Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Święta Bożego Narodzenia
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci

BUŁECZKI MAŚLANE Składniki:  280 ml mleka (więcej niż jedna szklanka)  1 jajko  21 g drożdży do mleka + jajko  mąka 0,5 kilograma (typ 450)  1 płaska łyżeczka soli  40 g masła Do mąki i soli, dodaj mleko z drożdżami i jajka i potem masło. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki. Można posmarować mlekiem z cukrem i posypać makiem lub sezamem.

SAŁATKA OWOCOWA Składniki:  Przygotować owoce.  Kiwi, jabłko, gruszkę i brzoskwinie pokroić w kostkę,  banany w półplasterki, winogrona  i mandarynki przekroić na pół.  Jabłko i gruszkę obrać ze skórki  i również pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski, doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny. i sokiem z cytryny.

ZUPA KREM Z GROSZKIEM PTYSIOWYM Składniki:  1 cebula  2 łyżki masła  75 dag marchwi  2 ziemniaki  1 pietruszka  kawałek selera  1,5 l bulionu lub rosołu  gałka muszkatołowa  mielona kolendra  100 ml śmietany  sól  pieprz  groszek ptysiowy Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę lekko zrumień na maśle. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać. Całość zmiksuj, dopraw solą i kolendrą. Rozlej do talerzy, zabiel śmietaną i na koniec dodaj groszek ptysiowy.

GOFRY  Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki cukru lub troszkę mniej  1 cukier waniliowy  3/4 szklanki mleka  1 szklanka wody gazowanej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1/4 szklanki oleju  4 jajka Żółtka ucieramy z cukrem na puch,dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy mikserem dosypując mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.

SAŁATKA WARZYWNA Składniki: Gotowane warzywa :  ziemniaki-8,  marchew-6,  pietruszka (korzeń)- 2,  1 mały seler,  jajka na twardo-6,  2 cebule lub biała część dużego pora,  1 jabłko  1 puszka groszku zielonego, konserwowego,  1 słoik 320 gram majonezu i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,  sól-do smaku,  pieprz-do smaku,  parę łyżek musztardy -do smaku. Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora,, jajka, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora,, jajka, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego odsączonego i 1 słoik, 320 gram majonezu. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę "Stołową".

SURÓWKA Składniki:  2 marchewki  1 jabłko  ½ cytryny  2 łyżki śmietany 18%  1 łyżeczka cukru Marchewkę i jabłko ucieraj na małych oczkach tarki. Skrapiaj sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodaj śmietanę i łyżeczkę cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie). Na koniec pomieszaj wszystkie składniki.

TĘCZOWE SZASZŁYKI Z OWOCÓW Składniki:  maliny  mandarynki  banany  kiwi  jagody  wiśnie

PIEROGI Składniki:  3 szklanki mąki  1 szklanka gorącej wody  1 łyżeczka oleju Wygnieć ciasto. Farsz do wyboru.

PIZZA Składniki:  4 dekagramy drożdży  1 jajko  2 szklanki mąki  ¼ kostki margaryny  ½ szklanki mleka Drożdże rozpuść w szklance z mlekiem z łyżeczką cukru. Całość produktów wymieszaj. Ciasto wygnieć i rozwałkuj. Dodatki dowolne.

WESOŁE PĄCZUSIE P. Kasi Składniki:  1 opakowanie serka homogenizowanego  3 jajka  1,5 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Serek wymieszaj z całymi jajkami. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Małą łyżeczką wrzucaj porcje na rozgrzany olej.

MURZYNEK Pani Beatki Składniki:  4 szklanki mąki  1,5 szklanki mleka  1,5 paczki budyniu (śmietankowy lub czekoladowy)  2 łyżki kakao  2 łyżeczki sody  1 szklanka oleju  1,5 szk. cukru  2 jajka  olejek migdałowy  3 łyżki dowolnej konfitury Wszystkie składniki po kolei wymieszaj razem mikserem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez minut. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

LEGUMINA Pani Steni Składniki:  3 opakowania śmietanki słodkiej (30-36 procentowej)  jedna galaretka dowolnego smaku Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie- wystudź. Śmietankę ubij i stopniowo dodawaj galaretkę lekko stężałą. Masę przełóż do miseczek i schłódź w lodówce.

CIATECZKA KORZENNE Pani Gosi Składniki:  1/2 kg mąki  25 dag masła roślinnego (miękkiego)  1 szklanka cukru  1 jajko  1 łyżeczka płaska sody  1-2 torebki przyprawy do piernika, przyprawy do ciasteczek korzennych  szczypta soli Mąkę przesiej i łącz z sola i sodą oraz przyprawami, mieszaj dokładnie. Ucieraj masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodaj po trochu mąki z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowuj ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinaj wzory foremkami. Piecz 180 stopni minut. Mąkę przesiej i łącz z sola i sodą oraz przyprawami, mieszaj dokładnie. Ucieraj masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodaj po trochu mąki z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowuj ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinaj wzory foremkami. Piecz 180 stopni minut.

RISOTTO pani Steni Składniki:  0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka  3 marchewki  1 pietruszka  po kawałku selera i pora  sól pieprz liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego Piersi podsmaż na małym ogniu. Włoszczyznę posiekaj lub potrzyj na drobne paski i dodaj do duszącego się mięsa. po 2 minutach dodaj 2 szklanki wody i przyprawy do smaku, duś pod przykryciem do miękkości. Podaj z ryżem ugotowanym na miękko.

SPAGHETTI Pani Steni Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego  zioła prowansalskie  przecier pomidorowy małe opakowanie  sól i pieprz do smaku  0,5 opakowania ulubionego makaronu  zaklepka z mąki i wody Mięso podsmaż na patelni z ziołami. Dodaj 2 szklanki wody i duś około 15 minut. Dodaj koncentrat. Na końcu zaklep. Ozdób listkami świeżej bazylii, można posypać tartym serem. Mięso podsmaż na patelni z ziołami. Dodaj 2 szklanki wody i duś około 15 minut. Dodaj koncentrat. Na końcu zaklep. Ozdób listkami świeżej bazylii, można posypać tartym serem.

SURÓWKA OBIADOWA Tygrysków Składniki:  główka sałaty lodowej  puszka kukurydzy  2 cebule  2 potarte marchewki  1 potarte jabłko  3 pomidory bez skórki  1 papryka czerwona  2 ogórki bez skórki  Sól i pieprz do smaku  Majeranek  Jogurt naturalny najlepiej grecki Sałatę rozerwać palcami na małe kawałki. Marchewkę, paprykę i jabłko potrzeć na tarce. Pomidory, ogórki i cebulę drobno posiekać. Dodać kukurydzę. Wymieszać z przyprawami i 2-3 łyżkami jogurtu.

Zebranie i opracowanie przepisów: Małgorzata Michałowska Katarzyna Piechna Pomoc w opracowaniu graficznym: Julia Piechna (absolwentka Przedszkola Nr7)