WPŁYW ODMIANY, ŚRODOWISKA I TECHNOLOGII UPRAWY NA JAKOŚĆ ZIARNA PSZENICY OZIMEJ I JAREJ W UŻYTKOWANIU NA CELE CHLEBOWE Jan Rozbicki 1, Magdalena Wijata.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Analiza współzależności zjawisk
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
Analiza wariancji jednoczynnikowa
prezentacja wyników badania marketingowego
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Tomasz Przybylski nr. tel
BUDOWA MODELU EKONOMETRYCZNEGO
Seminarium projektu Katowice, 30 czerwca 2010 Metodyka przeprowadzenia inwentaryzacji w gminach Ewa Strzelecka-Jastrząb.
Jak mierzyć zróżnicowanie zjawiska? Wykład 4. Miary jednej cechy Miary poziomu Miary dyspersji (zmienności, zróżnicowania, rozproszenia) Miary asymetrii.
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Amerykańskie programy ubezpieczenia upraw.
PLONOWANIE I WARTOŚĆ TECHNOLOGICZNA ZIARNA PSZENICY ORKISZ (Triticum aestivum ssp. spelta L.) W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH mgr.
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
IV Rolniczy Festiwal Nauki
SATELITARNE OBSERWACJE GLONÓW JAKO PODSTAWA BADAŃ ŻYCIA I KLIMATU NA ZIEMI Bogdan Woźniak1,3, Roman Majchrowski3, Dariusz Ficek3, Mirosław Darecki1, Mirosława.
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Budowa i rodzaje bieżnika
Hipotezy statystyczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Seminarium licencjackie Beata Kapuścińska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Średni plon odmiany pszenicy ozimej KBH 1261/00 - KOHELIA w % wzorca w poszczególnych rejonach kraju w latach na poziomie a1.
Pszenżyto (Triticale)
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Względna efektywność układów mieszanych
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Diagnoza 2014 Strategia Rozwoju Gminy Siepraw Krzysztof Kwatera LM Consulting Krzysztof Kwatera Siepraw, 28 września 2015 r.
Trendy rozwoju turystyki w świetle danych statystycznych.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
Mierniki dynamiki zjawisk. Indeksy dr Marta Marszałek Zakład Statystyki Stosowanej Instytut Statystyki i Demografii.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Samorządowa Jednostka Organizacyjna Województwa Dolnośląskiego INSTYTUT ROZWOJU TERYTORIALNEGO Analiza przyczyn umieralności mieszkańców Dolnego Śląska.
Modele nieliniowe sprowadzane do liniowych
Wykorzystanie zasobów energetycznych OZE na obszarach wiejskich: potencjalna rola instalacji fotowoltaicznych Barbara Adamska, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Nisza ekologiczna chwastów w zależności od odmian zbóż jarych
Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife
Degradacja tropomiozyny post mortem a kruchość mięsa
Problem wydajności przejmowanych wpływów z wybranych podatków w gminach wiejskich Dr Jarosław Olejniczak Katedra Finansów UE Wrocław.
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
GOSPODARKA ŚWIATA I POLSKI – SZANSE I ZAGROŻENIA
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Zmiany środowiska Ziemi w ostatnich 30 latach
Opracowano na danych Polskiego FADN
PODSTAWY STATYSTYKI Wykład udostępniony przez dr hab. Jana Gajewskiego
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

WPŁYW ODMIANY, ŚRODOWISKA I TECHNOLOGII UPRAWY NA JAKOŚĆ ZIARNA PSZENICY OZIMEJ I JAREJ W UŻYTKOWANIU NA CELE CHLEBOWE Jan Rozbicki 1, Magdalena Wijata 1, Grzegorz Sobczyński 1, Marcin Studnicki 2, Dariusz Gozdowski 2, Stanisław Samborski 1 1 Katedra Agronomii, 2 Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Puławy, Konferencja Naukowa JAKOŚĆ A WYKORZYSTANIE ZIARNA ZBÓŻ

