RZEPIK (Agrimonia L.) xx Grupa xx, ekonomia III. SPIS TREŚCI 1.Systematyka gatunku 2.Pochodzenie gatunku oraz ciekawostki historyczne 3.Uprawa w Polsce.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ terminu siewu gorczycy białej Sinapis alba L.
Advertisements

Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?
 Ich rodzaje i odmiany 
Tomasz Przybylski nr. tel
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Podział chwastów.
Rośliny uprawne i chwasty
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
SZKODLOWOŚĆ PALENIA TYTONIU.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
BADANIE GLEBY NA TERENIE GMINY RABA WYŻNA
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Epoki historyczne w dziejach ludzkości.
Zioła i ich rodzaje.
Liście Piątnica, r..
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Biopaliwa Energia Odnawialna.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Szlak Bursztynowy.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Na terenie gminy Częstochowa
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Problemy ze ślimakami, słomą…
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Starożytna Grecja.
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zabytkowy Cis W obrębie miejskiego szlaku turystycznego znajduje się najstarszy pomnik przyrody w Zielonej Górze. 800 letni cis pospolity. Ciekawostką.
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
KSIĘGA ZIÓŁ.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Rośliny w okolicy szkoły.
Historia życia jednej rośliny
Za i przeciw biopaliwom
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Rzymski system liczbowy
HISTORIA – PERIODYZACJA, ŹRÓDŁA
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
ASPEKTY UPRAWY I WYKORZYSTANIA GRYKI- Fagopyrum esculentum
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
NAWŁOĆ - PÓŹNA (Solidago serotina) xx Grupa xx, ekonomia III.
Wykonała: Barbara Minczewska
(Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć)
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

RZEPIK (Agrimonia L.) xx Grupa xx, ekonomia III

SPIS TREŚCI 1.Systematyka gatunku 2.Pochodzenie gatunku oraz ciekawostki historyczne 3.Uprawa w Polsce 4.Cechy morfologiczne – tabela porównawcza rzepaku i rzepiku 5.Agrotechnika 6.Skład chemiczny 7.Kierunki hodowli 8.Zastosowanie

SYSTEMATYKA Domena: eukarionty Królestwo: rośliny Klad: rośliny naczyniowe Klad: rośliny nasienne Klasa: okrytonasienne Klad: klad różowych Rząd: różowce Rodzina: różowate Rodzaj: rzepik Gatunek: rzepik pospolity, szczeciniasty, wonny

POCHODZENIE W znaleziskach archeologicznych nie można odróżnić nasion rzepaku od nasion rzepiku. Nasiona takie, pochodzące z różnych epok, znaleziono w: Szwajcarii – epoka późnego brązu, ok lat p.n.e., Dani – epoka żelaza, Pompei – czasy rzymskie. Przypuszcza się, że pochodzi z ośrodka śródziemnego i wywodzi się z tamtejszych chwastów kapustnych. Rzepik, jak i rzepak uprawiano obok siebie na olej w Europie Północnej i Środkowej, gdzie brakowało oliwki i nie znano upraw maku. W chłodniejszych rejonach pojawił się za sprawą chrześcijan. W znaleziskach archeologicznych nie można odróżnić nasion rzepaku od nasion rzepiku. Nasiona takie, pochodzące z różnych epok, znaleziono w: Szwajcarii – epoka późnego brązu, ok lat p.n.e., Dani – epoka żelaza, Pompei – czasy rzymskie. Przypuszcza się, że pochodzi z ośrodka śródziemnego i wywodzi się z tamtejszych chwastów kapustnych. Rzepik, jak i rzepak uprawiano obok siebie na olej w Europie Północnej i Środkowej, gdzie brakowało oliwki i nie znano upraw maku. W chłodniejszych rejonach pojawił się za sprawą chrześcijan.

