Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA -W KUCHNII.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWO ROZPOCZNIJ DZIEŃ
Advertisements

Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
Pochodzenie, występowanie wody…
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
Skażenie wód metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią, kadmem) stosowanymi w przemyśle i substancjami wypłukiwanymi z hałd odpadowych.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Sole w rolnictwie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
22 marca 2010.
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
WODA ŻYCIA.
Projekt edukacyjny gimnazjalny „Woda źródłem życia”
Woda darem życia.
Jak oszczędzać wodę.
Czy Polska stanie się Saharą Europy?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Woda to dar.
Weronika Woźniak Klasa 2c Szkoła Podstawowa nr 2 w Wągrowcu
Zasoby wody pitnej na naszej planecie
„Woda to dar” Autor: Sara Neumann kl. 1a
Woda to dar Autor : Daniela Piechowiak.
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
BlaskI i cienie wody Adriana Misztowt VIB Wrocław 2012.
Pomóż naszej planecie – oszczędzaj Energię...
Woda w środowisku człowieka.
WSZECHOBECNA WODA Woda jest czynnikiem wpływającym
Disacharydy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
Ekologia Prezentacja.
Spotkania z młodzieżą w szkołach. Ziemia - niebieska planeta Dlaczego tak się mówi ?
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Woda cudem planety Ziemi
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Stany skupienia wody.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
- życiodajna Substancja
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Woda w przyrodzie..
Co by było gdyby nie było wody ?
bo woda jest cudem na planecie Ziemia
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
„ZASOBY WODY W PRZYRODZIE I WPŁYW CZŁOWIEKA NA ICH POZIOM”
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
ŚLAD WODNY.
Czy klimat ma wpływ na konflikty na świecie? Wiktoria Maziarka Maja Kołodziejczyk Katarzyna Strzępek.
Woda - największy skarb na Ziemi
Sposoby na oszczędzanie wody.
Ochrona wody we Wrocławiu - nasza wspólna sprawa.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Z BIOLOGIĄ I CHEMIĄ W ŻYCIU I GOSPODARSTWIE CZŁOWIEKA -W KUCHNII.

WODA Życiodajna substancja niezbędna do życia wszystkim organizmom na ziemi. Bez niej nie przetrwałby żaden człowiek, żadne zwierzę, żadna roślina. Potrzebuje jej i słoń, i bakteria; nie można jej niczym zastąpić. Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi. Kiedy spogląda się na zdjęcia wykonane z kosmosu, można odnieść wrażenie, że jest to piękna, błękitna planeta.

WODA-RODZAJE Woda surowa-np. woda opadowa, powierzchniowa, podskórna, gruntowa, głębinowa, źródlana, słona, słodka Woda użytkowa (zasoby wodne)-np. wodociagowa, pitna, przemysłowa, destylowana, Ścieki -np.komunalne, przemysłowe, rolnicze

WODA-jej brak Ogromna większość wody na Ziemi jest słona. Tylko 3% zasobów stanowi woda słodka, której 70% uwięzione jest w lodowcach. Ponad miliard ludzi nie ma dostępu do wody zdatnej do picia, a 2,6 miliarda ludzi żyje w złych warunkach sanitarnych. Cierpią głównie mieszkańcy Afryki i Azji. Każdego dnia miliony kobiet i dzieci poświęcają godziny na wędrówkę po wodę, która często jest bardzo złej jakości, jednak nie mają wyboru.

WODA-stan skupienia Stan stały - lód lub śnieg Lód lub śnieg występują poniżej 0 °C tzw. temp. topnienia. W przyrodzie występują w zimie lub cały czas na obu biegunach. Stan cieczy – woda. Woda występuje pomiędzy temp.0 °C i 100 °C. Jest ona najważniejszym składnikiem kuli ziemskiej. Bez niej nie mogły by rosnąć rośliny, żyć zwierzęta oraz ludzie. Stan gazowy-para wodna występuje w naturze w gejzerach, w gorących jaskiniach, jest wyrzucana z podziemi, jest wytwarzana i używana w technice oraz w gospodarstwie domowym.

