Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Chemia na talerzu.
Podstawowe składniki odżywcze
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiaj się zdrowo 1.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Światowy dzień żywności
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Substancje dodatkowe w żywności
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Poznajemy składniki pokarmu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Biochemia.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Zapis prezentacji:

Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży Rozalia Teichert Opiekun projektu: mgr Iwona Grygiel

SKŁADNIKI ODŻYWCZE To składniki, które człowiek przyjmuje z pokarmem. Dzielimy je ze względu na funkcje, jakie pełnią w organizmie : BUDULCOWE ENERGETYCZNE REGULUJĄCE c białko, sole mineralne cukry tłuszcze witaminy, sole mineralne, woda

BIAŁKA to związki wielocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniem peptydowym Dzielimy je na: ROŚLINNE ZWIERZĘCE Dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów np. : sery mleko jaja ryby Nie mają odpowiedniego składy aminokwasowego np. : fasola groch banany kasza

SOLE MINERALNE Nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Wpływają one na : skórę i włosy, kości i zęby, krew, rozwój mózgu. Dzielimy je na: MAKROELEMENTYMIKROELEMENTY Występują w większych ilościach w organizmie np.: wapń, chlor, magnez, potas, sód. Występują w mniejszych ilościach w organizmie np.: bor, miedź, żelazo, cynk, mangan, jod.

WĘGLOWODANY (CUKRY) to związki chemiczne, składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na: PROSTE ZŁOŻONE GLUKOZA: miód winogrona FRUKTOZA: jabłka gruszki brzoskwinie DWUCUKRYWIELOCUKRY SACHAROZA: buraki cukrowe marchew SKROBIA: nasiona zbóż bulwy ziemniaków CELULOZA: bawełna konopie

TŁUSZCZE to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na: ROŚLINNEZWIERZĘCE Zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów np. : Zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe np. : oliwa z oliwek olej rzepakowy olej słonecznikowy masło smalec

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH ROZPUSZCZALNE W WODZIE A– wpływają na wzrok i skórę D – sprawiają, że zęby są zdrowe a kości mocne E – chroni organizm przed stresem K – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu -magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej -witamina w grupie B: B1, B2, B3, B5, B8, B9, B12 - witaminy z grupy C - nie są magazynowane w żadnych tkankach są wydalane z moczem

Substancje dodatkowe w żywności Nie są produktami spożywczymi, ani typowymi składnikami żywności. Ich użycie w procesie technologicznym powoduje zamierzone zmiany w smaku, wyglądzie, trwałości lub innych właściwościach danego produktu.

Barwniki E E 199 Nadają lub poprawiają barwę produktów. Występują w słodyczach, deserach, napojach oraz galaretkach.

Konserwanty E E 299 Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają ich trwałość i zabezpieczają je przed drobnoustrojami. Znajdziemy je w wyrobach garmażeryjnych, napojach gazowanych, sokach, konserwach, oraz w suszonych owocach.

Przeciwutleniacze E E 399 Zapobiegają utlenieniu się środków spożywczych, przeciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów Występują w płatkach śniadaniowych, frytkach, chipsach, masach do ciast, biszkoptach, wędlinach, margarynach, a także w maśle.

Emulgatory E E 499 Odpowiadają za trwałość i konsystencję produktu Występują w produktach takich jak: lody, zupy w proszku, majonez, margaryna, wędliny, pieczywo, czekolada i produkty czekoladowe.

Pozostałe (m.in. wzmacniacze smaku, substancje słodzące) E E 1500 Wzmacniają smak, są zamiennikami cukru Dodawane są do słodyczy, gum do żucia, napojów light, soków, jogurtów, deserów i przypraw.

E Obecność litery „E” na etykiecie mówi nam, że w składzie danego produktu występują substancje dodatkowe (barwniki, konserwanty, środki spulchniające, środki zagęszczające) Środki te dodaje się aby: wzmocnić smak danego produktu, jego zapach, konsystencję, poprawić jego wygląd uzyskać pożądany aromat zabezpieczyć go przed zepsuciem zapobiec utlenianiu witamin

Powszechność stosowania „E” w przemyśle spożywczym stwarza zagrożenie dla naszego zdrowia. Wiele z tych substancji może powodować lub nasilać problemy zdrowotne np. astmę, migrenę, nadpobudliwość, niektóre mogą być nawet toksyczne. Najwięcej substancji dodatkowych zawierają słodycze, napoje gazowane, wędliny, gotowe dania.

JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ? Patrzymy na tył opakowania i sprawdzamy: Datę ważności, która funkcjonuje jako: termin przydatności spożycia lub data minimalnej trwałości Warunki przechowania, Wartości odżywcze, czyli kalorie, wskazane dzienne spożycie, Skład produktu, podawany od składnika,którego jest najwięcej do takiego którego jest najmniej, Właściwą nazwę produktu, śmietankowe czy „prosto z natury’’ nie musi oznaczać masła. PAMIĘTAJ! IM KRÓTSZA LISTA SKŁADNIKÓW PRODUKTU, TYM ZDROWIEJ !

Ankieta W ramach projektu przeprowadzono ankietę wśród uczniów klas gimnazjalnych pt. „Czy wiesz, co jesz?’’. A oto jej wyniki!

Wykrywanie białka w produktach spożywczych Reakcja ksantoproteinowa. Pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V) białko przyjmuje zabarwienie żółto- pomarańczowe.

Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych Związek ten można wykryć w pokarmie za pomocą jodu, zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na ciemnogranatowo.

Wykrywanie tłuszczów w żywności. Na bibule roztarte zostały próbki produktów spożywczych. Tłuste plamy pozostawione na bibule świadczą o tym, że pokarm zawiera tłuszcz.