W projekcie „Szkoły z klasą 2.0’’ z WF pt. „Wpływ diety, suplementacji i witamin na rozwój i sylwetkę młodego człowieka. Aktywność fizyczna”.
W naszym projekcie brały udział: M. Tyde, A. Martynowska, A. Bieniek, P. Kieszkowsak, R. Woźniak i lider naszej grupy J. Froch opiekun B. Jędrzejczak. Na naszym blogu mamy nazwę „Zgrabne siatkarki‘’, ponieważ na lekcjach WF lubimy grać w piłkę siatkową jest to naszą pasją.
Przez cały czas trwania projektu przestrzegałyśmy opracowanego przez naszą szkołę ‘’ Kodeksu 2.0 ’’. W lutym przeprowadziłyśmy wywiad z panią pielęgniarką Mariolą Harasimowicz, która udzieliła nam istotnych informacji na temat zdrowia młodzieży naszej szkoły i jej rozwoju fizycznego. Dowiedziałyśmy się ile w naszym Gimnazjum jest młodzieży otyłej, z nadwagą i niedowagą. Wywiad nagrałyśmy na dyktafon.
Zimą chodziłyśmy na lodowisko miejskie, jeździłyśmy na łyżwach spalając kalorię i przeprowadziłyśmy ankietę z właścicielem lodowiska Panem Jerzym Cierlickim: „Czy włocławskA młodzież jest sprawna fizycznie, czy lubi uprawiać sporty zimowe ?” Wywiadu udzieliła nam także Pani Cierlinka, dotyczył on korzystania z lodowiska przez mieszkańców Włocławka i ich dzieci.
W piątek, r., na boisku naszego Gimnazjum spotkały się szkoły podstawowe i gimnazja biorące udział w rajdzie „Trzymaj Formę!‘’ pod patronatem Sanepidu Pani dyrektor Emilii Politowskiej – Pisarek. Bawiliśmy się świetnie śpiewając piosenkę biesiadną,rozwiązując krzyżówki i łamigłówki. Przeprowadziłyśmy gry i zabawy dla szkół podstawowych. Były fajne nagrody, które fundował sanepid.
W połowie rajdu mieliśmy przerwę w Leśniczówce Łuba, gdzie zrobiliśmy wywiad z Panem leśniczym Olewnikiem. Przyjechała także nasza regionalna telewizja, której udzieliliśmy wywiadu na temat naszego rajdu.
W leśniczówce mieliśmy lekcję biologii, gdzie leśniczy oprowadzając nas po tablicach poglądowych, zaznajamiał nas z tajnikami naszej przyrody. Był to ciekawa lekcja biologii.
Dla szkół podstawowych zorganizowałyśmy gry i zabawy ruchowe, w których występowały elementy skoku, rzutu i biegu. Młodzież szkół podstawowych wykazała się dużą sprawnością i zwinnością oraz znajomością zasad zdrowego żywienia.
Młodzież z gimnazjum rozwiązywała łamigłówki, krzyżówki i rebusy o zdrowej diecie, witaminach, suplementach diety oraz aktywności fizycznej.
Po sportowych i intelektualnych konkurencjach zostały wręczone nagrody przez Panią dyrektor Sanepidu i jej pracowników. Nagrody rzeczowe pomagające w utrzymaniu ładnej sylwetki. Nasze Gimnazjum wręczyło dyplomy za udział w rajdzie.
Pan Rafiński, z Agencji Rolnej z Bydgoszczy, zaszczycił nas swoją obecnością przywożąc i serwując kolorowe warzywa i owoce oraz naturalny sok i różnosmakowe mleko.
O to nasz sponsor
Na koniec rajdu zrobiliśmy ognisko z kiełbaskami. Wszystkim bardzo się podobało i już piszą na facebook’u o kolejnym takim rajdzie.
Poznaliśmy na rajdzie wspaniałą młodzież z gimnazjum w Michelinie, która pięknie śpiewała podczas rajdu. Okazało się, że tworzą razem zespół „The voys ‘’ zaprosiliśmy ich na Festiwal 2.0 i będą umilać nam czas.
