Wykonała: Barbara Minczewska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
WIRUSY.
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
KWAŚNE DESZCZE.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI 2011 pod hasłem „Las całkiem blisko nas".
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Energia Energia jest obecnie bardzo potrzebna ludzkości. Przez wieki zastanawiano się jakie sposoby i środki byłyby najlepsze do jej uzyskiwania. Pierwszym.
Zarządzanie środowiskiem
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Wykorzystanie roślin przez człowieka
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wydział Biologii i Biotechnologii
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WIRUSY.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Badanie wód jezior lobeliowych
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia w ochronie środowiska
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Biotechnologia a medycyna
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Biotechnolog.
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Ekologia wokół nas..
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Ciemna strona GMO.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Najpopularniejsze zanieczyszczenia powietrza
GMO.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Zapis prezentacji:

Wykonała: Barbara Minczewska GMO a ochrona środowiska Wykonała: Barbara Minczewska

Co to jest inżynieria genetyczna? Inżynieria genetyczna jest to zespół technik badawczych pozwalający na wyizolowanie i charakterystykę określonych genów, a także wprowadzanie do nich określonych zmian. Opiera się ona na technikach rekombinacji DNA czyli technikach, które pozwalają na pobranie, wyizolowanie, modyfikację i przenoszenie fragmentów DNA z jednego organizmu do drugiego, nie tylko w obrębie jednego gatunku lecz również pomiędzy gatunkami.

Rośliny genetycznie zmodyfikowane i ich zastosowanie w produkcji roślinnej można podzielić na trzy generacje pierwszej generacji Rośliny, w których zostały zmienione cechy agronomiczne. Dzięki tym modyfikacjom rośliny są odporne na herbicydy lub powszechnie występujące szkodniki. drugiej generacji Rośliny, w których zmienia się między innymi ich cechy jakościowe (np. zmiana profilu kwasów tłuszczowych, zmiana stosunku cukrów, modyfikacje powodujące opóźnienia dojrzewania). trzeciej generacji Rośliny genetycznie zmodyfikowane gromadzące w znacznych ilościach substancje chemiczne przydatne dla przemysłu głównie farmaceutycznego, czy też biopolimery do wykorzystania w przemyśle chemicznym.

Rośliny te coraz częściej pojawiają się na rynku, budząc wiele kontrowersji, szczególnie w odniesieniu do problematyki bezpieczeństwa tych produktów dla zdrowia człowieka i ich wpływu na inne organizmy w środowisku.

W związku z powyższym zachodzi potrzeba oceny stopnia zagrożenia tych produktów dla zdrowia ludzi i środowiska.

CELE MODYFIKACJI: 3.Odporność na niekorzystne warunki środowiska (zasolenie gleby, mróz, susza, metale ciężkie) 2.Odporność na choroby wirusowe, grzybowe, bakteryjne 5.Poprawa lub nadanie nowych cech jakościowych 4.Odporność na szkodniki – modyfikacja Bt (kukurydza, bawełna) 1.Odporność na herbicydy-chemiczne środki ochrony roślin (soja, rzepak)

1.ODPORNOŚĆ NA HERBICYDY-najpowszechniejsza modyfikacja pozwala na stosowanie herbicydu bez obawy o zniszczenie uprawianych roślin. Giną chwasty, przeżywają rośliny uprawne. Do roślin wprowadzany jest gen, który odpowiada za produkcję enzymu rozkładającego dany herbicyd 3.ODPORNOŚĆ NA NIEKORZYSTNE WARUNKI ŚRODOWISKA – pozwala uprawiać rośliny na terenach, gdzie wcześniej uprawa nie była możliwa. Dzięki modyfikacjom są one bardziej odporne na zasolenie gleby, susze, mróz, czy zanieczyszczenia metalami ciężkimi. Tworząc rośliny akumulujące metale ciężkie próbuje się oczyszczać glebę z tych zanieczyszczeń 2. Odporność na wirusy uzyskuje się poprzez wprowadzenie do rośliny genów białek płaszcza (kapsydu) danego wirusa, a także jego enzymów: replikazy, proteazy - pojawienie się tych białek powoduje to, iż późniejsza infekcja tym wirusem jest znacznie słabsza lub skutki choroby pojawiają się z dużym opóźnieniem. Przykładem może być tytoń odporny na wirusa mozaiki tytoniowej.

5. Modyfikuje się rośliny ozdobne dla intensywniejszej barwy 5. Modyfikuje się rośliny ozdobne dla intensywniejszej barwy. Truskawki, aby były odporne na przymrozki. Winogrona bez pestek itd.. Modyfikuje się także rośliny ozdobne dla intensywniejszej barwy. Truskawki, aby były odporne na przymrozki. Winogrona bez pestek itd..  4. Zastosowanie modyfikacji Bt – odporność na szkodniki. Szkodniki owadzie roślin uprawnych powodują ogromna straty w plonach. Modyfikacja roślin uodparniająca na owady była jednym pierwszych z zastosowań biotechnologii u roślin uprawnych.

Zalety stosowania:

Zmodyfikowane bakterie zostały zaprojektowane specjalnie tak, aby rozkładać węglowodory typowe dla ropy naftowej, zatem można by zaprojektować odmiany GMO rozkładające inne zanieczyszczenia. Do zalet upraw GMO należy większa odporność roślin na przymrozki, susze i gradacje szkodników, oraz eliminacja lub znaczne ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin. Odpowiednio modyfikowane genetycznie rośliny uprawne mogą stać się odporne na choroby bakteryjne i grzybowe lub zniszczenie przez rozwój szkodliwych dla tych upraw owadów.

Organizmy modyfikowane genetycznie są stosowane także w procesach oczyszczania wód, rekultywacji terenów przemysłowych oraz usuwaniu zanieczyszczeń dostających się do środowiska w wyniku katastrof.

Wady stosowania:

Może spowodować to niekontrolowane powstanie nowych odmian GMO. Istnieją obawy zanieczyszczenia upraw roślin niemodyfikowanych genetycznie cechami pochodzącymi od roślin GMO. Na skutek krzyżowania może dojść do przeniesienia obcego genu do innych, niezmodyfikowanych organizmów. Może spowodować to niekontrolowane powstanie nowych odmian GMO.

Wciąż trwają badania nad wpływem GMO na środowisko naturalne oraz ich wykorzystaniem. Naukowcy są jednak zgodni co do tego, że badania te oraz proces wdrażania ich wyników powinny pozostać pod kontrolą naukową i społeczną

Bibliografia www.greenpeace.org www.ekologia.pl www.e-czytelnia.abrys.pl