Christmas dishes in Poland

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Advertisements

Groch z kapustą i grzybami
Easter 2011 Easter 2011.
Najpopularniejszą dekoracją domu jest choinka. Dekoruje się ją światełkami bombkami oraz gwiazdą. Pięknym ustrojem ogrodu są oświetlone drzewka, oraz.
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Much, many, a lot of, some,any
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
„Duck – freak” „ Kaczka Dziwaczka”.
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
Poland. Food Bear brands Bracki Koźlak Królewski e Tatra Jasne Pełne Tatra Grzaniec Tatra Mocne EB Wojak Redd's Perła Specjal Harnaś Brok Ciechan Wyborne.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Christmas traditions in Poland.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
LET’S EAT! Przygotowała: Aleksandra Hoffmann i Marysia Grzeszyk.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Important holidays and festivals in Poland. The first of January New Year’s Day New Year’s Day the day of Mary the Holy Mother of God – for Catholics.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Wielka księga potraw z miodem
Świąteczne porady żywieniowe
Niedługo święta wielkanocne
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
CHRISTMAS IN POLAND.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Christmas Eve traditions in Poland by Paulina
Zwyczaje bożonarodzeniowe
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
PRZEPISÓW KULINARNYCH
opracowała Katarzyna Chojnacka KUCHNIA GÓRALSKA W tradycyjnej kuchni góralskiej króluje kapusta oraz ziemniaki, zwane grulami. Góralki z grul przyrządzały.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Christmas dishes in Poland Recipies prepared by Polish students

Gingerbread Christmas trees Ingredients (for making 2 Christmas trees) 1 small egg 160 grams of flour 50 grams of icing sugar 40 grams of lukewarm honey 1 teaspoon of soda a pinch of ground cinnamon a pinch of ground cloves Preparation of icing Blend egg white with icing sugar until it becomes thick. Preparation: Mix all the ingredients together and knead the dough. Leave the dough in the fridge for at least 2 hours. Roll out the dough into 2-3 mm thick layer and cut the stars - individual parts of the Christmas tree. Spread the baking sheet with fat or use the baking foil. Spread the gingerbread with egg yolk and bake at 150˚C until brown. After that decorate stars with icing and set them on the stand.

poppy seed-based dessert Ingredients 300 grams of ground poppy seeds; 250 grams of almonds; 250 grams of hazelnuts 250 grams of walnuts; 250 grams of raisins; 1 challah (or a few bread rolls); 6 large spoons of sugar; 1,5 liter of milk. Preparation Cut challah (or the rolls) into slices about 1 cm thick and place them on the bottom of a deep bowl. Then sprinkle it lightly with sugar and crushed almonds, nuts and raisins. Mix sugar with milk and boil it. After boiling add ground poppy seeds and boil it again. Then let it slightly cool. After that, pour this mass over the bread in the deep bowl and let it soak.Then place another layer of bread and pour the poppy mass again. Repeat this process until the bowl is full (the last layer has to be the poppy mass). Put the bowl with poppy seed-based dessert in the fridge for a few hours.You can also decorate the top of the dessert with the almonds, hazelnuts and walnuts.

Christmas cookies Ingredients half kilogram of flour a packet of butter three eggs two spoons of sour cream spoon of baking powder gingerbread spice glass of powdered sugar spoon of cinnamon Preparation Form the dough from these components . Put the dough in the fridge for an hour. Roll out the dough. Cut some patterns in the dough. Bake the cookies in 180ºC for about 20-25 minutes. Decorate cookies with decorative frosting or glaze.

Jellied carp Ingredients 2 pieces of carp 3 carrots 2 parsley roots ½ celery 1 lemon 2 eggs 1 package of gelatine 1 teaspoon of sugar salt, pepper – to taste Preparation Boil the fish broth from the carp’s heads, vegetables and seasonings. After an hour remove the heads and vegetables and put the sliced carp into the broth and boil it slowly for one hour. Take the carp out of the broth, add gelatine and sugar. Clarify the broth. Put the carp pieces on the plates (after removing fishbones). Decorate the plate with cut vegetables, hard boiled eggs and pieces of lemon. Pour the broth on the plates. Put the plates in a cold place. After solidifying the jelly is ready to eat.

