Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH TECHNIK HOTELARSTWA TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ KELNER TECHNIK PRZEMYSŁU MODY (dawniej technik technologii odzieży) Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 6 KUCHARZ CUKIERNIK O nas Kontakt i lokalizacja Galeria
TECHNIKUM TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Absolwent potrafi oceniać jakość żywności oraz zna sposoby jej przechowywania, sporządzać i zajmować się ekspedycją potraw i napojów, planować i oceniać żywienie, stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę np. dobierać urządzenia i sprzęt do wykonywania usług gastronomicznych, kalkulować koszty usług gastronomicznych, prowadzić sprzedaż usług gastronomicznych, posługiwać się językiem obcym (angielskim i niemieckim) ukierunkowanym zawodowo oraz korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej, przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych. Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów i T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
TECHNIKUM TECHNIK HOTELARSTWA Absolwent potrafi stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich, zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej oraz różne formy obsługi konsumenta przyrządzać podstawowe potrawy i napoje, obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy, organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej, oceniać jakość świadczonych usług, prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy oraz sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe, współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej, postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w zakładach hotelarskich ośrodkach wypoczynkowych zakładach uzdrowiskowych pensjonatach zajazdach kwaterach prywatnych bazach ruchomych (promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej) organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji i T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
TECHNIKUM TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ Absolwent potrafi obsługiwać klienta i udzielać informacji turystycznej, przygotowywać oferty turystyczne, opracowywać programy imprez turystycznych, organizować imprezy turystyczne, kalkulować koszty zamawianych świadczeń, zamawiać i rozliczać usługi turystyczne, komunikować się w co najmniej 2 językach obcych.
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w biurach i agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej organach administracji samorządowej zajmujących się organizacją i promocją turystyki, domach wczasowych może prowadzić własne biuro podroży Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych oraz T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik obsługi turystycznej jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
TECHNIKUM KELNER Absolwent potrafi przygotowywać sale konsumenckie do obsługi gastronomicznej, planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych, przyjmować i rejestrować zamówienia konsumenckie oraz obsługiwać konsumentów w placówkach prowadzących działalność gastronomiczną, doradzać konsumentom w wyborze potraw i napojów, komunikować się z konsumentami oraz współpracownikami, dokonywać jakościowej oceny potraw i napojów, dokonywać rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych, rozliczać się z pobranych potraw i napojów oraz z utargu, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną np. restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, bary, na statkach i promach pasażerskich, może organizować i obsługiwać imprezy okolicznościowe i cateringowe, może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą, może pracować jako kelner, barman, barista. Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.9 Wykonywanie usług kelnerskich oraz T.10. Organizacja usług gastronomicznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik kelner jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
TECHNIKUM TECHNIK RZEMYSŁU MODY (dawniej technik technologii odzieży) Absolwent potrafi opracowywać dokumentację wzorcowej odzieży, nadzorować wykonywanie wzorca odzieży, organizować, nadzorować i kontrolować pracę zespołów wytwarzających wyroby odzieżowe, badać oraz kontrolować jakość materiałów odzieżowych i wyrobów gotowych, nadzorować eksploatację maszyn szwalniczych i urządzeń odzieżowych, organizować proces wytwarzania odzieży miarowej w zakładzie usługowym.
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w zakładach przemysłu odzieżowego laboratoriach odzieżowych wzorcowniach działach przygotowania produkcji krojowniach i szwalniach działach kontroli jakości zakładach usługowych, w szczególności w krawiectwie miarowym lub prowadzić własny zakład wytwórczy lub usługowy Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji A.71. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych i A.74. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik przemysłu mody jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA KUCHARZ Absolwent potrafi dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw, przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne, dobierać surowce do produkcji potraw i napojów, sporządzać półprodukty, potrawy i napoje, zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki, przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności, stosować zasady racjonalnego żywienia, sporządzać kalkulację cenową oraz opracowywać ofertę kulinarną, wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów, dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej np. hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie i obiektach żywienia zbiorowego np. stołówki, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności. Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w kucharz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA CUKIERNIK Absolwent potrafi dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych, sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość, rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną, prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, projektować i wykonywać dekoracje wyrobów cukierniczych i ciastkarskich obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej, przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze, prowadzić dokumentację produkcji i rozliczać zużycie surowców, kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Absolwent może podejmować pracę w ciastkarniach, cukierniach, zakładach przemysłu cukierniczego zakładach gastronomicznych oraz innych zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze. może także podejmować działalność gospodarczą na własny rachunek. Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
O NAS SZKOŁA Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, co roku opuszcza ponad trzystu absolwentów, dostarczając gastronomii i hotelarstwu wysoko wykwalifikowanych pracowników. Każdy z nich z dumą podkreśla, ze ukończył szkołę, w której poprzeczka wymagań w nauce i zachowaniu jest wysoko umieszczona. Nasi wychowankowie z szacunkiem wspominają znaną w środowisku szkołę zwaną popularnie "gastronomikiem" bądź "garami". Wykwalifikowana kadra nauczycieli pracuje nad tym, aby absolwent naszej szkoły był otwarty, uczciwy, odpowiedzialny, przygotowany do świadomej aktywności w dorosłym życiu. Zespół Szkół Gospodarczych zlokalizowany jest w centrum Rzeszowa, w okolicy Hali Targowej i Szpitala Wojewódzkiego nr 1. Można do nas dojechać autobusami 5, 6, 10, 12, 13, 37.