Bezpieczeństwo żywnościowe (food security) i bezpieczeństwo żywności (food safety) Wyżywić 9,5 mld mieszkańców Ziemi w 2050 roku Prognozowany wzrost produkcji światowej *- bez ryżu Bieżący roczny przyrost produkcji (%) Oczekiwany przyrost do 2050 r. (%) Kukurydza 1,667 (56) Ryż 1,042 (35) Pszenica0,938 (31,5) Prognozowane potrzeby żywnościowe tworzą sprzyjające okoliczności zewnętrzne do rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w Polsce (Źródło: Aleksandratos N., Bruinsma J World agriculture towards 2030/2050, the 2012 revision. ESA Working paper 12-03, Jun Rome: Food and Agriculture Organization of United Nations) Oczekiwany przyrost produkcji (tony) Oczekiwana produkcja (tony) Zboża*940 mln3 mld

Interakcja genotyp (G) x środowisko (E) x technologia uprawy (M) (G x E x M) Rozwój wiedzy o interakcji G x E x M oraz rejonizacja odmian zwiększy wykorzystanie postępu hodowlanego w praktyce rolniczej. Niezbędne jest zwiększenie sieci doświadczeń PDO prowadzonych przez COBORU w Polsce wschodniej oraz szersze włączenie do badań pracowników uczelni i instytutów (Źródło: Mądry W., Iwańska M Przydatność metod oraz miar statystycznych do oceny stabilności i adaptacji odmian: przegląd literatury. Biul. IHAR 260/261.) Interakcja genotyp x środowisko x technologia uprawy: wyraża się odmienną (zwykle nierównoległą) reakcją np. plonu, cech jakościowych plonu na warunki środowiska i intensywność uprawy dla poszczególnych odmian Stabilność plonowania odmiany: podobieństwo reakcji plonu do średniej środowiskowej reakcji plonu badanej populacji odmian Szeroka adaptacja odmiany: zdolność odmiany do wysokiej produktywności w zmiennych warunkach środowiskowych i systemach uprawy Wąska (lokalna) adaptacja odmiany: zdolność odmiany do wysokiej produktywności w docelowych rejonach

Gap analysis Y G - Luka plonu (yield gap)(%) Y G = Y A - Y F / Y A x100% Czynniki ograniczające wielkość plonu: niedostatek wody i azotu, pH gleby, niska zawartość P K Mg S oraz materii organicznej Istnieje możliwość oszacowania „yield gaps” oraz ilościowego określenia czynników ograniczających plonowanie roślin w poszczególnych regionach kraju. Dla bezpieczeństwa żywnościowego większe znaczenie ma zmniejszenie luki plonu niż wzrost plonu potencjalnego. Hatfield J., Walthall Ch Meeting global food needs: realizing the potential via genetics x environment x management interactions. Agronomy Journal 107: 4. Gatunek Średni plon COBORU (t/ha) (2013)Średni plon GUS (t/ha) (2013) Luka plonu (%) Pszenica 7,924,4443,9 Żyto 6,652,8657,0 Rzepak 4,522,9135,6 Kukurydza 10,96,5839,6 Ziemniak 44,721,152,8 plon rolnika (farmera), plon uzyskiwany przez producenta rolnego (średnie plony GUS) plon osiągalny, plon uzyskiwany w warunkach pogodowych i uprawowych bliskich optimum (np. plon z doświadczeń PDO) zwiększać plon potencjalny czy plon farmera?

