ZDROWA ŻYWNOŚĆ.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
3-maj formę zdrowy tryb życia Wykonał: Artur Dojutrek.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

CO TO JEST SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE? Szkoła Promująca Zdrowie jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej pracownicy i uczniowie: podejmują starania, aby poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, uczą się jak zdrowiej żyć i jak tworzyć zdrowe środowisko, zachęcają ludzi, zwłaszcza rodziców do podjęcia podobnych starań.

GŁÓWNE CECHY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE 1. Edukacja zdrowotna jako ważny element programu nauczania szkoły 2. Etos zdrowia w szkole 3. Współdziałanie z rodzicami i społecznością lokalną

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Żywność ekologiczna – określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów

RODZAJE ŻYWNOŚCI Żywność dietetyczna Żywność modyfikowana genetycznie Żywność funkcjonalna Żywność wygodna Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności

PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA

PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU Zdrowe odżywianie to przede wszystkim odżywianie świadome. Powinniśmy kontrolować, co i w jakich ilościach jemy. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niezbędne jest dostarczenie różnorodnych składników odżywczych: węglowodanów (cukrów) białek tłuszczów witamin składników mineralnych wody

PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe czyli pieczywo, makaron, ryż, kasza, płatki powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Dostarczają nam niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy, węglowodany, potas, fosfor, witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, miedz, magnez, cynk. Codziennie spożywaj 6-11 porcji produktów zbożowych. Jedna porcja to : 1 kromka chleba, 30 g mąki, 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu, 1 kajzerka, 1/3 szklanki mousli, 4 kromki chrupkiego pieczywa, 2/3 szklanki gotowanego makaronu

WARZYWA I OWOCE Warzywa i owoce odgrywają bardzo istotną rolę w prawidłowo skomponowanej diecie. Stanowią one grupę produktów, która powinna być spożywana w każdym posiłku. Owoce i warzywa dostarczają głównie antyoksydantów, związków mineralnych i witamin oraz błonnika. Według zaleceń należy spożywać: 5-7 porcji warzyw 3 porcje owoców. Jedna porcja to: 1 duży owoc: banan, jabłko 3 małe owoce: śliwka, morele 8 szt. truskawek 1 duży pomidor 3 różyczki brokułów 1 duża papryka

PRODUKTY MLECZNE W prawidłowo skomponowanej diecie nie może zabraknąć produktów mlecznych, gdyż są one dla nas doskonałym źródłem wapnia, łatwo przyswajalnego białka, a także witamin (A, B2, B12,D) i soli mineralnych ( fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu). Codziennie spożywaj 2- 3 porcje produktów mlecznych. Jedna porcja to : 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu 1 szklanka kefiru 2 plasterki sera żółtego

PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE Do produktów wysokobiałkowych zaliczamy mięso, ryby, nasiona strączkowe, jaja. Mięso jest podstawowym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza. W jego skład wchodzą również znaczne ilości tłuszczów nasyconych o charakterze miażdżycorodnym. Dlatego należy wybierać chude gatunki mięs. Jaja dostarczają głównie białka o najwyższej wartości biologicznej. Są dobrym źródłem witamin z grupy B,A,D,E, żelaza, fosforu i siarki. Jaja zawierają duże ilości cholesterolu, dlatego należy je spożywać z umiarem. Dziennie spożywaj 1- 2 porcji produktów białkowych. Jedna porcja to: 100 g dowolnego, mięsa (najlepiej chudego) 100 g ryby 2 jajka 2 plastry wędliny 2/3 szklanki gotowanej fasoli lub grochu

TŁUSZCZE pochodzeniem ale także składem chemicznym. Tłuszcze roślinne i zwierzęce różnią się między sobą nie tylko pochodzeniem ale także składem chemicznym. Tłuszcze roślinne są cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które muszą być codziennie dostarczane z pożywieniem. NNKT przeciwdziałają miażdżycy impulsów oraz są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka. Tłuszcze zwierzęce zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla ludzkiego organizmu. Powodują one wzrost stężenia cholesterolu we krwi, przyspieszają rozwój miażdżycy. Dziennie spożywaj jedną porcję tłuszczów, wybieraj tłuszcze roślinne. Jedna porcja to: 1 łyżka oleju 1 łyżka margaryny 2 łyżki margaryny

SŁODYCZE Objadanie się słodyczami wiąże się z wieloma niebezpieczeństwami dla organizmu. Nadmiar słodyczy powoduje przede wszystkim: trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ze względu na wysoką zawartość cukru a często i tłuszczu. Słodycze dostarczają dużej ilości energii. Słodycze jedz sporadycznie, staraj się zastępować je owocami !!!

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazały, że Polacy należą do najmniej aktywnych fizycznie społeczeństw europejskich. Zaledwie, co dziesiąta dorosła osoba wykonuje systematycznie ćwiczenia fizyczne, zaś ok. 60 70% kobiet i mężczyzn prowadzi siedzący tryb życia, szkodliwy dla zdrowia. Podczas wysiłku fizycznego w organizmie dokonuje się szereg zmian, zwiększa się: zapotrzebowanie na energię, wydzielanie produktów przemiany materii (metabolitów), zapotrzebowanie mięśni na tlen. KAŻDEGO DNIA CO NAJMNIEJ PRZEZ 30 MINUT BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO

CO POWINNYŚMY CZYNIĆ, ABY PROWADZIĆ ZDROWY STYL ŻYCIA? Człowiek, aby mógł cieszyć się zdrowiem, powinien dążyć do harmonii z otaczającym go środowiskiem. Pokarm, który buduje nasz ciało, stanowi istotny element środowiska. Zatem nasze zdrowie będzie w dużej mierze zależeć od jakości biologicznej pokarmu jakim odżywia się nasz organizm. Przyswojenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych jakie zawiera naturalna, dobrze zbilansowana żywność gwarantuje zdrowie i odporność na wszelkie zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, a co za tym idzie licznym chorobom. Pokarm, który przemysłowo oczyszczono, lub "wzbogacono" chemią, jest niepełnowartościowy. Organizm, który wchłania taki pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne.