania wiedzy z zakresu matematyki i fizyki, szczególnie w aspekcie nano. Dowiesz się, jak wykorzystywać nanocząstki oraz nanostruktury w produkcji roślinnej. Uzyskasz umiejętność wykorzystania urządzeń i aparatury badawczej do prowadzenia procesów biotechnologicznych i nanobiotechnologicznych. Zapoznasz się z nowoczesnymi metodami i narzędziami pomiarowymi w zakresie nanoskali. Po ukończeniu tego kierunku zdobędziesz kwalifikacje pozwalające podjąć pracę o charakterze technologiczno-inżynieryjnym w różnych gałęziach przemysłu związanych ze stosowaniem i wytwarzaniem bionanomateriałów i nanomateriałów. Możesz zostać zatrudniony w jednostkach przemysłowych, laboratoriach badawczo-rozwojowych, analitycznych związanych z bioinżynierią roślin, mikrobiologią, w przemyśle nanobiotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnych, diagnostyką molekularną materiału biologicznego, nowoczesną hodowlą i ochroną roślin, w przemyśle rolno-spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Architektura krajobrazu Specjalność: architektura obiektów krajobrazu ochrona i kształtowanie krajobrazu Kierunek ten realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich studiach inżynierskich. Będziesz studiował przedmioty kierunkowe, które pozwolą Ci uzyskać wiedzę i umiejętności z rysunku i rzeźby, fizjografii, geodezji i kartografii, gleboznawstwa, szaty roślinnej i fauny, dendrologii i roślin ozdobnych, sztuki ogrodowej, grafiki inżynierskiej, waloryzacji krajobrazu, projektowania obiektów architektury krajobrazu, planowania przestrzennego i gospodarki nieruchomościami, materiałoznawstwa budowlanego, budownictwa małej architektury, dokumentacji budowlanej, urządzania i pielęgnowania oraz rewaloryzacji obiektów architektury krajobrazu. Tę wiedzę uzupełni poznanie prawa dotyczącego środowiska i krajobrazu oraz ekonomiki i zarządzania firmą. Wydział zaoferuje Ci również kilkanaście przedmiotów do wyboru i sam zdecydujesz, które z nich będziesz studiował. Dużą część programu studiów stanowią praktyczne zajęcia z rysunku i rzeźby, ćwiczenia projektowe i terenowe oraz co najmniej 8 tygodni praktyki zawodowej. Po ukończeniu studiów możesz pracować w biurach projektowych architektury krajobrazu, w przedsiębiorstwach i firmach urządzających i pielęgnujących obiekty architektury krajobrazu, w biurach planowania przestrzennego, w parkach krajobrazowych, administracji rządowej i samorządowej.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Biotechnologia Specjalność: agrobiotechnologia biotechnologia w produkcji zwierzęcej Kierunek realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich i niestacjonarnych 4-letnich studiach inżynierskich. Zostaniesz przygotowany do sprawnego poruszania się na styku technologii i współczesnych metod biologii eksperymentalnej oraz do podejmowania zadań o charakterze interdyscyplinarnym, wymagających współpracy ze specjalistami z innych dziedzin. Dogłębnie zrozumiesz biochemiczne, molekularne i komórkowe podstawy funkcjonowania organizmów, nabędziesz umiejętność pracy doświadczalnej z wykorzystaniem materiału biologicznego w biotechnologii - od pojedynczych cząsteczek, poprzez kompleksy cząsteczek, makrocząsteczki, do organizmów jednokomórkowych i wielokomórkowych. Nauczysz się stosować podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne w biologii molekularnej z wykorzystaniem technicznych i technologicznych aspektów biotechnologii. Uzyskasz umiejętność wykorzystania urządzeń technologicznych i aparatury badawczej do prowadzenia procesów biotechnologicznych. Po ukończeniu tego kierunku będziesz przygotowany do pracy w przemyśle biotechnologicznym i w przemysłach pokrewnych oraz w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, do wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, np. w laboratoriach kultur in vitro.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Technologia żywności i żywienie człowieka Specjalność: technologie produktów roślinnych technologie produktów zwierzęcych Kierunek realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich. Poznasz zasady funkcjonowania rynku i marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Nauczysz się posługiwać techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz w zarządzaniu przedsiębiorstwem. W szczególności Twoja wiedza związana będzie z przemianami zachodzącymi w składnikach żywności podczas procesów produkcyjnych i przechowywania, przeprowadzaniem sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności, uwarunkowaniami bezpiecznej jej produkcji i toksykologicznej analizy, funkcjonowaniem i eksploatacją maszyn, projektowaniem technologicznym zakładów przemysłu spożywczego, funkcjonowaniem układów pokarmowego i współtowarzyszących, racjonalnym żywieniem człowieka, wykorzystywaniem surowców do produkcji żywności, wykorzystywaniem metod jej utrwalania, doborem operacji oraz procesów jednostkowych w technologii żywności, stosowaniem zasad ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym oraz z zasadami rachunkowości. Zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą jakości, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka na stanowisku: technologa, inżyniera d/s oceny jakościowej, normalizatora itp.