dumplings with cabbage and mushrooms Ingredients for stuffing • 1 kilogram of cabbage • 15 grams of dried mushrooms • 3 onions • 200 grams of butter • salt • pepper Ingredients for dough • 1 kilogram of flour • 1 egg • 1-2 glasses of water Preparation Stuffing Put the mushrooms into water and leave them for a whole night. Then cook them from 5 to 10 minutes in the water which was used for soaking. After that drain them. Pour the mushroom stock into the pot, add sauerkraut and cook until it is soft. Drain the sauerkraut and cool it down. Chop 2 onions. Put 100 grams of the butter on the frying pan, add chopped onions and braise, not browning. Strained mushrooms, braised onions mince using the mincer. Add minced mushrooms, onions and rest of the butter to the sauerkraut and mix together. Season with salt and pepper. Dough Mix flour, egg and water and knead the dough. Roll it out and cut rings using glass. Put a teaspoon of stuffing on each ring and paste. Cook ready dumplings in salted water. Strain them and put on the plate. Serve buttered with browned onion.

Christmas mushroom soup Ingredients vegetable mixture 500grams of dry mushrooms 1 spoon of butter freshly ground black pepper a few sprigs of fresh flat-leaf parsley 2 spoons of lemon juice sea salt 2 litres of water Preparation Clean the mushrooms and boil them for 45 minutes. Dice vegetable mixture. Melt the butter on a frying pan and add vegetables. Add fried vegetables to the boiling mushrooms. Boil everything together for 30 minutes. Strain the stock. Add lemon juice, black pepper and sea salt. Serve with pasta.

Borscht with dumplings 1 cup of flour 1 egg 3 dag dried mushrooms (cooked) 2 two tablespoons of olive oil 1 onion Ingredients 4 kilos of beets 1 garlic head Crust of wholemeal bread 3 apples (sour) 1 onion Salt Pepper Allspice Marjoram 1 liter of vegetable broth Preparation Peel the beets and cut them into the slices and place them in a pot with garlic and bread. Pour prepared sourdough with 3 liters of hot and boiled water, and then keep it for 3 days at room temperature. Remember about deleting the forming crust. After three days, put the leaven in the refrigerator. Mix vegetable broth with leaven in the proportion of 1: 1. Then spice it, add apples and onions. Boil the broth for twenty minutes and then strain everything. Prepare the dough using flour, eggs and water. Mince mushrooms by mincer, chop the onion and heat on oil. Mix and spice all ingredients. Roll out the dough, cut squares, put the stuffing on the squares and paste. Boil dumplings in salted water and after that strain them. Serve dumplings with borscht.

Sauerkraut with mushrooms Ingredients 800 grams of sauerkraut 50 grams of dried mushrooms 1 onion 4 tablespoons of canola oil 1 tablespoon of flour sugar salt freshly ground pepper Preparation Rinse dried mushrooms with cold water. Put them into a small pot and pour a glass of cold water. Put mushrooms aside to soak for a whole night. Cook mushrooms in water which was used for soaking for about 20 minutes. Strain mushrooms but don’t pour out the broth. Mushrooms cut into small pieces. Squeeze sauerkraut (if it is too sour, rinse it with cold water). Chop it and put in the pot. Pour the mushrooms stock. Sauerkraut cook for about 10 minutes on bigger fire. Then cover the pot and cook the sauerkraut for about 45-60 minutes on small fire. If there isn’t enough liquid in the pot, add some water. Peel and chop the onion into small cubes. Fry it in hot oil. Heat two tablespoons of oil on the second pan, add the flour and fry. Stir it gently, until the flour is lightly browned. Fried flour, fried onions and mushrooms add to cooked sauerkraut, mix and boil it up again. Season with salt, pepper and a pinch of sugar.

Cabbage with Pea Ingredients 500 grams of sauerkraut 2 spoons of oil 200 grams of pea, onion allspice bay leaves savory salt pepper Preparation Wash pea and leave in tepid water for a night. Next day boil pea in the same water. Cut sauerkraut into small pieces and put it into the pot. Pour the water, add spices and boil for 30 minutes. Add onion fried on the oil and stew for 20 minutes. Strain the pea off and mix with blender. Mix pea and sauerkraut. Spice with savory.

Mushroom soup Ingredients dried mushroom (about 90 grams of boletus) one onion one carrot one parsley bay leaf a piece of celery allspiece salt and pepper noodle Preparation First rinse dried mushrooms in cold water and leave them in the water for a whole night. The next day put mushrooms into the pot. After that pour water from the soaking. Add at about 2 liters of water into the pot with mushrooms and boil. Add other vegetables to the boiling water and cook at about 30 minutes (until the vegetables are soft). In the meantime add bay leaf and a few grains of allspiece. Take mushrooms and vegetables out from the pot. Season the stock of mushrooms with salt and pepper. Then add cooked mushrooms. Serve with pasta.