Cel pracy Celem pracy było określenie zmienności plonu i cech jakościowych ziarna pszenicy ozimej oraz jarej pochodzącego z doświadczeń prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), w zależności od odmiany, warunków środowiska i intensywności technologii uprawy oraz określenie wpływu tych czynników na cechy jakości ziarna

Chrząstowo Węgrzce Lisewo Seroczyn Białogard Tomaszów Bolesławiecki Lućmierz Skołoszów Radostowo Rawino Masłowice Głębokie Stacje i zakłady doświadczalne oceny odmian COBORU z których pochodziło ziarno do badań - pszenica jara - pszenica ozima - obie formy pszenicy

Odmiany pszenicy jarej

Odmiany pszenicy ozimej

Układ doświadczalny w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym (PDO) Technologia uprawy: a1 – przeciętny poziom a2 – intensywny poziom Układ losowanych bloków (split-block) (fot. G.Sobczyński)

Poziom technologii uprawy -* – w zależności od stanu roślin -** – w zależności od intensywności występowania owadów Wyszczególnienie Poziom a 1 (przeciętny poziom) Poziom a 2 (Intensywny poziom) Nawożenie azotem + a1+ 40 kg/ha Zaprawianie nasion/ziaren ++ Nawożenie dolistne -* + Fungicydy -+ Herbicydy ++ Insektycydy -** Regulator wzrostu -+

Zakres badań oznaczenie wielkości plonu ziarna i jego składowych (liczba kłosów na jednostce powierzchni, liczba ziaren w kłosie oraz masa tysiąca ziaren) (fot. G.Sobczyński )

Zakres badań oznaczenie cech jakościowych ziarna techniką bliskiej podczerwieni (NIR) – zawartość białka, glutenu, skrobi, wskaźnik sedymentacyjny testem Zeleny’ego oraz gęstość ziarna Urządzenie Infratec Grain Analyzer do niedestrukcyjnej oceny jakości ziarna (fot. G.Sobczyński)

WynikiWyniki

Udział (%) poszczególnych czynników i ich interakcji w całkowitej zmienności analizowanych cech dla pszenicy jarej *poziom istotności=0,05; **poziom istotności=0,001 Źródło zmienności Komponenty wariancyjne (%) Plon ziarna (GY) Zawartość białka (PC) Zawartość skrobi (SC) Zawartość glutenu mokrego (WGC) Test sedymentacji Zeleny’ego (SV) Gęstość ziarna w stanie zsypnym (TW) Year (Y)0,19 0,01 Location (L)39,9**24,3**42,5**12,1**24,8**48,2** Y*L39,3**33,7**23,9**39,7**23,9**25,5** Genotype (G)2,84*7,45*11,2**13,5**15,9**8,08* Y*G0,01 0,44 0,01 0,57 0,97 L*G0,79 2,50*3,32*3,05 1,50 1,59 Y*L*G3,50*3,52*5,95*4,08*4,93*3,08* Crop management (M)7,84*5,98*2,48*7,07*7,67*5,70* Y*M0,96 1,61 0,00 1,23 0,01 0,00 L*M1,50*1,82 1,94 1,33 3,31*0,71 Y*L*M2,61*18,5**8,53*17,7**17,3**6,03* G*M0,12 0,06 0,13 0,08 0,01 Y*G*M0,24 0,07 0,12 0,01 L*G*M0,24 0,01 0,03 0,07 Y*L*G*M0,01

Udział (%) poszczególnych czynników i ich interakcji w całkowitej zmienności analizowanych cech dla pszenicy ozimej *poziom istotności=0,05; **poziom istotności=0,001 Źródło zmienności Komponenty wariancyjne (%) Plon ziarna (GY) Zawartość białka (PC) Zawartość skrobi (SC) Zawartość glutenu mokrego (WGC) Test sedymentacji Zeleny’ego (SV) Gęstość ziarna w stanie zsypnym (TW) Year (Y) 2,14 2,05 41,3**2,32 8,60*0,01 Location (L) 55,5**8,65*4,98 7,78*0,24 28,2** Y*L 18,8**0,13 22,6**0,15 0,54 52,0** Genotype (G) 0,86 9,84*8,24*8,88*17,3**11,4** Y*G 0,24 7,92*1,21 7,08*14,6**0,45 L*G 0,29 6,48*2,30 13,5**0,84 0,80 Y*L*G 3,19 28,3**6,67*24,5**19,3**3,43 Crop management (M) 15,0**2,16 0,24 2,43 16,4**2,36 Y*M 0,43 16,5**0,00 14,9**0,44 0,01 L*M 2,01 6,39*3,83 6,61*0,54 0,17 Y*L*M 1,41 11,1**8,46*11,2**18,9**1,06 G*M 0,05 0,15 0,01 0,16 0,64 0,01 Y*G*M 0,10 0,11 0,03 0,11 0,54 0,04 L*G*M 0,01 0,15 0,06 0,15 0,14 0,07 Y*L*G*M 0,01 0,11 0,01 0,18 0,94 0,01