CIEKAWOSTKI Z HISTORII Rzepik w starożytnej Grecji był rośliną kultową, został poświęcony bogini Pallas Atenie. Już wtedy ceniono jego właściwości ściągające, żółciopędne, żołądkowe oraz przeciwzapalne na gardło i naskórek. Mitrydates VI Eupator król Pontu (132 p.n.e – 63 p.n.e. ) zaciekły przeciwnik państwa rzymskiego i niezwykły okrutnik. Prowadził trzy wojny z Rzymem. Władca „wynalazł” odtrutkę (theriak) zawierający 54 składniki. Podobno było to antidotum na wszelakie trucizny. Osaczony przez swoich wrogów w Pantikapajonie chciał popełnić samobójstwo zażywając truciznę. Na nic się to jednak zdało, gdyż trucizna zupełnie na niego nie działa. Gal ze straży przybocznej na jego polecenie przebił go mieczem. Właśnie Mitrydatesowi zawdzięczamy ponoć odkrycie rzepiku jako rośliny leczniczej. Stosował on tę roślinę w bólach wątroby. Podobno od niego też pochodzi część łacińskiej nazwy rośliny – „eupatoria”.

Dlaczego nie uprawiamy rzepiku? Plonuje gorzej o 30-40% od rzepaku, Nasiona zawierają mniej tłuszczu.

CECHY MORFOLOGICZNE TABELKA PORÓWNAWCZA RZEPAKU I RZEPIKU (potem się przepisze, albo zeskanuje? :D)

AGROTECHNIKA WYMAGANIANAWOŻENIE Stanowisko: po zbożach na kompleksach pszennych i żytnich; Gleby mało zakwaszone; Wilgotność: średnia; Najlepiej tereny nizinne (unikanie mroźnych wiatrów); Klimat: tereny wilgotne sprzyjają plonowaniu, jednak rzepik gromadzi zapasy wody i wykorzystuje je w czasie suszy. Aby uzyskać dużą masę słomy zaleca się obfite nawożenie potasem; Orientacyjne dawki: 25–90 kg P 2 O 5 /ha, 80–300 kg K 2 O/ha, 60–150 kg N/ha. SIEW I PIELĘGNACJAZBIÓR Siew: I- II dekada września (rzepik ozimy); Siew w wąskich rzędach; 3-6 kg nasion/ ha; Do ochrony można korzystać z herbicydów takich jak do rzepaku jednak należy odpowiednio zmniejszyć dawki. Dojrzałoś: III dekada czerwca (rzepik ozimy); Zbiór za pomocą kombajnu; Rzepik jest bardziej odporny na osypywanie się, niż rzepak.

SKŁAD CHEMICZNY TłuszczBiałkoWłóknaPopiół Bezazotowe związki wyciągowe Rzepak (nasiona) 40-50%20-25%6-7%4-6%18-22% Rzepik ozimy 37-46%20-25%--- Tab. 1. Skład chemiczny (%) Kołecki A., Jasińska Z., Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s.289.

W oleju tradycyjnych odmian, przeważa kwas erukowy, taki olej nie nadaje się do spożycia, stosowany jest jako olej techniczny. W spożywczych olejach nie powinien przekraczać 2% kwasów tłuszczowych. Tego wymogu nie spełnia odmiana BRACINA, produkuje się ją na zielonkę.

KIERUNKI HODOWLI Rzepak i rzepik produkuje się na: nasiona dla przemysłu olejarskiego, zieloną paszę, zielony nawóz.

Zastosowanie

MAGIA RZEPIKU… Rzepik jest uważany za roślinę męską. Jest poświęcony Jowiszowi i żywiołom Ognia i Powietrza. Stosowany przede wszystkim jako wzmocnienie zaklęć odpędzających, do odwracania uroków (i odsyłania ich przeciwko rzucającemu), a także przynoszących pomyślność. Saszetki z zielem rzepika były wkładane pod poduszkę, by śpiący nie obudził się nie w porę. Mówi się, że człowiek śpiący na rzepiku nie obudzi się, dopóki saszetka nie zostanie wyjęta spod jego poduszki. Suszone ziele, wymieszane ze sproszkowanymi żabami i rozprowadzone ludzką krwią bywało stosowane jako lek przeciwko krwotokom wewnętrznym.

BIBLIOGRAFIA Kołecki A., Jasińska Z., Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s rzepakiem-poznaj-sposoby-jego-uprawy.html rzepakiem-poznaj-sposoby-jego-uprawy.html