O NAS BAZA SZKOŁY - biblioteka z czytelnią wyposażona w 12 stanowisk komputerowych - pracownie: matematyczne, fizyczna, chemiczna, geograficzna, hotelarska, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta - dwie sale gimnastyczne - siłownia - cztery pracownie informatyczne i techniki pracy biurowej - internat Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się na warsztatach szkolnych, w stołówce internatu, hotelach, restauracjach o wysokim standardzie świadczonych usług. W okresie wakacji istnieje możliwość odbycia praktyki zawodowej w ośrodkach wypoczynkowych.
O NAS KOŁA ZAINTERESOWAŃ - Teatr Megakreacji - Koło Poszukiwaczy Informacji - KSM - Caritas - Koło Odrodzenie - Klub Unii Europejskiej - Szkolne Biuro Karier - Szkolne Koło Żywieniowe - Szkolna Akademia Smaku - Szkoła Modelek - Koło fotograficzno - turystyczne W ramach programu PO WER oraz Erasmus+ nasza Szkoła współpracuje ze szkołami w Niemczech, Hiszpanii, Włoszech, Francji, Słowacji i Ukrainie organizując wymianę młodzieży oraz konferencje i szkolenia.
O NAS TROCHĘ HISTORII 1919 - w Rzeszowie rozpoczyna działalność Szkoła Przemysłowa Żeńska 1921 - przejęcie szkoły przez władze miejskie i Towarzystwo Szkoły Ludowej 1935 - przekształcenie szkoły w 3 - letnie Żeńskie Gimnazjum Krawieckie 1939 - zawieszenie działalności szkoły przez okupanta 1941 - zorganizowanie Żeńskiej Szkoły dla Krawczyń 1945 - reaktywowanie Gimnazjum Krawieckiego 1950 - utworzenie 2 - letniej Koedukacyjnej Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej 1952 - utworzenie 4 - letniego Technikum Gastronomicznego 1964 - utworzenie Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 1965 - rozpoczęcie nauki w nowym budynku przy ul. Spytka Ligęzy 12 1976 - utworzenie wydziału zaocznego 1977 - zmiana nazwy na Zespół Szkół Gospodarczych 1980 - poszerzenie bazy lokalowej 1991 - powołanie Technikum Hotelarskiego 1994 - nadanie szkole imienia Mikołaja Spytka Ligęzy 1995 - powołanie nowego typu szkoły - Liceum Technicznego 1998 - nawiązanie współpracy międzynarodowej z Francja, Niemcami, Słowacja i Włochami 1999 - uroczyste obchody 80 - lecia szkoły 2001 - powstanie nowych kierunków kształcenia na podbudowie gimnazjum 2002 - nawiązanie współpracy z Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, rozpoczęcie staży młodzieży w Grecji 2004 - otwarcie nowej sali gimnastycznej 2006 - w naszej szkole odbył się pierwszy Europejski Konkurs Kulinarny 2006 - nawiązanie współpracy międzynarodowej z Ukrainą 2008 - powołanie nowego kierunku kształcenie: technik obsługi turystycznej 2008 - 2010 - budowa nowego budynku szkolnego 2010 - oddanie do użytku nowego budynku szkolnego 2012 - powołanie nowego kierunku kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych (połączenie kierunków: kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego) 2013 - przywrócenie kierunku technik technologii odzieży (technik przemysłu mody) 2016 - utworzenie nowego kierunku: technik włókienniczych wyrobów dekoracyjnych
tel. 17 748 35 00 sekretariat@zsgrzeszow.pl zsgrzeszow.pl KONTAKT I LOKALIZACJA Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy ul. M. Spytka Ligęzy 12 35-055 Rzeszów tel. 17 748 35 00 sekretariat@zsgrzeszow.pl zsgrzeszow.pl PUNKT NABÓRU ELEKTRONICZNEGO portal.resman.pl W menu: Kanał Kandydata
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
GALERIA
ZAPRASZAMY