Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Planowanie jadłospisów
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Dzieci i młodzież w wieku szkolnym są najbardziej narażone na najmniejsze nawet błędy w żywieniu. W tym okresie ma miejsce bardzo intensywny wzrost i rozwój organizmu kończący się dojrzałością płciową. Dlatego ważne jest aby szczególnie w okresie rozwojowym zadbać o dobrze zbilansowaną dietę i kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe. Racjonalna dieta w okresie dzieciństwa i młodości jest warunkiem prawidłowego rozwoju i osiągnięcia optymalnej, zaprogramowanej genetycznie budowy ciała, rozwoju intelektualnego i emocjonalnego oraz zdrowia.

Zbilansowana dieta gwarantuje dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednim stosunku przy uwzględnieniu liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia.

Prawidłowo zestawiona dieta dla młodzieży powinna dostarczać: 10-15% energii z białka 2/3 białka (nie mniej niż połowa) powinno pochodzić z produktów zwierzęcych. Aby temu sprostać produkty zawierające białko zwierzęce powinny wchodzić w skład 3-4 posiłków w ciągu dnia. 30% energii z tłuszczu Ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol 55-60% energii z węglowodanów Przede wszystkim węglowodany złożone zawarte produktach zbożowych z pełnego przemiału, płatkach śniadaniowych, pieczywie pełnoziarnistym i z dodatkiem ziaren, orzechy, oraz warzywa i owoce, cukier powinien być ograniczany gdyż jest źródłem pustych kalorii.

Charzewska i wsp. 1999/2000 % Struktura diety w dietach młodzieży w wieku lat z Warszawy

Młodzież powinna spożywać co najmniej 4 posiłki dziennie (optymalny model 5-cio posiłkowy) z zachowaniem równomiernych przerw między nimi (nie dłuższe niż 4 godziny) i prawidłowym rozkładem energii w ramach poszczególnych posiłków. 1. Śniadanie: 20-25% 2. II śniadanie: 15-20% 3. Obiad: 35-40% 4. Podwieczorek: 5-10% 5. Kolacja 10-15% Przynajmniej jeden posiłek powinien być spożyty w szkole

Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają niekorzystmie na organizm, dochodzi do znacznego spadku poziomu glukozy we krwi, co wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej i umysłowej, obniżenie zdolności koncentracji, powoduje rozdrażnienie. Nieregularne spożywanie posiłków jest przyczyną otyłości oraz zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy. Ostatni posiłek powinien być jedzony nie później niż 2 godziny przed snem.

Częstość spożywania drugich śniadań województwo podkarpackie 2002/2003 miasto wieś Charzewska i wsp. Szponar i wsp. Hamułka J.

Szkoły podstawowe Gimnazja Produkty mleczne14,317,8 Napoje bezmleczne92,195,0 Pieczywo niecukiernicze28,934,9 Gotowe kanapki11,618,1 Pieczywo cukiernicze80,084,3 Słodycze95,294,7 Gorące dania11,218,6 Owoce12,514,9 Badania SANEPID-u z roku sklepiki szkolne posiadało 32,8% szkół podstawowych, 37,7 gimnazjów

Wartość wskaźnika BMI w zależności od liczby posiłków spożywanych w ciągu dnia p<0,05 Charzewska i wsp. 1999/2000

NADWAGA OTYŁOŚĆ Szponar i wsp. Charzewska i wsp. Krawczyński i wsp.

Częstość występowania otyłości i nadwagi (w %) wśród uczniów ze szkół sportowych i niesportowych (wg. kryterium Colea i wsp. 2000) chłopcy dziewczęta Charzewska i wsp. *, * p<0,05 * ** * * * * *

U młodzieży w wieku pokwitania najczęściej mamy do czynienia z niedoborem w diecie: WAPNIA ŻELAZA CYNKU WITAMIN B 1 I B 2 WITAMINY D Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na te składniki oraz z nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

Zawartość żelaza w dietach młodzieży (poziom bezpieczny) mg Szponar i wsp. Czeczelewski i wsp. Błaszczyk i wsp. Waluś i wsp.

Zawartość wapnia w dietach młodzieży Szponar i wsp. Charzewska i wsp.Ustymowicz – Fabiszewska i wsp. Przysławski i wsp. Paradowska -Stankoiewicz i wsp. Czeczelewski i wsp.

