COPM i CPPF Interwencja u Ani Katarzyna Przybyłek, Gabriela Tucznio
Informacje ogólne Dziewczynka, Ania, lat 16 Uczennica IV klasy podstawowej szkoły specjalnej Mieszka w Internacie od poniedziałku do piątku, na weekendy wraca do domu Jest osobą upartą i złośliwą Woli towarzystwo osób dorosłych Słabe oceny w badaniu dziecięcą skalą rozwojową ( pamięć i manipulacja – przeciętnie, reszta – słabo) Wykazuje zachowania agresywne jeśli bardzo nie lubi/ nie chce czegoś robić
Ania Globalne opóźnienie rozwoju do poziomu upośledzenia umysłowego w stopniu znacznym Niepełnosprawność ruchowa Stan po urazie okołoporodowym Nie jest samodzielna w czynnościach codziennych Wymaga stałej opieki: rehabilitacyjnej, logopedy, pedagoga Wymaga treningu czynności codziennych, stymulacji wielozmysłowej i indywidualnego plany kształcenia specjalnego Podczas wykonywania czynności używa tylko jednej ręki (prawej)
Ania Nie komunikuje się mową werbalną (posługuje się pojedynczymi dźwiękami i słowami) Potrafi komunikować się za pomocą naturalnych gestów Rozumie mowę werbalną wspomaganą gestami, rozumie gesty naturalne i znaków Makaton. Zna podstawowe piktogramy Niektóre czynności wykonywane schematycznie jest w stanie powtórzyć Jeśli ktoś ją zdenerwuje, na złość posikuje się Potrzebuje motywacji do działania
Trudności Percepcyjne Rozwój motoryczny Problemy z koncentracją Ograniczona ruchomość ręki, problem z małą motoryką Wada postawy ( jest zgarbiona i ma pochyloną głowę do przodu, nieprawidłowy chód na sztywnych nogach)
Klasa Dwóch nauczycieli (wychowawca i nauczyciel wspomagający) W klasie jest pięcioro dzieci, łącznie z Anią Ania funkcjonuje na dużo niższym poziomie co reszta klasy Nie uczestniczy aktywnie w zajęciach Nie podejmuje czynności z zabawą Nie skupia uwagi na wykonywaniu danej czynności (nie występuje koordynacja wzrokowo ruchowa) Dzieci są otwarte wobec Ani, ale ona nie podejmuje z nimi żadnego kontaktu
Klasa Lubi oglądać książki i kartkować zeszyty Wychowawca uważa że: zeszyty, książki, klucze, picie napojów doprowadza do fiksacji (Ania nadmiernie interesuje się wykonywaniem danej czynności) Ania w klasie jest odpowiedzialna za: wyrzucanie śmieci do kosza Lubi się huśtać Nie ma trudności z trzymaniem przyborów szkolnych, ale wie do czego one służą
Czynności życia codziennego Ania uczy się samoobsługi Czasami potrafi zakomunikować (za pomocą gestu) potrzebę fizjologiczną Samodzielnie potrafi: umyć ręce, napić się, przemieszczać się Potrzebuje pomocy przy: ubieraniu, rozbieraniu, korzystaniu z toalety, spożywaniu posiłków
Refleksja z wywiadu Wywiad przeprowadzony został z wychowawczynią Ani. Nauczycielka opowiedziała nam w szczegółowy sposób jak wygląda dzień Ani, jakie ma obowiązki i które czynności potrafi wykonywać sama, a w których potrzebuje pomocy. Zapoznała nas z nastawieniem Ani do uczniów i klasy do niej. Opowiedziała nam o zachowaniach dziewczynki. Wychowawczyni nie chciała wprost powiedzieć o trudnościach Ani w wykonywaniu konkretnej czynności dnia codziennego, liczyła że same wywnioskujemy to z wywiadu. Dzięki obserwacji mogłyśmy uzyskać informacje o tym jak Ania wykonuje czynności dnia codziennego, jak się komunikuje i jak wygląda jej praca podczas zajęć w szkole. Nie miałyśmy większych trudności z przeprowadzeniem wywiadu. Rozmowa odbywała się w sali lekcyjnej gdzie mogłyśmy swobodnie przeprowadzać wywiad. Nauczycielka była dla nas miła. Nie była to dla nas sytuacja stresowa.