Mushroom dumplings Ingredients for dough 400 grams of flour 1 egg 3/5 glass of cold water salt Ingredients for stuffing a handful of dried mushrooms 2 cloves of garlic 2 bay leaves 4 grains of allspice black pepper Ingredients for butter one onion two tablespoons of butter Preparation: Rinse the mushrooms, put them into a saucepan, pour 2 cups of cold water and leave for the night to soak. The next day add bay leaves and garlic to the mushrooms and cook until soft. It may take about 20 minutes.Mix flour, yolk, water and a pinch of salt. Knead the dough. Roll it out and cut rings using glass. Put a teaspoon of stuffing on each ring and paste. Cook dumplings in salted water with addition of oil. Strain the dumplings off. Serve buttered with browned onion.

Beetroot soup with raviolis Ingredients 1 kilogram of beets 2 carrots 2 parsleys half of celery salt pepper 1 slice of bread 5 cloves of garlic condiments raviolis Preparation Wash the beets, peel them and cut for slices. After that put the beets in the jar, add garlic and pour warm water. Next put 1 slice of bread there. Keep the mixture for a few days in dark warm place. Peel vegetables and put them into the pot. Pour 2 glasses of water and add some condiments that are needed for soup. Cook it for half an hour. After that take out the vegetables and add the early prepared beet sourdough. Finally cook it for a few minutes. Serve it with raviolis at the beginning of Christmas supper.

The Stars 300 grams of flour 1 yolk of egg 100 grams of sugar Ingredients 300 grams of flour 1 yolk of egg 100 grams of sugar 150 grams of butter 3 spoons of sour cream a pinch of salt a white icing 150 grams of chopped pistachios Tools: pastry board backing tray star-shaped mold Preparation Chop the flour with the butter. Add a pinch of salt, sour cream and a yolk. Crumble and form a dough. Next cool the cake and roll out on the thickness of 3 millimeters. After that cut out the stars from the dough. Grease the backing tray. Use some butter. Put the stars there. Bake stars 10 minutes in 190 ˚Celsius. Later decorate the stars with white icing and chopped pistachios.

Dumplings Ingredients for dough 2 glasses of wheat flour 2 eggs a spoon of oil 3/4 glass of warm water Ingredients for stuffing 300 grams of pork salt pepper marjoram parsley onion Preparation Pour 2 glasses of wheat flour on the pastry board. Add 2 eggs, a spoon of oil and 3/4 glass of warm water and knead the dough. Cool it in the fridge for about 1 hour. Stew meat with onion, cool it and cut. Season with spices. Roll out the dough and cut out the rings. Put stuffing on each ring and paste. Cook dumplings and fry them on the butter.

Mushroom and cabbage dumplings Ingredients 1 kilogram of sauerkraut 150 grams of dried mushrooms onion 1 packet of butter 1 kilogram of flour one egg 2 glasses of water Preparation Boil  mushrooms for 30 minutes Add sauerkraut to the mushrooms and boil untill softness. Chop onion and fry Strain sauerkraut and mushrooms and add fried onion Knead the dough for dumplings (mix flour with eggs and warm water) Roll out the dough and cut the rings Put mushrooms and sauerkraut   on the rings and paste Boil dumplings in salty water. Serve with butter, salt and pepper

Have a nice meal

Potrawy bożonarodzeniowe w Polsce Przepisy przygotowane przez polskich uczniów

Piernikowe choinki Składniki (piernik na 2 choinki): 1 mniejsze jajo 160g mąki 50g cukru pudru 40g letniego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków. Przygotowanie lukru: Białko jajka wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przepis: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i wstawić go na co najmniej 2 godziny do lodówki. Z ciasta rozwałkowanego na grubość 2-3 mm wykrawać poszczególne części choinki – gwiazdki. Blachę do pieczenia natłuścić lub użyć folii do pieczenia. Pierniczki posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 150˚C do zbrązowienia. Po upieczeniu polać lukrem i umieścić na stojaczku.