Zawartość w diecie g Poziom wystarczający > 50 nmol/l Badanie 1 (zima 2002)2,538,6% Badanie 2 (lato)2,1582,8% Badanie 3 (zima 2003)2,038,6% Zawartość witaminy D w dietach dziewcząt w wieku pokwitania oraz częstość występowania wystarczających poziomów witaminy D w surowicy. Projekt Komisji Europejskiej OPTIFORD

Zawartość cynku w dietach dzieci i młodzieży w porównaniu z normą % SzajkowskiCharzewska i wsp.

Właściwy dobór produktów sposobem na zwiększenie zawartości cynku w dietach młodzieży Chleb żytni jasny (100 g) 0,77Chleb żytni razowy (100 g) 2,54 Chleb zwykły (100 g) 1,17Chleb pszenny z ziarnem pszenicy (100 g) 2,07 Kajzerki (100 g) 0,77Bułki grahamki (100 g)2,00 Kasza jęczmienna gotowana (100 g) 0,29Kasza gryczana gotowana (100 g) 1,26 Chrupki kukurydziane (30 g) 0,28Musli z rodzynkami i orzechami ( 30 g) 0,9 Chipsy solone ( 30 g) 0,23Orzechy włoskie (30 g) 0,82 Suma3,5 mgSuma9,6 mg dziewczęta chłopcy 26,9 % 21,9 % % pokrycia zapotrzebowania 73,6% 59,7%

POJADANIE MIĘDZY POSIŁKAMI Pojadanie między posiłkami w populacji dzieci i młodzieży może być zjawiskiem pozytywnym. Zwłaszcza u osób bardziej aktywnych oraz tych, które nie są w stanie zjeść dużych objętościowo posiłków i w związku z tym często są głodne na długo przed następnym regularnym posiłkiem. Pojadanie między posiłkami może pomóc zaspokoić potrzeby energetyczne przez cały dzień. W skład pojadania powinny wchodzić owoce, warzywa, przetwory mleczne, nasiona i orzechy, soki. Nie zaleca się spożywania żywności typu fast-food takich jak frytki (tłuszcz 48%), hamburgery, cheesburgery (37-47% tłuszczu), pizza (33-33% tłuszczu) ponieważ zawierają dużo tłuszczu ponadto spożywanie tych produktów zmniejsza spożycie warzyw, owoców, produktów mlecznych, chudego mięsa i ryb, przyczynia się natomiast do konsumpcji nadmiaru tłuszczu (szczególnie nasyconego i trans). Niewystarczająca w takiej diecie jest także podaż mikroelementów i witamin.

Niedostateczna ilość białka niskiej jakości nie jest w stanie pokryć zapotrzebowanie rosnącego organizmu Niska przyswajalność składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, żelaza i cynku. Stosując dietę wegetariańską trudno pokryć zapotrzebowanie na witaminę B 12 i D które w produktach roślinnych w ogóle nie występują. Niedobór witaminy D często prowadzi do zaburzeń w gospodarce wapniowej co powoduje osiąganie niskiej szczytowej masy kości. Niedobór witaminy B 12 jest przyczyną anemii megaloblastycznej. Zwiększona podaż składników antyodżywczych oraz pozostałości po środkach ochrony roślin i nawozach. Powody dla których dieta wegetariańska nie jest polecana w żywieniu dzieci i młodzieży

PODSUMOWANIE Zarówno niedobory składników odżywczych jaki i ich nadkonsumpcja mają negatywne konsekwencje zdrowotne. Żywienie niedoborowe : powoduje nadmierną drażliwość i zaburzenia koncentracji zmniejsza odporności organizmu jest przyczyną niedokrwistości zmniejsza wydolność układu krążeniowo-oddechowego, zwiększa ryzyko osteoporozy w wieku dojrzałym Nadmierne spożycie jest przyczyną: próchnicy zębów otyłości czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca insulinoniezależna, nowotwory

Szczególnego znaczenia nabiera upowszechnianie wśród młodzieży zasad prawidłowego żywienia i prozdrowotnego stylu życia. Tylko zakrojone na szeroką skalę programy edukacyjne mogą wpłynąć na poprawę zdrowia Polaków poprzez przenoszenie nabytych w młodości nawyków żywieniowych w dorosłe życie. Skuteczność żywieniowych programów edukacyjnych zmniejsza się z wiekiem, dlatego działania takie należy podejmować już we wczesnym dzieciństwie. PODSUMOWANIE cd.

Dziękuję za uwagę