SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Advertisements

Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
Pierwiastki budujące żywą materię /biogenne/
Informacje Podstawowe
Poznajemy składniki żywności !
Ropa naftowa.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Białko.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Metabolizm i produkty przemiany materii
Witam Państwa bardzo serdecznie.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Woda i składniki mineralne
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Budowa chemiczna organizmów
Biochemia.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

SKŁADNIKI ŻYWNOSCI

Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)

Tłuszcze pełnią funkcje energetyczne (dostarczają energii)

Sacharydy (cukry) pełnią funkcje energetyczne (dostarczają energii)

Witaminy pełnią funkcje regulujące (stymulują procesy przemiany materii)

Sole mineralne pełnią funkcje regulujące (stymulują procesy przemiany materii)

Woda pełni funkcje regulujące (stymuluje procesy przemiany materii)

H - wodór N - azot O - tlen P - fosfor Ca - wapń K - potas S - siarka Mg - magnez W organizmie człowieka występuje wiele różnych pierwiastków. Wśród nich wyróżnia się: Makroelementy – to pierwiastki, które występują w większych ilościach np. C - węgiel H - wodór N - azot O - tlen P - fosfor Ca - wapń K - potas S - siarka Mg - magnez

Fe - żelazo Zn - cynk F - fluor I – jod Cr - chrom Mikroelementy – to pierwiastki, które występują w śladowych ilościach w naszym organizmie np. Fe - żelazo Zn - cynk F - fluor I – jod Cr - chrom

Witaminy Witaminy – związki organiczne, biorą udział w procesach biochemicznych. Organizm ludzki nie potrzebuje dużej ilości witamin, ponieważ jednak sam ich nie syntezuje, musi otrzymywać je z pożywienia. Witaminy np. A, D, K, C, B12, B7.

Tłuszcze – mieszaniny estrów wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu. W organizmie człowieka pełnią funkcje zapasowe, organizm może czerpać z nich energię, a także funkcję ochronną, gdyż otaczają narządy wewnętrzne, np. nerki.

Właściwości fizyczne tłuszczów: - nie rozpuszczają się w wodzie - dobrze rozpuszczają się w benzynie -mają gęstość mniejszą od gęstości wody

Doświadczenie Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych W celu odróżnienia tłuszczu nasyconego od nienasyconego należy do nich dodać wody bromowej lub roztworu manganianu (7) potasu. Te barwne związki odbarwiają się w tłuszczach nienasyconych (roślinnych), natomiast w tłuszczach nasyconych (zwierzęcych) zachowują swoją dotychczasową barwę.

Otrzymywanie tłuszczów glicerol +kwasy tłuszczowe tłuszcz (ester) +woda

Rozpuszczalność tłuszczów Olej dobrze rozpuszcza się w benzynie, gorzej w etanolu. W wodzie się nie rozpuszcza – pływa po jej powierzchni.

Tłuszcze roślinne - ciek ł e tłuszcze otrzymywane z nasion, owoców, kie ł ków. Chemicznie s ą estrami, mieszaninami trójglicerydów kwasów t ł uszczowych, g łó wnie nienasyconych. Po wydobyciu ich z ro ś lin s ą oczyszczane, utwardzane lub odwadniane, a nast ę pnie u ż ywane w przemy ś le spo ż ywczym, mydlarskim, w łó kniarskim i w lecznictwie.

T ł uszcze zwierz ę ce - produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierz ą t l ą dowych i morskich. S ą zaliczane do grupy t ł uszczów nasyconych, s ą uzyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierz ą t i z mleka.

Białka Białka – wielocząsteczkowe związki organiczne o skomplikowanej budowie, produkt łączenia się aminokwasów. W organizmie człowieka pełnią funkcję budulcową, budują mięśnie, paznokcie włosy są materiałem zapasowym, a także pełnią funkcję transportowe. Trawienie zachodzi przy udziale enzymów białkowych. Hemoglobina zawarta we krwi także jest białkiem.

Fragment modelu cząsteczki białka

Proces podczas, którego białko nieodwracalnie ścina się, ponieważ została jego struktura przestrzenna, nazywamy denaturacją. Koagulacja – proces odwracalnego ścinania się baiałka

Denaturacja zachodzi pod wpływem: - podwyższonej temperatury - roztworów kwasów, zasad alkoholi oraz soli metali ciężkich Koagulacja zachodzi pod wpływem: - soli metali lekkich

Reakcja ksantoproteinowa – jest to reakcja białka ze stężonym kwasem azotowym (5). Po dodaniu dodaniu do substancji zwierającej białko (np. mleko) stężonego kwasu azotowego (5) białko ścina się i pojawia się żółte zabarwienie, świadczące o obecności białka. Dzięki reakcji ksantoproteinowej można wykryć obecność białka w różnych produktach spożywczych.

Reakcja biuretowa – reakcja białka z wodorotlenkiem miedzi (2, która pozwala stwierdzić obecność wiązania peptydowego i tym samym obecności białka. Wysalanie białka – odwracalny proces koagulacji białka. Żel – produkt koagulacji zolu. Zol- koloid. Peptyzacja- proces przemiany żelu w zol.