WODA -jak ją oszczędzać 1.Podczas mycia zębów lepiej korzystać z wody nalanej do kubka. 2.Jeśli myjemy tylko ręce w ciąg. Jak oszczędzać wodę? Co możemy zrobić, aby obniżyć ilość zużytych litrów:u dnia to nie należy puszczać strumienia wody o maksymalnej sile. 3.Jeśli mamy taką możliwość to korzystajmy z prysznica, gdy się kapiemy. 4. Starajmy się włączać pralkę i zmywarkę dopiero wtedy, gdy są pełne. 5. Jeśli mieszkamy w domu możemy zainstalować zbiornik na wodę deszczową. Można ją wykorzystywać do podlewania roślin czy mycia samochodu. 6.Sprawdzajmy szczelność instalacji wodnej i dobrze dokręcajmy kran.

MĄKA Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia różnych ziaren zbóż. W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub przemysłowych.

MĄKA-jej rodzaje Wyróżniamy mąki chlebowe (pszenna, żytnia) i niechlebowe (jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana), te ostatnie mają zastosowanie często jako dodatek do mąk chlebowych lub są wykorzystywane do przyrządzania potraw i wyrobu koncentratów spożywczych.

MĄKA-typy Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza i mąka zawiera mniej substancji mineralnych. Im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza i zawierać będzie więcej minerałów. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.

JAJKA Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajka to również  bogate źródło witamin i składników mineralnych. Wyróżniamy jajka: Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę. Kurzejest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, i maja dużą wartość odżywczą.

SÓL Sól kamienna, skała osadowa należąca do grupy skał chemicznych, powstała w wyniku wytrącania się halitu podczas odparowywania wody z mórz lub słonych jezior. Znajdziemy ją w niemal każdej kuchni, gdzie ma różne zastosowania: Nadaje smak potrawom, Ma silne działanie konserwujące, Pozwala sprawdzić świeżość jajek, Dzięki niej dobrze ubije się piana z białka jajka.

SÓL-rodzaje WYRÓŻNIAMY- Sól kuchenną, morską i kamienną. Sól kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych kuchniach.Nie ma żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i mikroelementy są wypłukiwanie. podczas procesu ługowania. Posiada jedynie wartości smakowe. Sól kamienna. Jest wydobywana z dużych głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera wiele cennych minerałów. Sól morska jest najzdrowsza. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląd cery.

CUKIER Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany). Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Cukier buraczany jest obok cukru trzcinowego jedną z dwu najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie. Cukier buraczany, jako gotowy produkt, jest nazywany cukrem spożywczym. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym) kolbach kukurydzy.

DOŚWIADCZENIA Mieszanina oziębiająca Ciecz nie Newtonowska Skaczące jajko Jajko w butelce

DOŚWIADCZENIA

DOŚWIADCZENIA

DOŚWIADCZENIA

DOŚWIADCZENIA

ŹRÓDŁA www.google.pl/grafika-zdjęcia www.nawigator.nieruchomosci.pl/content/jak-oszczędzać-wodę www..puszka.pl/txt/maka.jsp www.przepisy.net/maka-rodzaje-typy-i-zastosowanie www.poradnikzdrowie.pl/.../jajka-zrodlo-pelnowartosciowego-bialka... www.polskieradio.plrg_htrg_ht89c70fe0‑399a‑45e8‑a7f4‑f75e3ff9ebcb.file www.tipy.pl/tag29813,zastosowanie-soli-kamiennej.html www.wprost.pl/ar/.../Sol-kamienna-morska-czy-kuchenna-ktora-wyb WWW.portalwiedzy.onet.pl/48255,,,,sol_kamienna,haslo.html WWW.aktywni.pl/aktualnosci/cukier-trzcinowy-zdrowszy-od-bialego/ www.diamant.pl/historia-cukru www.birplus.pl http://youtu.be/YImLWwLw62Y http://youtu.be/-2NDL7KJdm0 http://youtu.be/wC7a4le5GOM http://youtu.be/nltZer3NJB0