W naszym projekcie zajmowałyśmy się problemem otyłości, nadwagi i niedowagi, wśród młodzieży przekazywałyśmy wiedzę na temat zdrowego żywienia. Poznałyśmy zalecenia żywieniowe prof. Krzysztofa Krygiera z SGGW. Dowiedziałyśmy się jak ważny jest błonnik, jako składnik odżywczy oraz jak szkodliwy jest nadmiar dla naszego organizmu białego cukru, białej mąki i soli. Dlaczego warto używać suplementów diety?
Niedowaga jest to stan niedoboru masy ciała. Często młode dziewczęta i chłopcy chcąc podobać się sobie nawzajem, nadmiernie się odchudzają. Przekraczają wszelkie możliwe granice i popadają w chorobę zwaną anoreksją, która często kończy się śmiercią.
Body Mass Index ( ang. Wskaźnik Masy Ciała, w skrócie BMI ) obliczamy go w ten sposób BMI = masa [kg] (wzrost)2[m2]
Dieta Prawidłowo skomponowana dieta powinna dostarczać odpowiednich ilości protein, tłuszczów oraz cukrów. Składniki dostarczane w dobrze skomponowanych posiłkach muszą zapewniać organizmowi taką ilość substancji odżywczych, która zaspokoi potrzeby wynikające z zachodzenia procesów wzrostu organizmu, procesów naprawczych oraz wystarczające do wytworzenia wystarczającej ilości energii. Oprócz wymienionych już składników powinny się w niej znajdować: błonnik, witaminy, mikro- i makroelementy
Witaminy Zapotrzebowanie organizmu na te składniki nie jest duże, mimo to spełniają one wiele istotnych funkcji i mają wpływ na prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych. W typowej, prawidłowej diecie poszczególne składniki pokarmowe powinny być dostarczane we właściwych proporcjach. Dowiedziono, że sprawność i zdrowie można utrzymać jeśli nasze codzienne pokarmy będą zawierały około: 12 do 14% protein, 30% tłuszczy ( z czego przynajmniej 3% powinno przypadać na kwasy tłuszczowe (nienasycone), 50 do 60% węglowodany, z czego około 10% powinno przypadać na cukry proste. Ilość spożywanych węglowodanów można zwiększyć nawet do 70%, należy jednak przy tym pamiętać o ograniczeniu tłuszczów. Każdy posiłek dostarcza jakiejś ilości energii. Taką jej ilość, która może powstać w organizmie po zjedzeniu danego posiłku określa się mianem jego kaloryczności albo inaczej wartości kalorycznej. Ilość kilokalorii (kcal), jaka powstaje w organizmie (lub poza nim) w trakcie spalania 1 grama danego pokarmu określana jest jako tzw. współczynnik (ew. równoważnik) energetyczny.
Fast foody zmorą XXI w.
„Trzymaj Formę!” to inicjatywa propagująca zdrowy styl życia, która promuje przyjemne zbilansowane odżywianie, połączone z regularną aktywnością fizyczną.
Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka razy w tygodniu Jednakże trzeba robić to z umiarem, gdyż zbyt częsty wysiłek fizyczny może doprowadzić do przetrenowania i wyczerpania organizmu. Należy pamiętać, że sport to nie tylko dyscypliny, lecz także spacery na świeżym powietrzu, jazda na rowerze itp.
Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, a także błonnika. Zawierają również sole mineralne. Powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia
Warzywa i owoce - są bogatym źródłem witamin i flawonoidów, które zapobiegają nowotworom i miażdżycom, soli mineralnych i błonnika. Ponadto potas zawarty w warzywach obniża ciśnienie krwi.
Mleko i przetwory mleczne - są źródłem wapnia, wysokowartościowego białka i witamin. Zaleca się spożywanie jogurtów, kefirów i serów twarogowych, natomiast należy ograniczać żółty ser ponieważ zawiera dużo tłuszczów oraz soli.
Mięso (czerwone, drób, wędliny, ryby) - jest źródłem żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B. Ponadto ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które zapobiegają chorobom serca. Mięso powinno być spożywane co najmniej raz dziennie.
Woda - jest niezbędnym składnikiem pożywienia ponieważ reguluje temperaturę ciała, transportuje składniki odżywcze oraz bierze udział w reakcjach biochemicznych zachodzących w organizmie.
Dziękujemy za uwagę