Produkcja słodu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Zanieczyszczenia powietrza.
Poland-Singapore Joint Research Project
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
ZAGROŻENIA POŻAROWE W PRZEMYŚLE PELETOWYM
Budowa atomu Alotropia siarki
Gospodarka wodna organizmu
Publiczne Gimnazjum w Cieszkowie im. Jana Pawła II
Krew.
ZAKŁAD UTYLIZACJI ODPADÓW KOMUNALNYCH Sp. z o.o. w Mielcu
Krew Funkcje i skład.
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
SPRAWNOŚĆ CIEPLNA URZADZEŃ GRZEWCZYCH
Poznajemy składniki żywności !
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Ropa naftowa.
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
Co się dzieje podczas zacierania
Koncepcja Mobilnej Stacji Płukania sieci wodociągowej
Zanieczyszczenia biologiczne
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Technologie oczyszczalni ścieków
Wytwarzanie brzeczki.
Wytwarzanie brzeczki Gotowanie c.d..
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Wytwarzanie brzeczki Zacieranie c.d..
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Transport przez błony komórki.
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Jak oddychamy?.
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Kierunki przemian metabolicznych
Zarządzanie środowiskiem
Metabolizm i produkty przemiany materii
Opracowała Lucyna Kołodziej
Rozkład Maxwella dla temperatur T 1
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Układ wydalniczy Układ moczowy
Recykling aluminium.
Przygotowanie owoców i warzyw do dalszego przerobu
Woda i składniki mineralne
Uzdatnianie wody.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
1. Definicja szkodników żywności
Układ smarowania (olejenia)
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Zakopane r.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Omówienie napraw magazynowych W niniejszej prezentacji pragniemy omówić wykaz procedur, czynności przygotowawczych, prac naprawczych I końcowych lodówek.
systemy logistyczne 2 M.Stanisławski
Trendy w procesach fermentacyjnych
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
GIMNAZJUM NR 110  PRZY  MŁODZIEŻOWYM OŚRODKU SOCJOTERAPII NR 3 w Warszawie   „DOM NA TRAKCIE” PRZEDSTAWIA:
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Urządzenia do Oczyszczania Wody i Ścieków
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Produkcja słodu

Cel słodowania Wytworzenie enzymów Dokonanie przemian w strukturze ziarna

Metoda Kiełkowanie ziaren Zatrzymanie procesu kiełkowania

Procesy w słodowni Przyjmowanie, czyszczenie i sortowanie ziarna Suszenie i magazynowanie Moczenie Kiełkowanie Suszenie słodu Składowanie

Przyjmowanie jęczmienia Środki transportu Kolej Statki Transport drogowy

Czyszczenie jęczmienia Wstępne Aspirator – usuwa zanieczyszczenia lekkie Sita – usuwają większe zanieczyszczenia Wialnia

Czyszczenie jęczmienia Urządzenia magnetyczne

Czyszczenie jęczmienia Inne urządzania: Odkamieniacz Łuszczarka cepowa Tryjer - usuwa połówki ziaren, nasiona chwastów

Sortowanie jęczmienia Cel i zasady sortowania Sortowniki Cylindryczny Płaski

Inne operacje jednostkowe etapu wstępnego Transport Przenośniki mechaniczne: kubełkowy, ślimakowy, zgarniakowy, taśmowy Transport pneumatyczny Odpylanie Cyklony Filtry workowe

Suszenie i magazynowanie Oddychanie jęczmienia Wydzielanie CO2 w zależności od wilgotności

Suszenie i magazynowanie Suszenie w suszarniach Chłodzenie w silosach magazynowych Uwaga na punkt rosy!

Suszenie i magazynowanie Szkodniki magazynowe Wołek zbożowy Gazowe środki owadobójcze (np. fosforowodór) Pleśnie Fusarium – mykotoksyny Aspergillus flavus – toksyna kancerogenna

Moczenie jęczmienia Pobieranie wody Zawartość wody po 88h moczenia

Moczenie jęczmienia Zalecany stopień namoczenia Słody jasne (pilzneńskie): 42-44% Słody ciemne (monachijskie): 44-47%

Moczenie jęczmienia Zaopatrzenie w tlen Mycie jęczmienia Brak tlenu może doprowadzić do śmierci zarodka Mycie jęczmienia

Moczenie jęczmienia Zamaczalniki Kadziowe Płaskodenne Ślimakowe Bębnowe

Moczenie jęczmienia Technika moczenia ziarna Pierwsze moczenie 4h Spuszczenie wody i przewietrzenie słodu Kolejne moczenie po 20h przez 3h daje wilgotność 34-38% Resztę wody dodaje się na grzędzie w trakcie kiełkowania

Kiełkowanie jęczmienia Wzrost kiełków Kiełki korzeniowe Kiełki liścieniowe

Tworzenie enzymów Ważne enzymy: Hormony Amylolityczne: a i b –amylaza Cytolityczne: b – glukanaza, cytaza Proteolityczne: proteazy Fosfatazy Hormony Kwas giberelinowy

Amylazy a – amylaza b – amylaza Brak w ziarnie nieskiełkowanym Powstaje między 2-4 dniem kiełkowania b – amylaza Występuje w surowym ziarnie Najwięcej powstaje 2-3 dniu Miernik aktywności: siła diastatyczna w jednostkach Windisch-Kolbacha

glukanazy endo-b-1,4-glukanaza endo-b-1,3-glukanaza obecna w surowym jęczmieniu endo-b-1,3-glukanaza powstaje przy słodowaniu solubilaza b-glukanu

Komórki skrobiowe Rozkład ścian komórkowych Warstwa aleuronowa

Inne przemiany Białka Lipidy Tworzenie DMS (siarczku dimetylu) Dostarczają budulca 35-40% do formy rozpuszczalnej Lipidy Tworzenie DMS (siarczku dimetylu)

Zasady kiełkowania Zachowanie wilgotności ziarna Dostarczenie odpowiedniej ilości tlenu Kontrola temperatury: Pilzneński 17-18°C Ciemny 23-25°C

Metody kiełkowania Słodowanie klepiskowe Słodowanie pneumatyczne