Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej
Kwas siarkowy (VI) H 2 SO 4 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenowych kwasów siarki, jeden z najmocniejszych kwasów. Bywa zwany krwią przemysłu chemicznego, ze względu na to, że używa się go w wielu kluczowych syntezach. Sole i estry kwasu siarkowego to wodorosiarczany i siarczany.
Doświadczenie z kwasem siarkowym(VI) Doświadczenie wykonywała Weronika Krajewska. Do wykonania eksperymentu potrzeba: kwas siarkowy (VI), pipeta oraz szalka Petriego. Oprócz tego potrzebujemy okulary ochronne, rękawiczki oraz ubranie ochronne.
Przebieg doświadczenia Na szalkach Petriego ułożyliśmy kolejno: białko, papier, cukier, tynk, drewno, tkanina
C. D. Po czym każdą z próbek polaliśmy kwasem siarkowym(VI). Efektem tego było, że większość substancji się zwęgliła, a tynk zaczął syczeć.
Kwas azotowy (V) HNO 3 – nieorganiczny związek chemiczny, jeden z najsilniejszych kwasów tlenowych. Resztą kwasową jest w nim grupa azotanowa zawierająca azot na V stopniu utlenienia.
Doświadczenie z kwasem azotowym(V) Doświadczenie wykonał Bartosz Błażej. Do wykonania eksperymentu potrzeba: kwas azotowy (V),pipeta oraz Szalka Petriego. Oprócz tego potrzebujemy okulary ochronne, rękawiczki oraz ubranie ochronne.
Przebieg doświadczenia Na szalkach zostały ułożone: Tynk, tkanina, białko oraz papier
C. D. Po polaniu kwasem białko uległo denaturacji, natomiast tynk zaczął syczeć i powoli zaczął się niszczyć. Tkanina lekko pożółkła.
Kwas solny (chlorowodorowy) nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów beztlenowych, będący roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Czasami kwasem solnym nazywa się też roztwór chlorowodoru w innych rozpuszczalnikach polarnych np. w acetonie. Rozcieńczony kwas solny znajduje się w żołądku człowieka i ssaków umożliwiając trawienie białek, aktywując enzymy trawienne. Jest silnie żrący.
Kwas fosforowy (V) H 3 PO 4 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych, składnik kwasów nukleinowych. Sole i estry kwasu fosforowego to fosforany. Oprócz kwasu fosforowego znanych jest wiele innych kwasów zawierających fosfor.
Doświadczenie z kwasem fosforowym (V) Doświadczenie wykonała Dominika Piątek. Do wykonania eksperymentu potrzeba: kwas fosforowy(V),pipeta oraz szalka Petriego. Oprócz tego potrzebujemy okulary ochronne, rękawiczki oraz ubranie ochronne.
Przebieg doświadczenia Na szalkach zostały ułożone: papier tkanina oraz tynk, po czym zostały polane
C. D. Białko w 1 próbce uległo denaturacji. Na tynku pojawiła się piana. Natomiast w reszcie nie zauważyliśmy zmian.
Kwas mrówkowy Oprócz kwasu fosforowego znanych jest wiele innych kwasów zawierających fosfor. Sole kwasu mrówkowego to mrówczany (metaniany). Występuje m.in. we włoskach parzących pokrzyw oraz w jadzie mrówek.
Kwas octowy związek organiczny z grupy kwasów karboksylowych o wzorze CH 3 COOH. 100% kwas octowy jest bardzo higroskopijny (pochłania wilgoć z powietrza), zaś proces rozpuszczania się w nim wody ma charakter silnie endotermiczny. Powoduje to, że po otwarciu butelki z takim kwasem w wilgotnym pomieszczeniu zaczyna on pochłaniać wilgoć z powietrza, co skutkuje jego zauważalnym ochłodzeniem i szronieniem się ścianek butelki.
Kwas masłowy organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Występuje w zjełczałym maśle, nadaje lekko gorzki posmak wielu serom i tworzy się w żołądku, w którym zbyt długo zalegają produkty mlekopochodne. Sole i estry kwasu masłowego to maślany.
Zasady postępowania z kwasami
Substancja żrąca
Środki ochrony chemika Do ochrony twarzy należy stosować osłonę odporną na działanie kwasu. Do ochrony dłoni należy stosować rękawice ochronne. Dodatkowo zaleca się stosowanie fartuchów i obuwia ochronnego, które są odporne na kwasy
Przechowywanie kwasów Kwasy powinno się przechowywać jedynie w takich warunkach, w których nie istnieje możliwość wystąpienia niebezpiecznej reakcji. Pojemniki powinno się chronić przed bezpośrednim działaniem słońca. Kwasów nigdy nie wolno przechowywać w butelkach i pojemnikach, używanych do przechowywania żywności lub napojów. Pojemniki, które mogą ulec stłuczeniu (np. te wykonane ze szkła) powinny być przechowywane w skrzynkach.
Co grozi nam gdy źle obchodzimy się z kwasami?
Dziękuję za uwagę.