Obszary pracy Po przeprowadzonej rozmowie, która częściowo opierała się na formularzu COPM oraz obserwacji dziewczynki zostały wybrane obszary w obrębie, których Kasia nie radzi sobie sama: Samodzielne jedzenie Samodzielne ubieranie się Samodzielne rozbieranie się Komunikacja Poprawna postawa
Wybrany obszar do interwencji Obszarem do pracy, który wybrałyśmy to jedzenie jogurtu Ania ma trudności podczas samodzielnego jedzenia jogurtu ponieważ: Używa tylko jednej ręki (prawej), nie trzyma kubka co grozi jego wywróceniem się Chwyta łyżeczkę w pięść Nie wykonuje pełnych ruchów nadgarstkiem, łyżeczkę do jogurtu wsadza pionowo i tak ją wyciąga, nie nabiera jogurtu na łyżeczkę
Potencjalne problemy Ograniczenie ruchomości ręki Brak możliwości wypracowania chwytu kubka jogurtu lewą ręką Brak możliwości wypracowania precyzyjnego chwytu łyżeczki prawą ręką Trudność w zrozumieniu poleceń Złośliwość i upartość
Ograniczenia ruchomości ręki Stawy paliczkowe, nie ma większych ograniczeń Stawy śródręczno – paliczkowe, odwiedzenie to naturalna pozycja, problem w przywodzeniu Nadgarstek, zgięcie grzbietowe lekko ograniczone, możliwość uzyskania tylko pozycji pośredniej Kciuk, ograniczenie odwiedzenia, brak 10 stopni, sztywność mięśniowa w zgięciu paliczków kciuka Przeciwstawianie kciuka możliwe w sposób bierny Sztywność w wykonywaniu pracy mięśniowej
Ocena i badanie potrzeb Rozmowa z fizjoterapeuta na temat ruchomości ręki Rozeznanie się w możliwości dostosowania sprzętu ułatwiającego jedzenie jogurtu Rozmowa z wychowawcą
Założenia Szybszym procesem jest dostosowanie sprzętu, ponieważ wypracowanie chwytu jest procesem długotrwałym i nie koniecznie może przynieść sukces Dostosowanie sprzętu usprawni jedzenie jogurtu przez Anię Sprzęt będzie wykorzystywany w codziennym jedzeniu
Cel SMART Ania po upływie jednego tygodnia będzie jadła sprawniej jogurt przy pomocy dostosowanego sprzętu. S – Ania wymaga usprawnienia wykonywania tej czynności M – jest określony czasem, jeden tydzień A – jest akceptowalny. Jest możliwy do osiągnięcia R – jest realny. Możemy dostosować sprzęt do możliwości dziewczynki T – na wykonanie celu mamy jeden tydzień
Plan Obserwacja Ani podczas jedzenia jogurtu Analiza czynności Dostosowanie sprzętu Wprowadzenie sprzętu Obserwacja czynności jedzenia dostosowanym sprzętem
Analiza czynności Wybrana czynność do analizy Jedzenie jogurtu (czynność wykonywana w szkole ) Potrzebne obiekty i materiały do wykonania czynności: Jogurt Łyżeczka Warunki środowiska konieczne do wykonania czynności: Odpowiednio oświetlone pomieszczenie Stół i krzesło odpowiednio dostosowane do osoby Wymagania (fizyczne, sensoryczne, społeczne, emocjonalne) konieczne do wykonania czynności: Sprawność fizyczna kończyn górnych Koordynacja ruchowo wzrokowa Zmysł dotyku Koncentracja na wykonywanej czynności Dostateczna ilość czasu
Analiza czynności Umiejętności i wiedza konieczna do wykonania czynności: Zaplanowanie kolejnych czynności podczas jedzenia jogurtu Umiejętność chwytu Umiejętność przełykania posiłku Analiza czynności w kontekście osoby: Charakterystyka osoby: Ania (16 lat). Dziewczynka jest upośledzona umysłowo w stopniu znacznym, ma ograniczenia w ruchomości ręki. Ma trudność z spożywaniem prostych posiłków – jogurtu. Jej głównymi przeszkodami w jedzeniu jest skupienie uwagi na wykonywanej czynności. Dziewczynka również nie jest wstanie poprawnie chwycić łyżeczki dominującą ręką, a lewą trzymać kubka. Ma trudność z nabraniem jogurtu na łyżeczkę. Podczas spożywania jogurtu potrzebuje stałego nadzoru opiekuna i motywacji do jedzenia Cel osoby: Sprawne i efektywne jedzenie jogurtu
Analiza czynności Jedzenie jogurtu Wyciągniecie dominującej kończyny górnej w stronę łyżeczki Trudność z prawidłowym chwyceniem łyżeczki w rękę Pionowe włożenie łyżeczki do jogurtu Wyciągnięcie łyżeczki z jogurtu pod kątem jakim umożliwia opakowanie Otworzenie ust Włożenie łyżeczki z jogurtem do ust Zamknięcie ust Wyciągniecie łyżeczki z ust Połknięcie Czynności były powtarzane do prawie całkowitego spożycia jogurtu. Wniosek: Ania nie wykonuje tej czynności w sposób efektywny i komfortowy
Analiza czynności Przeszkody (fizyczne, sensoryczne, społeczne, emocjonalne) występujące podczas wykonywania czynności: Brak sprawności fizycznej (ruchomość ręki/palców ograniczona) Wiele obiektów rozpraszających uwagę Brak motywacji Wnioski: Ania je samodzielnie jogurt jednak jej sposób wykonywania czynności powoduje, że jest to dla niej wymagające zadanie.
Dostosowanie sprzętu Stabilizująca podkładka pod kubek zapobiegająca wywróceniu go Łyżeczka