MAKÓWKI Składniki: - 300 gram zmielonego maku; - 250 gram migdałów; - 250 gram orzechów laskowych; - 250 gram orzechów włoskich; - 250 gram rodzynek; - 1 chałka pszenna (albo kilka bułek); - 6 dużych łyżek cukru; - 1,5 litra mleka. Przygotowanie: Pokrój chałkę (albo bułki) na kromki o grubości około 1cm i połóż na dnie głębokiej miski. Następnie posyp lekko cukrem oraz rozdrobnionymi migdałami, orzechami i rodzynkami. Zmieszaj cukier z mlekiem i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj zmielony mak i znowu zagotuj. Następnie odstaw masę żeby przestygła. Po tym zalej masą wcześniej wyłożone pieczywo na dnie głębokiej miski i poczekaj aż nasiąknie. Następnie połóż kolejną warstwę z pieczywa i ponownie zalej makową masą. Powtarzaj dopóki miska nie będzie pełna (ostatnią warstwą musi być makowa masa). Włóż miskę na kilka godzin do lodówki. Możesz udekorować wierzch makówek za pomocą migdałów, orzechów laskowych i włoskich.

Ciasteczka bożonarodzeniowe Składniki kilogram mąki paczka masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika szklanka cukru pudru łyżka cynamonu Przygotowanie Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki i pozostaw na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka. Piecz ciastka w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Udekoruj ciastka lukrem lub polewą.

Karp w galarecie Składniki Karp – 2 szt. Marchewka - 3 szt. Pietruszka korzeń - 2 szt. Seler - ½ szt. Cytryna - 1 szt. Jajka - 2 szt. Żelatyna - 1 paczka Cukier - 1 łyżeczka, Sól, pieprz do smaku Przygotowanie Gotujemy rybny wywar z głów karpia, jarzyn i przypraw. Po godzinie gotowania wyjmujemy głowy i jarzyny a do wywaru wkładamy karpia podzielonego na dzwonka i gotujemy na małym ogniu przez następną godzinę. Wyjmujemy karpia a do wywaru dodajemy cukier i żelatynę. Wywar klarujemy. Na półmiskach układamy kawałki karpia po wcześniejszym oczyszczeniu ich z ości. Półmisek dekorujemy pokrojonymi w fantazyjne wzory ugotowanymi warzywami, jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami cytryny. Całość zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po zastygnięciu jest gotowe do spożycia.

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz: 1 kg kapusty 15 dag suszonych grzybów 3 cebule 200 gram masła sól pieprz Ciasto: 1 kg mąki 1jajko 1-2 szklanki wody Przygotowanie Farsz Grzyby namaczamy na noc. Następnie gotujemy je około 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy. Kapustę podlewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, Odcedzamy i studzimy. 2 posiekane cebule dusimy ze 100 gramami masła, nie rumienimy. Odciśnięte grzyby, przesmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto Mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody. Rozwałkowujemy je, szklaneczką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Formujemy i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy pierogi i układamy je na talerzu. Podajemy gorące, okraszone cebulką.

Świąteczna zupa grzybowa Składniki włoszczyzna 500 g suszonych grzybów łyżka masła czarny pieprz niemielony kilka listków świeżej pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól morska 2 litry wody Przygotowanie Umyj grzyby i gotuj przez 45 minut. Pokrój w kostkę włoszczyznę. Rozpuść masło na patelni i dodaj warzywa. Dodaj smażone warzywa do gotujących się grzybów. Gotuj wszystko razem przez 30 minut. Odcedź wywar. Dodaj sok z cytryny, czarny pieprz i sól morską. Podawaj z łazankami

Barszcz z uszkami Uszka: Składniki: 1 szklanka mąki 4 kilo buraków 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebula Składniki: 4 kilo buraków 1 główka czosnku Skórka chleba razowego 3 jabłka (kwaśne) 1 cebula Sól Pieprz Ziele angielskie Majeranek 1 litr wywaru jarzynowego Przygotowanie: Obierz buraki, pokrój je w plasterki i włóż je do garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej przygotowany zakwas trzema litrami ciepłej, przegotowanej wody i odstaw go na 3 dni w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o usuwaniu tworzącego się osadu. Po 3 dniach, włóż zakwas do lodówki. Wymieszaj wywar jarzynowy z zakwasem w proporcjach 1:1. Przypraw go, a następnie dodaj jabłka i cebulę. Gotuj wywar przez 20 minut, a następnie go przecedź. Przygotuj ciasto z mąki, jajek i wody. Przepuść grzyby przez maszynkę, a cebulę posiekaj na i podgrzej na oliwie. Wymieszaj i przypraw wszystkie składniki. Rozwałkuj cisto, wytnij z nich kwadraciki i na każdym z nich połóż farsz. Złóż kwadraty w trójkąty i sklej ich rogi. Tak powstają uszka. Gotuj je w oslonej wodzie. Podawaj w barszczu.

