Produkty szczególnie bogate w potas:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Prawidłowe żywienie uczniów
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Potas i jego właściwości
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Cholesterol i zaburzenia gospodarki lipidowej Magdalena Kajcińska Dział Programów Zdrowotnych i Promocji Zdrowia Mazowieckie Centrum Zdrowia Publicznego.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
Zanieczyszczenia biologiczne
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
O czym trzeba pomyśleć u progu dorosłości?
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Racjonalne odżywianie
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie w sporcie.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
Zdrowy styl życia.
Wykonała Paulina Bielajewa
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Racjonalne Odżywianie
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie uczniów
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Poznajemy składniki żywności.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
ŻYWIENIE.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych
Dieta w cukrzycy ciążowej
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Produkty szczególnie bogate w potas: mleko sproszkowane zagęszczone; wyroby cukiernicze: kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki, makowiec; suche nasiona roślin strączkowych; mięso i jego przetwory; ryby; produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel; owoce: agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe; warzywa: ziemniaki, surowe buraki, pietruszka, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, botwinka (boćwina), chrzan, groszek zielony, bób, kalarepa, grzyby, keczup, koncentrat pomidorowy.

Ograniczenie spożycia fosforu do 0,8-1,0g/ dobę Produkty zawierające wysokiej wartości białko są zarazem bogate w fosfor. Jedynym wyjątkiem jest białko jaja kurzego, w którym stosunek białka [g] do fosforu [mg] wynosi 0,63 podczas gdy w piersi kurczaka jest on równy 0,09. W mleku ten stosunek jest jeszcze niższy i wynosi około 0,04. Również w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz suchych nasionach roślin strączkowych znajdują się znaczne ilości fosforu.

Produkty szczególnie bogate w fosfor: podroby: wątroba, móżdżek, nerki; pieczywo i produkty zbożowe: kasza gryczana prażona, jęczmienna, makarony, otręby pszenne, zarodki pszenne; sery dojrzewające podpuszczkowe: brie, cheddar, edamski, ementaler, gouda, myśliwski, trapi-stów, tylżycki, camembert; sery twarogowo–owcze – bryndza; suche nasiona roślin strączkowych: fasola biała, kolorowa, groch, soja; ryby – świeże, solone, wędzone, konserwy rybne; sery topione: edamski, ementaler; mleko pełne sproszkowane; indyk, kaczka, pasztety drobiowe wędliny – kabanos, szynka mielona; żółtka jaj; grzyby.

Produkty o dużej zawartości soli pieczywo – zawartość soli w pieczywie jest bardzo zróżnicowana: od 0,32 g/100 g do 1,78 g/100 g (bagietki francuskie). przekąski śniadaniowe –Produkty o stosunkowo dużej jej zawartości, 1,6– 3 g/100 g, to np. płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe i smakowe gotowe soki warzywne – tak, są bardzo zdrowe, ale możliwe, że sok będzie miał 0,8 g/100 g soli. Przykładowo szklanka soku pomidorowego ma ok. 0,66 g soli. ser –Ok. 1 g soli w 100 g zawierają sery typu fromage i serki ziarniste. Zawartość soli w serach podpuszczkowych dojrzewających, tzw. żółtych, i topionych jest znacznie większa i waha się od ok. 1,5 g/100 g do ponad 4,7 g/100 g produktu,

Produkty o dużej zawartości soli wędliny – zawartość soli jest podobnie duża jak w serach dojrzewających i waha się od ok. 1,2 g/100 g (pasta kanapkowa z kurczaka) do prawie 4 g/100 g (polędwica luksusowa). warzywa w puszkach –kubek kukurydzy z puszki zawiera 0,73 g sodu. 6 g/100 g sodu znajdziemy w oliwkach zielonych marynowanych. gotowe sosy – jedna filiżanka gotowego sosu pomidorowego zawiera prawie 1 g sodu. ryby wędzone – mają sporo soli, ponad 3 g/100 g produktu.

Produkty szczególnie bogate w sód: ryby wędzone, solone, konserwy, gotowe sałatki, marynaty; konserwy mięsne i pasztety; wędliny: kabanosy, kiełbasa krakowska, salami, mielonka, parówkowa, zwyczajna, szynka mielona; boczek wędzony; kiszka, kiełbasa pasztetowa, wątrobiana, salceson; sery podpuszczkowe dojrzewające: edamski, ementaler, gouda, myśliwski, rokpol pleśniowy, trapistów, tylżycki; sery topione, sery twarogowo-owcze (bryndza, oscypek); produkty piekarnicze – bagietka francuska, bułka tarta; produkty zbożowe – płatki kukurydziane; oliwki zielone marynowane; chipsy bekonowe, paprykowe, cebulowe i inne; sos keczup;