Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci
BUŁECZKI MAŚLANE Składniki: 280 ml mleka (więcej niż jedna szklanka) 1 jajko 21 g drożdży do mleka + jajko mąka 0,5 kilograma (typ 450) 1 płaska łyżeczka soli 40 g masła Do mąki i soli, dodaj mleko z drożdżami i jajka i potem masło. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki. Można posmarować mlekiem z cukrem i posypać makiem lub sezamem.
SAŁATKA OWOCOWA Składniki: Przygotować owoce. Kiwi, jabłko, gruszkę i brzoskwinie pokroić w kostkę, banany w półplasterki, winogrona i mandarynki przekroić na pół. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski, doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny. i sokiem z cytryny.
ZUPA KREM Z GROSZKIEM PTYSIOWYM Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 75 dag marchwi 2 ziemniaki 1 pietruszka kawałek selera 1,5 l bulionu lub rosołu gałka muszkatołowa mielona kolendra 100 ml śmietany sól pieprz groszek ptysiowy Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę lekko zrumień na maśle. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać. Całość zmiksuj, dopraw solą i kolendrą. Rozlej do talerzy, zabiel śmietaną i na koniec dodaj groszek ptysiowy.
GOFRY Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru lub troszkę mniej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 4 jajka Żółtka ucieramy z cukrem na puch,dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy mikserem dosypując mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.
SAŁATKA WARZYWNA Składniki: Gotowane warzywa : ziemniaki-8, marchew-6, pietruszka (korzeń)- 2, 1 mały seler, jajka na twardo-6, 2 cebule lub biała część dużego pora, 1 jabłko 1 puszka groszku zielonego, konserwowego, 1 słoik 320 gram majonezu i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sól-do smaku, pieprz-do smaku, parę łyżek musztardy -do smaku. Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora,, jajka, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora,, jajka, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego odsączonego i 1 słoik, 320 gram majonezu. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę "Stołową".
SURÓWKA Składniki: 2 marchewki 1 jabłko ½ cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cukru Marchewkę i jabłko ucieraj na małych oczkach tarki. Skrapiaj sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodaj śmietanę i łyżeczkę cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie). Na koniec pomieszaj wszystkie składniki.
TĘCZOWE SZASZŁYKI Z OWOCÓW Składniki: maliny mandarynki banany kiwi jagody wiśnie
PIEROGI Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka oleju Wygnieć ciasto. Farsz do wyboru.
PIZZA Składniki: 4 dekagramy drożdży 1 jajko 2 szklanki mąki ¼ kostki margaryny ½ szklanki mleka Drożdże rozpuść w szklance z mlekiem z łyżeczką cukru. Całość produktów wymieszaj. Ciasto wygnieć i rozwałkuj. Dodatki dowolne.
WESOŁE PĄCZUSIE P. Kasi Składniki: 1 opakowanie serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Serek wymieszaj z całymi jajkami. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Małą łyżeczką wrzucaj porcje na rozgrzany olej.
MURZYNEK Pani Beatki Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 paczki budyniu (śmietankowy lub czekoladowy) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju 1,5 szk. cukru 2 jajka olejek migdałowy 3 łyżki dowolnej konfitury Wszystkie składniki po kolei wymieszaj razem mikserem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez minut. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
LEGUMINA Pani Steni Składniki: 3 opakowania śmietanki słodkiej (30-36 procentowej) jedna galaretka dowolnego smaku Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie- wystudź. Śmietankę ubij i stopniowo dodawaj galaretkę lekko stężałą. Masę przełóż do miseczek i schłódź w lodówce.
CIATECZKA KORZENNE Pani Gosi Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag masła roślinnego (miękkiego) 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody 1-2 torebki przyprawy do piernika, przyprawy do ciasteczek korzennych szczypta soli Mąkę przesiej i łącz z sola i sodą oraz przyprawami, mieszaj dokładnie. Ucieraj masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodaj po trochu mąki z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowuj ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinaj wzory foremkami. Piecz 180 stopni minut. Mąkę przesiej i łącz z sola i sodą oraz przyprawami, mieszaj dokładnie. Ucieraj masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodaj po trochu mąki z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowuj ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinaj wzory foremkami. Piecz 180 stopni minut.
RISOTTO pani Steni Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka 3 marchewki 1 pietruszka po kawałku selera i pora sól pieprz liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego Piersi podsmaż na małym ogniu. Włoszczyznę posiekaj lub potrzyj na drobne paski i dodaj do duszącego się mięsa. po 2 minutach dodaj 2 szklanki wody i przyprawy do smaku, duś pod przykryciem do miękkości. Podaj z ryżem ugotowanym na miękko.
SPAGHETTI Pani Steni Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego zioła prowansalskie przecier pomidorowy małe opakowanie sól i pieprz do smaku 0,5 opakowania ulubionego makaronu zaklepka z mąki i wody Mięso podsmaż na patelni z ziołami. Dodaj 2 szklanki wody i duś około 15 minut. Dodaj koncentrat. Na końcu zaklep. Ozdób listkami świeżej bazylii, można posypać tartym serem. Mięso podsmaż na patelni z ziołami. Dodaj 2 szklanki wody i duś około 15 minut. Dodaj koncentrat. Na końcu zaklep. Ozdób listkami świeżej bazylii, można posypać tartym serem.
SURÓWKA OBIADOWA Tygrysków Składniki: główka sałaty lodowej puszka kukurydzy 2 cebule 2 potarte marchewki 1 potarte jabłko 3 pomidory bez skórki 1 papryka czerwona 2 ogórki bez skórki Sól i pieprz do smaku Majeranek Jogurt naturalny najlepiej grecki Sałatę rozerwać palcami na małe kawałki. Marchewkę, paprykę i jabłko potrzeć na tarce. Pomidory, ogórki i cebulę drobno posiekać. Dodać kukurydzę. Wymieszać z przyprawami i 2-3 łyżkami jogurtu.
Zebranie i opracowanie przepisów: Małgorzata Michałowska Katarzyna Piechna Pomoc w opracowaniu graficznym: Julia Piechna (absolwentka Przedszkola Nr7)