Standaryzowane średnie wartości badanych cech * - istotne przy poziomie α=0,05

Analiza Składowych Głównych (PCA) GY - Plon ziarna PC - Zawartość białka SC - Zawartośc skrobi WGC - Gluten mokry SV - Wskaźnik sedymentacyjny TW - Gęstość ziarna BIA - Białogard CHR - Chrząstowo LIS - Lisewo LUC - Lućmierz SER - Seroczyn TOM - Tomaszów Bol. WEG - Węgrzce GLE - Głębokie MAS - Masłowice RAD - Radostowo RAW - Rawino SKO - Skołoszów GLE - Głębokie

Analiza Składowych Głównych (PCA) GY - Plon ziarna PC - Zawartość białka SC - Zawartośc skrobi WGC - Gluten mokry SV - Wskaźnik sedymentacyjny TW - Gęstość ziarna

Analiza Składowych Głównych (PCA) ARA - Arabella BOM - Bombona HEW - Hewilla IZE - Izera KAN - Kandela KAT - Katoda TOR - KWS Torridon ŁAG - Łagwa MON - Monsun OST - Ostka Smolicka PAR - Parabola RAD - Radocha STR - Struna TRA - Trappe TYB - Tybalt ARK - Arkadia AST - Astoria BAM - Bamberka BOG - Bogatka FIG - Figura OZO - KWS Ozon LEG - Legenda LIN - Linus MUS - Muszelka PAT - Patras PRA - Praktik SAI - Sailor SKA - Skagen SMU - Smuga TUL - Tulecka GY - Plon ziarna PC - Zawartość białka SC - Zawartośc skrobi WGC - Gluten mokry SV - Wskaźnik sedymentacyjny TW - Gęstość ziarna

Analiza Składowych Głównych (PCA) GY - Plon ziarna PC - Zawartość białka SC - Zawartośc skrobi WGC - Gluten mokry SV - Wskaźnik sedymentacyjny TW - Gęstość ziarna

PodsumowaniePodsumowanie Interakcja genotyp x środowisko x technologia uprawy kształtuje praktyczne wszystkie wyróżniki jakości ziarna przeznaczanego na cele chlebowe, najsilniej na badane wyróżniki jakości wpływa wspólny efekt środowiskowy lokalizacji i roku uprawy Z genotypem związane są istotnie cechy kompleksu białkowego, szczególnie test sedymentacji Technologia uprawy pozwala kontrolować głównie plon ziarna (w większym stopniu w pszenicy ozimej), zawartość białka, glutenu mokrego i test sedymentacji Zeleny’ego

Dziękuję za uwagę

Wyniki – średnie i współczynniki zmienności cech Wyszczegól- nienie Pszenica ozimaPszenica jara Plon ziarna Zaw. białka Zaw. skrobi Gluten mokry Wsk. seydmentacyjny Zeleny’ego Gęstość ziarna Plon ziarna Zaw. białka Zaw. skrobi Gluten mokry Wsk. seydmentacyjny Zeleny’ego Gęstość ziarna Ogółem średnia 8,1011,769,625,237,580,46,0112,167,825,739,779,7 min. 3,477,4963,914,216,165,31,817,7158,716,916,356,5 maks. 13,316,673,938,272,689,110,519,172,143,376,288,0 Odchylenie standardowe 1,981,434,059,664,541,451,551,662,254,3312,185,50 Współczynnik zmienności (%) 24,412,42,0616,125,85,6525,813,73,3116,830,76,90