Kapusta z grzybami Składniki: 800 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki cukier sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Suszone grzyby opłukaj pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, delikatnie mieszając, aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę, podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Kapusta z grochem Składniki 50 dag kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 20 dag grochu cebula ziele angielskie liście laurowe cząber sól pieprz Przygotowanie Groch umyć i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę drobno pokroić, zalać wodą, włożyć przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez 30 minut. Dodać olej z przesmażoną na nim cebulą, przykryć i dusić pod przykryciem około 20 minut. Groch przecedzić przez sito i zmiksować na puree, wymieszać z kapustą i doprawić cząbrem.

Zupa grzybowa Składniki suszone grzyby (prawdziwki około 90 g) jedna cebula jedna marchewka jedna pietruszka liść laurowy kawałek selera ziele angielskie sól i pieprz makaron Przygotowanie Najpierw wypłucz suszone grzyby w zimnej wodzie a następnie pozostaw je na całą noc. Następnego dnia przełóż grzyby do garnka i zlej wodą z moczenia. Do garnka z grzybami dolej około dwa litry wody i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa i gotuj około 30 minut. W międzyczasie dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Grzyby i warzywa wyjmij z garnka. Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ugotowane grzyby. Wigilijną zupę grzybową podawaj z makaronem.

Pierogi z grzybami Składniki na ciasto 400 gram mąki 1 jajko 3/5 szklanki zimnej wody sól Składniki na nadzienie garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Składniki na okrasę 1 cebula 2 łyżki masła Przygotowanie Opłukaj grzyby, włóż je do rondla, wlej 2 szklanki zimnej wody i zostaw na noc by namokły. Następnego dnia dodaj do grzybów liście laurowe i czosnek. Gotuj aż grzyby zmiękną. Może to zająć około 20 minut. Wymieszaj mąkę, żółtko, wodę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka za pomocą szklanki.Na każdym kółku połóż łyżeczkę farszu i sklej. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedź pierogi. Podawaj okraszone zrumienioną cebulką.

Barszcz czerwony z ravioli Składniki 1 kilogram buraków 2 marchewki 2 pietruszki połowa selera sól pieprz 1 kromka chleba 5 ząbków czosnku przyprawy ravioli Przygotowanie Umyj buraki, obierz je i pokrój na plasterki. Potem włóż buraki do słoika, dodaj czosnek i wlej ciepłą wodę. Następnie włóż do słoika kromkę chleba. Przechowuj miksturę w ciemnym, ciepłym miejscu przez kilka dni. Obierz warzywa i włóż je do garnka. Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy. Gotuj przez pół godziny. Potem wyjmij warzywa, dodaj wcześniej przygotowany buraczany zakwas. Gotuj przez kilka minut. Podawaj na z pierożkami ravioli.

gwiazdki •300 gram mąki •1 żółtko z jajka •100 gram cukru Składniki •300 gram mąki •1 żółtko z jajka •100 gram cukru •150 gram masła •3 łyżki śmietany •szczypta soli •biała polewa •150 gram siekanych orzechów pistacjowych Przygotowanie Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozkruszyć palcami i zagnieść. Ciasto schłodzić, rozwałkować na 3 mm, wyciąć gwiazdki. Wysmarować blachę masłem. Położyć na niej gwiazdki. Piec 10 min w temperaturze 190˚Celsjusza. Gwiazdki ozdobić polewą i orzeszkami.

pierogi Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 300 gram mięsa wieprzowego sól majeranek pieprz pietruszka cebula Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce przez około 1godzine Mięso udusić z cebulą następnie wystudzić i pokroić. Doprawić do smaku przyprawami. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz. Złożyć na pół i skleić pierożki. Ugotować pierogi następnie podsmażyć na patelni na maśle.

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kiszonej kapusty      150 g suchych grzybów      cebula      1 masło      1 kg mąki      1 jajko      2 szklanki wody Przygotowanie Grzyby gotować przez 30 minut. Dodać kapustę kiszoną do grzybów i gotować do miękkości. Cebulę posiekać i podsmażyć. Odcedzić kapustę z grzybami, dodać podsmażoną cebulkę. Zagnieść ciasto na pierogi (wymieszać mąkę z jajkiem i ciepłą wodą). Rozwałkować ciasto i wyciąć krążki. Umieścić kapustę z grzybami na każdym krążku i skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać  z masłem, solą i pieprzem.

Smacznego