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Rolnictwo Specjalność: agronomia i agrobiznes kształtowanie środowiska ochrona roślin produkcja ogrodnicza Kierunek rolnictwo realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich i niestacjonarnych 4-letnich studiach inżynierskich. Zdobędziesz wiedzę w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej (w tym ogrodnictwa i architektury krajobrazu obszarów wiejskich) i produkcji zwierzęcej; jak również praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Czeka na Ciebie podstawowa wiedza biologiczno-chemiczna i ekologiczna, a także ekonomika, organizacja i zarządzanie produkcją oraz funkcjonowanie infrastruktury rolniczej. Po ukończeniu studiów możesz pracować w administracji rolnej, usługach i doradztwie rolniczym, administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, specjalistycznych gospodarstwach rolnych, przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Na każdym kierunku studiów będziesz mógł odbyć interesującą praktykę w kraju lub za granicą oraz zrealizować część studiów na partnerskiej uczelni w kraju w ramach programu MOSTAR i za granicą biorąc udział w programie ERASMUS +
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Ćwiczenia laboratoryjne
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Ćwiczenia terenowe
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Ćwiczenia terenowe
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Działalność naukowa studentów poszerzana jest w licznych kołach naukowych 1. Koło Naukowe Agronomii Opiekun naukowy: prof.dr hab. inż. Dariusz Jaskulski 2. Koło Naukowe Biotechnologii BioX Opiekun naukowy: dr inż. Iwona Jędrzejczyk 3. Koło Naukowe Botaniki i Ekologii Opiekun naukowy: dr inż. Tomasz Stosik 4. Koło Naukowe Chemii Rolnej Opiekun naukowy: dr hab. inż. Barbara Murawska 5. Koło Naukowe Doradztwa w Agrobiznesie Opiekun naukowy: dr inż. Piotr Prus 6. Koło Naukowe Ochrony Roślin Opiekun naukowy: dr inż. Małgorzata Jeske 7. Koło Naukowe ExPlant Opiekun: Dr inż. Natalia Miler 8. Koło Naukowe Architektury Krajobrazu Opiekun naukowy: dr inż. Maciej Korczyński
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP dysponuje: bibliotekami, salami technologicznymi, laboratoriami, stacjami doświadczalnymi.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ZAPLECZE SOCJALNE Domy studenta: Fordon (2 akademiki, ul. prof. S. Kaliskiego) Restauracja Uniwersytecka AKADEMINK KUCHNIA STOŁÓWKA
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii SPRAWY SOCJALNO-BYTOWE Studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych mogą ubiegać się o przyznanie pomocy materialnej w formie: Stypendium socjalne: przyznawane studentom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej (na podstawie dochodu przypadającego na jednego członka w rodzinie), Stypendium socjalne dla osób niepełnosprawnych: przyznawane studentom z tytułu niepełnosprawności (potwierdzonej orzeczeniem właściwego organu), Stypendium Rektora dla najlepszym studentów przyznawane studentom, którzy zaliczyli przynajmniej I rok studiów i osiągnęli wysoką średnią ocen lub posiadają osiągnięcia naukowe, artystyczne lub sportowe. .
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii HOLL BUDYNKI WRiB FORDON
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ŻYCIE STUDENCKIE WYJAZDY I IMPREZY Juwenalia - impreza trwająca kilka dni w całej Bydgoszczy dla kilkunastu tysięcy żaków, odbywają się wtedy liczne koncerty, imprezy klubowe, zawody sportowe oraz inne liczne wydarzenia kulturalne.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Juwenalia - impreza trwająca kilka dni w całej Bydgoszczy dla kilkunastu tysięcy żaków, odbywają się wtedy liczne koncerty, imprezy klubowe, zawody sportowe oraz inne liczne wydarzenia kulturalne.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ABSOLUTORIUM POŻEGNANIE Z UCZELNIĄ