Pałac Wiechlice
Pałac pochodzi z końca XVIII wieku Pałac pochodzi z końca XVIII wieku. reprezentuje typ charakterystyczny dla architektury rezydencjalnej tego czasu na Śląsku. Zrujnowany obiekt zakupiony został przez p. Zbigniewa Czmudę w 2007 roku. Całkowicie odrestaurowany został w latach 2009-2011. Obiekt oddany został do użytki w roku 2011.
Pałac Wiechlice-kompleks Czterogwiazdkowy hotel Sala balowo-konferencyjna Spa &Wellness Basen kryty Strzelnica golfowa i tor łuczniczy Boisko do siatkówki Wielohektarowy park z winnicą
**** Hotel
Restauracja hotelowa
SPA & Wellness
Pałacowy park z winnicą
Sala balowo-konferencyjna
Nagrody i wyróżnienia Pałac Wiechlice został odznaczony godłami Travelers Choice 2016. 2015, 2014 nadawanymi przez największy na świecie serwis turystyczny - TripAdvisor. Godło jest nadawane hotelom, które w ogólnych opiniach podróżujących otrzymały najwyższe oceny jakościowe. Pałac Wiechlice wygrał plebiscyt w Kategorii Zamki i Pałace i został Hotelem Roku 2014. W 2012 r. uhonorowany został Lubuską Perłą Turystyczną jako najbardziej atrakcyjny, nowatorski i przyjazny dla turystów produkt turystyczny. Pałac otrzymał certyfikat i godło Złoty Standard w obsłudze klienta Wyróżnienie „Top Quality Hotel”
Stanowiska pracy - KELNERZY - KUCHARZE - POMOCE KUCHENNE - POKOJOWE - RECEPCJONIŚCI – HOTELU I SPA - KELNERZY - KUCHARZE - POMOCE KUCHENNE - POKOJOWE - PRACOWNICY PRALNI - PRACOWNICY TECHNICZNI - OGRODNICY - MASAŻYŚCI - KOSMETYCZKI - PRACOWNICY BIUROWI
Pałac Wiechlice-kuchnia Kuchnia – 6 pomieszczeń - obierak, - chłodnia, - magazyn suchy, - kuchnia główna, - kuchnia cateringowa, - pomieszczenie kuchenne Zatrudnionych pracowników – 8 (szef kuchni, kucharz, pomoc kuchenna) Praca zmianowa w ruchu ciągłym - 8 godzin na dobę
Stanowisko pracy : kucharz Praca zmianowa/ 8 godzinna W celu podnoszenia kwalifikacji pracownicy wysyłani są na szkolenia zapoznające ich z nowymi technikami gotowania. Właściciel zabiera pracowników kuchni do różnych restauracji, aby mogli poznać nowe – inne smaki, podejrzeć pracę innych kucharzy i porównać do swojej.
Warunki pracy W chwili obecnej pałac zatrudnia ……pracowników. Wszyscy pracownicy zatrudnieni są na umowę o pracę. Obowiązuje dwuzmianowy system pracy. Firma spełnia wymogi bezpieczeństwa i higieny pracy. W ramach podniesienia kwalifikacji zawodowych pracownicy uczestniczą w specjalistycznych kursach i szkoleniach.
MŁODOCIANI PRACOWNICY I STAŻYŚCI W PAŁACU Możliwość odbywania staży i praktycznej nauki zawodu podczas nauki w szkole zawodowej bądź technikum. Po zakończeniu nauki wyróżniający się stażyści/ młodociani pracownicy mają szansę stałego zatrudnienia w zakładzie. Pracownicy mają możliwość ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych poprzez udział w kursach i szkoleniach, a także kontynuowania nauki w systemie zaocznym – indywidualne uzgodnienia z kierownictwem.
ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH W SZPROTAWIE www.zsz54.pl
SYSTEM EDUKACYJNY TECHNIKUM (4 lata) 4-6 tygodni praktyki zawodowej 2 – 3 kwalifikacje SZKOŁA BRANŻOWA 1 STOPNIA (3 lata) zajęcia praktyczne przez cały cykl kształcenia 1 kwalifikacja matura studia LO dla dorosłych (możliwość od 2 klasy) praca kursy dające kwalifikacje zawodowe LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
SZKOŁA ZAWODOWA młodociani pracownicy Uczniowie zgodnie ze swoimi zainteresowaniami wybierają zawód i samodzielnie poszukują praktyki u wybranego pracodawcy. Szkoła kształci m.in. w zawodach: - wędliniarz sprzedawca piekarz cukiernik
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - catering z prawem jazdy
SZKOŁA Realizacja przedmiotów ogólnokształcących Praca wychowawcza Przy większej grupie zawodowej realizacja przedmiotów zawodowych Przy mniejszej liczbie uczniów skierowanie na kursy Zgłoszenie uczniów do egzaminu zawodowego
ZAKŁAD PRACY Realizacja praktycznej nauki zawodu Podpisanie umowy Dbałość o przestrzeganie przepisów BHP oraz Kodeksu Pracy Wystawianie świadectw pracy oraz innej dokumentacji pracowniczej
CO DALEJ? możliwość zdobycia dalszych kwalifikacji LO dla dorosłych (tytuł technika, matura) awans w pracy
ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW ZAWODOWYCH – rok 2015 ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW ZAWODOWYCH – rok 2015 Zdawalność egzaminów zawodowych w Zespole Szkół Zawodowych w roku 2015 76% W obrębie technikum 80% W obrębie zasadniczej szkoły zawodowej 60% Zawody o najlepszej zdawalności w roku 2015 w ZSZ to: technik żywienia i gospodarstwa domowego- 88%, technik ekonomista –81%, technik mechanik –92%. Dane opracowane na podstawie Raportu Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu rok 2015
ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW ZAWODOWYCH – rok 2016 ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW ZAWODOWYCH – rok 2016 Zdawalność egzaminów zawodowych w Zespole Szkół Zawodowych w roku 2016 74% W obrębie technikum 75% W obrębie zasadniczej szkoły zawodowej 71% Zawody o najlepszej zdawalności w roku 2016 w ZSZ to: technik żywienia i gospodarstwa domowego- 91%, technik mechanik –87%, technik informatyk –80%, sprzedawca – 100%, kucharz – 85% Dane opracowane na podstawie Raportu Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu rok 2016
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO Zdawalność w 2015 roku 75% Zdawalność w 2016 roku 71%
Celem głównym projektu jest poprawa jakości kształcenia zawodowego w Powiecie Żagańskim poprzez podniesienie poziomu wiedzy i kompetencji uczniów i nauczycieli szkół zawodowych. Projektem zostaną objęte cztery szkoły na terenie powiatu, m.in. ZSZ w Szprotawie. W ramach projektu : bezpłatne specjalistyczne kursy i szkolenia. obozy naukowe, staże u przedsiębiorców, dla nauczycieli -studia podyplomowe, szkolenia oraz praktyki u przedsiębiorców, sieć profesjonalnego lokalnego doradztwa zawodowego, prowadzona przez Poradnię Psychologiczno – Pedagogiczną w Żaganiu. Projekt realizowany będzie do czerwca 2020r.
Dziękuję za uwagę