Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

SI CEPiK Przekazywanie danych o badaniach do
MunSol System zarządzania informacją i sprawami INFORMACJE PODSTAWOWE
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Małgorzata Mądra-Janeda
Badanie satysfakcji pacjentów
ZBYSZKO PRZYBYLSKI SZPITAL POWIATOWY WE WRZEŚNI SPÓŁKA Z O.O.
Zmiana ustawy Prawo geodezyjne i kartograficzne a mapa zasadnicza - Miasto Gliwice Ustroń października 2010.
[ ] © ITSS 2011 w w w. m t i n. e s / i t s s / i n d e x.h t m l HISZPAŃSKI SYSTEM INSPEKCJI PRACY I ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO Madryt, listopad 2011.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
TECHNIKI, DOWODY, PRZEBIEG BADANIA ROCZNEGO SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO
Inspekcja Ochrony Środowiska
WYPOCZYNEK DZIECI i MŁODZIEŻY
Pomoc Państwa i Fundusze Strukturalne w Polsce DG Polityki Regionalnej.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Outsourcing Dlaczego niektórym się opłaca? 23 maja 2013 r. Zamość
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Kontrole planowe w roku szkolnym Tematyka i liczba kontroli Realizacja prawa dziecka pięcioletniego do rocznego przygotowania przedszkolnego.
Ramowe założenia realizacji programu pt.
KALENDARZ LEKARZA PRAKTYKA NA NAJBILŻSZE MIESIĄCE
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Aktualne uregulowania prawne w aspekcie nadzoru nad kąpieliskami
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Szkolenie aktywu związkowego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Opracowała Anna Bełoniak
ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO W MIEJSCU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Warunki, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasady jego organizowania i nadzorowania. Powiatowa Stacja.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Reforma sieci EURES- nowe możliwości dla agencji zatrudnienia Aneta Majbańska Doradca.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
DRUKI INFORMACYJNE W PROCESIE HARMONIZACJI Mgr farm., mgr inż. Marta Koziarska Wydział Druków Informacyjnych WARSZAWA 26 kwietnia 2006 r.
Projekt Wojewody Opolskiego Upowszechnienie e-usług świadczonych przez administrację publiczną w województwie opolskim.
Analiza badania zadowolenia Pacjenta w Specjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Ciechanowie.
Definicja Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia – system zdrowotny to wszystkie organizacje, zakłady i instytucje, których zadaniem są działania.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Niemiecki model edukacji zawodowej
Prezentacja raportu opracowanego przez
Infrastruktura podmiotów leczniczych w województwie lubuskim
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Sfery ingerencji administracji
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Prawo pracy.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
,, Politechnika Śląska Wydział Organizacji i Zarządzania Instytut Inżynierii Produkcji Praca Magisterska : „Identyfikacja potrzeb pacjentów z niepełnosprawnością.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
1 Prof.zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Deregulacja i liberalizacja transportu w Polsce.
Analiza badania zadowolenia Pacjenta w Specjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Ciechanowie w II półroczu 2015 roku.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Zbiór przepisów dotyczących Karty Rowerowej
STAN WDRAŻANIA ZIT Gorzów Wlkp.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Budownictwo kościelne i sakralne, cmentarze wyznaniowe
Rozliczanie i kontrola operacji w ramach PO RYBY
Analiza badania zadowolenia Pacjenta w Specjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Ciechanowie w I półroczu 2016 roku.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
ZESPÓŁ SZKÓŁ im. WALERGO GOETLA W SUCHEJ BESKIDZKIEJ
Zapis prezentacji:

Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp. Gorzów Wlkp. dnia

Zakłady żywnościowo-żywieniowe zobowiązane są do przestrzegania wymagań określonych w przepisach prawa

Każdy zakład żywnościowo-żywieniowy musi uzyskać rejestrację, zatwierdzenie właściwego PPIS

Przedsiębiorstwo sektora spożywczego zobowiązane jest powiadamiać o każdej istotnej zmianie w działalności właściwy organ (PPIS).

Przedsiębiorstwo sektora spożywczego musi wdrożyć systemy gwarantujące bezpieczeństwo wprowadzanej do obrotu żywności (posiłki dla pacjentów)

W przypadku świadczonych usług cateringowych w ramach kontroli wewnętrznej pracownik (szpitala, DPS-u itp.) powinien - sprawdzić środek transportu, którym zostały dostarczone posiłki (zatwierdzenie czy spełnia warunki higieniczno- sanitarne) - dokonać oceny opakowań transportowych (czyste, szczelne, nieskorodowane) - dokonać oceny przywiezionych posiłków (zgodność z deklarowanym jadłospisem, temperatura, ocena wizualna, wielkość porcji) - (uwagi należy odnotować w karcie przyjęcia posiłków - w przypadku niezgodności podjąć działania naprawcze) - dokonać inspekcji w firmie cateringowej

Uwagi do umów: wartość sprzedanej usługi (wsad do kotła) dzienna racja pokarmowa badania analityczne, teoretyczne posiłków

Dziękuję za uwagę